Θα ξεκινήσω με μια παραδοχή: αγαπάμε τα βιβλία. Όταν λέμε τα αγαπάμε, εννοούμε πως έχουμε μια σχέση πάθους μαζί τους και συγκεκριμένα, για πολλά χρόνια, το να βρεις ένα βιβλίο στην τσάντα μας ήταν πιο σίγουρο απ’ το να έβρισκες εκεί μέσα τα κλειδιά μας -εδώ να πούμε ένα «ευχαριστώ, μαμά» για όλες τις φορές που την ξυπνήσαμε άγρια χαράματα για να μας ανοίξει και συνεχίζουμε. Το είδος ή και το ύφος άλλαζε ανάλογα με την περίοδο και τη διάθεσή μας, αλλά η παρουσία ενός βιβλίου έπαιζε πάντα σταθερά στην καθημερινότητά μας. Κάπως έτσι ήρθαμε σε επαφή με τα e-books νωρίς-νωρίς κι η αλήθεια είναι πως πολύ τα βολευτήκαμε.

Εντάξει, δεν έχουν μυρωδιά βιβλίου, ούτε σελίδες να γυρνάς, αλλά ταυτόχρονα δεν έχουν και το ίδιο κόστος κι αυτό δεν αφορά μόνο την τσέπη μας -όχι πως αυτό είναι αμελητέο, ειδικά στην εποχή μας. Υπάρχει κι ένα περιβαλλοντολογικό κόστος που ουδέποτε συνεκτιμούμε. Τα δεντράκια στον Αμαζόνιο δεν τα σκέφτεστε, δηλαδή; Τρία με επτά δις δέντρων αποψιλώνονται κάθε χρόνο. Αν είμαστε όσο πολυμαθείς και πολιτισμένοι όσο διατεινόμαστε, ας φροντίσουμε τον πλανήτη με κάθε τρόπο, δεν είναι κακό! Ας αντικαταστήσουμε και κανένα βιβλίο με την ηλεκτρονική του μορφή, που το παίζουμε δυτικοί όπου μας βολεύει μόνο!

Τα ηλεκτρονικά βιβλία, επίσης, είναι και πολύ πιο πρακτικά. Ούτε την τσάντα σου βαραίνουν στο κουβάλημα, ούτε σου πιάνουν έξτρα χώρο. Για του λόγου το αληθές, ξέρεις πόσα βιβλία χωρούν σε μια μνήμη 2GΒ; Τουλάχιστον χίλια, μπορεί και παραπάνω αν το βιβλίο δεν έχει εικόνες. Τρελό, έτσι; Καλά-καλά, δεν ξέρεις αν προλαβαίνεις να διαβάσεις τόσα βιβλία στη ζωή σου, αλλά το βέβαιο είναι πως με ελάχιστη μνήμη στη συσκευή σου οι διαθέσιμοι τίτλοι θα είναι απεριόριστοι. Το λες και κομμάτι από παράδεισο!

Ταυτόχρονα, τα e-book έχουν και μια τσαχπινιά: γίνονται η γρήγορη κι άνετη παραπομπή σου κι η απάντηση σε κάθε απορία σου. Για παράδειγμα, η φίλη σου παραδέχεται –επιτέλους– ότι γουστάρει τον επί χρόνια «κολλητό» της, αλλά δεν αποδέχεται τις συμβουλές σου γιατί «δεν ξέρεις πώς σκέφτεται ένας άντρας». Αντρική γνώμη θέλει και να μπει στο μυαλό τους; Το ‘χεις. Ανοίγεις το κινητό (το tablet ή το laptop σου, όπως βολεύεσαι καλύτερα), ανατρέχεις στο  «10 άντρες απαντούν σε 100 κρίσιμα γυναικεία ερωτήματα» και πλέον ξέρεις και ξέρει!

Η μαγεία των e-books επαφίεται στο ότι όπου κι αν βρίσκεσαι, στο κινητό ή το tablet σου, κάποιο βιβλίο ίσως περιμένει να διαβαστεί και μια νέα ιδέα αναμένει για να φυτευτεί. Τόσο εύκολα προσβάσιμο για όλους που ο Γουτεμβέργιος θα πέταγε τη σκούφια του. Άσε που μπορείς να το κάνεις και περνώντας απαρατήρητος. Τι εννοώ; Ας πούμε ότι είσαι στη δουλειά κι υπάρχει ένα μικρό κενό όπου ναι μεν δεν μπορείς να σηκωθείς απ’ το γραφείο, αλλά δεν μπορείς και να δουλέψεις. Βαριέσαι, ρε αδερφέ, θες να ξελαμπικάρεις λίγο. Ανοίγεις το e-book σου απ’ το smartphone ή τον υπολογιστή, διαβάζεις και κανείς δεν παίρνει χαμπάρι τίποτα. Πόσο τέλειο; Ίσως όχι πολύ τέλειο αν το διαβάζει τώρα κι ο προϊστάμενός σου. Βασικά, αφεντικό –αν το διαβάζεις– αυτά τα κάνουν οι άλλοι, όχι εγώ -δεν είναι εποχές τώρα να ψάχνουμε εργοδότη.

Πάντως, είναι ωραίο πράγμα να έχεις εύκαιρη ανά πάσα ώρα και στιγμή μια διέξοδο για τη φαντασία σου ή μια καθοδήγηση στις εσωτερικές σου αναζητήσεις και με τα e-books αυτό είναι πάντα εφικτό. Σπουδαία ευκολία και μεγάλη υπόθεση. Μπορείς να έχεις μαζί σου από οδηγό αυτοβελτίωσης για να κάνεις on the go την αυτοψυχανάλυσή σου, μέχρι κλασικό μυθιστόρημα για να πιστέψεις και πάλι στα ρομάντζα. Μπορείς να τα έχεις όλα και να τα εναλλάσσεις σύμφωνα με τη διάθεσή σου. Δε σε εμποδίζει τίποτα κι αυτό είναι το μεγάλο τους ατού.

Επειδή, όμως, δε ζούμε στη Βικτωριανή εποχή με τους ευγενείς εν αφθονία και δε βλέπω πολλούς πρίγκιπες, γαλάζιους ή λευκούς, μήτε και πολλούς ιππότες, όταν τελειώσεις με τα ρομαντικά μυθιστορήματα, ξεκίνα κάτι πιο προσγειωμένο. Καλύτερα, έχε το «Treat him like a fling» κοντά γιατί το «για όσο πάει» δείχνει να αντέχει περισσότερο απ’ το «φορέβερ» κι είναι και πιο διασκεδαστικό, εδώ που τα λέμε. Είναι το “no more drama” μότο σε βιβλίο. Δε γίνεται να μην το θες και δεν είναι αργά για να το αποκτήσεις.

Γενικά, όταν σκέφτεσαι «βιβλίο», είτε ηλεκτρονικό είτε φυσικό, να σκέφτεσαι και τα λόγια του Joseph Brodsky: «Υπάρχουν χειρότερα πράγματα απ’ το να καίνε βιβλία. Ένα από αυτά είναι να μην τα διαβάζουν».  Δεν έχει σημασία η μορφή ενός βιβλίου, αλλά το περιεχόμενό του. Αυτό μένει αυτούσιο κι αυτό μας βελτιώνει. Το ίδιο γίνεται και με τους ανθρώπους, δε νομίζεις;

 

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη