Όταν αισθάνεσαι ερωτευμένος κι έρθει εκείνη η ώρα να αποδεχθείς όλα αυτά που νιώθεις με πρώτο σύμπτωμα να έχεις φτάσει στο σημείο όπου αν δεν τα μοιραστείς με το άτομο που σε ενδιαφέρει μπορεί και να σκάσεις από την ένταση των συναισθημάτων, θα πρέπει να είσαι σίγουρος για την αυθεντικότητα αυτών που πλησιάζει η στιγμή να εξομολογηθείς φωναχτά.

Δεν είναι εύκολη απόφαση να παραδεχτείς το ερωτικό ενδιαφέρον σου στον άμεσα εμπλεκόμενο, πολύ περισσότερο όταν δεν είσαι και σίγουρος εάν θα βρεις ανταπόκριση. Όλοι στα τυφλά πηγαίνουμε, τις περισσότερες φορές, αλλά αν δε γίνει η απαραίτητη εξομολόγηση δε θα μάθεις ποτέ πού είσαι και πού πας σε ό,τι έχει να κάνει με τον άνθρωπο που σε κάνει να θες να μοιραστείς αυτά που νιώθεις. Πριν κάνεις, όμως, αυτό το -χωρίς επιστροφή στην κανονικότητά σου- βήμα καλό θα ήταν να έχεις θέσει στον εαυτό σου κάποια ερωτήματα για να μπορείς να είσαι όσο πιο σίγουρος γίνεται για αυτό που σκοπεύεις να κάνεις.

 

 

1. Υπάρχει όντως έρωτας ή απλώς βαριέσαι;

Αν στην προσπάθειά σου να κάνεις την καθημερινότητα πιο ενδιαφέρουσα έστρεψες την προσοχή σου σε κάποιον άνθρωπο απλώς και μόνο για αλλαγή σκηνικού καλό θα ήταν αν το ξανασκεφτείς. Είναι πραγματικό εάν το άτομο αυτό είναι η πρώτη σου σκέψη το πρωί και η τελευταία το βράδυ. Γιατί αν με το που ξυπνάς σκέφτεσαι πώς θα περάσει η μέρα σου και πριν κοιμηθείς ποιο να είναι το επόμενο βιβλίο που θα ξεκινήσεις, μάλλον χρειάζεσαι νέα ενδιαφέροντα και θα ήταν σοφό να αφήσεις και τον άλλον στην ησυχία του πριν έχετε στεναχώριες.

 

2. Μήπως αποσκοπείς μόνο στο σωματικό;

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ορμές είναι πολλές φορές η αιτία στο να θέλουμε να είμαστε με κάποιον. Ίσως επειδή μας ελκύει εξωτερικά, ίσως μας τραβάει ερωτικά, αλλά όπως και να έχει δεν εστιάζουμε στο ολόκληρο αυτού του ανθρώπου αλλά στοχεύουμε σε συγκεκριμένες περιοχές του κορμιού του. Πριν λοιπόν αρχίσεις τα μεγάλα λόγια περί ερώτων κι άλλων παρόμοιων φαινομένων αποκωδικοποίησε τι είναι αυτό που θες εσύ από το μεταξύ σας.

 

3. Είσαι έτοιμος να αποδεχθείς το «όχι» σαν απάντηση;

Πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος για το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο πως το άτομο το οποίο ερωτεύτηκε θα έχει κι εκείνο παρόμοια συναισθήματα προς το πρόσωπό του. Το γεγονός ότι θέλουμε ψυχή και σώμα κάποιον δε μας διασφαλίζει ότι θα μας θέλει κι εκείνο με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να μας βλέπει σαν συγγενή ή φιλικά και μόνο. Κι αυτό ακόμα και αν δε μας συμφέρει πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να το διακρίνουμε αφού όλοι, σε κάποια φάση της ζωής μας, έχουμε ακούσει τη φράση «σε βλέπω φιλικά». Ας λάβουμε υπόψιν μας ότι μπορεί να μη συνάδουν οι διαθέσεις μας κι ας μην το πάρουμε κατάκαρδα.

 

4. Πόσο διατεθειμένος είσαι να αλλάξει η καθημερινότητά σου;

Ας πούμε ότι τα σημάδια που λαμβάνεις είναι ξεκάθαρα κι ότι όλα δείχνουν πως κι ο άλλος άνθρωπος θα θελήσει να γίνετε ζευγάρι. Αντιλαμβάνεσαι ότι θα αλλάξει η καθημερινότητά σου, έτσι; Δε θα έχεις όλο τον χρόνο που είχες για τα ενδιαφέροντά σου, δε θα είσαι εσύ κι ο εαυτός σου μόνο για να κάνετε ό,τι θέλετε και κυρίως θα πρέπει να βάλεις στην εξίσωση ακόμη έναν άνθρωπο ο οποίος θα θέλει να του δείχνεις ανά πάσα και στιγμή πόσο μεγάλη προτεραιότητά σου είναι. Εντάξει, δεν είπαμε να γίνετε αυτοκόλλητοι κάθε μέρα-όλη μέρα αλλά σαφώς τη σημασία που θα αποζητάς εσύ θα πρέπει να τη γυρίζεις και πίσω. Μην τα θες όλα δικά σου.

 

5. Υπάρχουν αντικειμενικά εμπόδια που θα εμποδίσουν τη σχέση σας;

Υπάρχουν φορές που όσο και να θέλουν κι οι δυο κάποιοι αστάθμητοι και εξωγενείς παράγοντες μπορεί να εμποδίσουν μια σχέση να αρχίσει, πολύ περισσότερο δε να εξελιχθεί. Απόσταση, να γίνουμε η παράλληλη σχέση, αντιρρήσεις από το περιβάλλον μας για διάφορους και ποικίλους λόγους που ακόμη κι αν δεν ευσταθούν οι πιέσεις που δεχόμαστε είναι άνευ προηγουμένου με αποτέλεσμα να προκαθορίζεται η πορεία μιας ενδεχόμενης σχέσης πριν καν ξεκινήσει. Αν αντέχεις τα εμπόδια και πιστεύεις ότι δε θα σας επηρεάσουν προχώρα. Ειδάλλως σκέψου δυο και τρεις φορές καλύτερα.

 

6. Μπορείς να παραδεχθείς τα συναισθήματά σου χωρίς κλάψα;

Όταν έρθει εκείνη η ώρα πόσο έτοιμος είσαι να παραθέσεις γεγονότα και συναισθήματα χωρίς να τα φορτίσεις τόσο ώστε να μη φανεί ότι παρακαλάς; Βρίσκεσαι στην κατάλληλη ψυχολογία να κοιτάς τον άλλον στα μάτια με αξιοπρέπεια κι αυτοσεβασμό έτσι ώστε να νιώσει κι εκείνος πόσο σοβαρά εννοείς αυτά που λες και να του δώσεις την ευκαιρία ακόμη και να πάρει τον χρόνο του ώστε να επεξεργαστεί αυτό που μόλις του ξεφούρνισες και να επανέλθει όταν είναι έτοιμος; Μπορείς να διαχειριστείς τον χρόνο που θα μεσολαβήσει έτσι ώστε να μην περάσει ούτε στιγμή απ’ το μυαλό του πώς θα «φαρμακωθείς» αν σου πει το όχι;

 

7. Είναι το άλλο άτομο στην κατάλληλη ψυχολογία να σε ακούσει;

Αντιλαμβάνεσαι ότι αυτή θα είναι μια συζήτηση που θα χρειαστεί δύο για να λάβει χώρα. Καλείσαι, εκτός από το να μπεις εσύ στην κατάλληλη ψυχολογία, να διακρίνεις εάν και το άλλο άτομο έχει τη διάθεση να σε ακούσει. Πριν λοιπόν ορίσεις το φλεγόμενο ραντεβού φρόντισε να είσαι σε θέση να διακρίνεις αν κι εκείνο βρίσκεται στην ίδια συχνότητα σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάθεσή του. Αν π.χ. μόλις απολύθηκε πρόσφατα ή αν βρίσκεται μέσα σε ένα οικογενειακό πρόβλημα ή αν μόλις έχει χωρίσει από μια άλλη σχέση καλό θα ήταν να περιμένεις λίγο. Βέβαια η απόφαση και το ρίσκο είναι δικά σου.

 

8. Θέλεις στ’ αλήθεια να το πεις ή απλώς πιέζεσαι;

Αν το να εξομολογηθείς αυτά που νιώθεις είναι μια ανάγκη που προκύπτει από δικά σου θέλω, όλα καλά. Αν όμως νιώθεις ότι δεν μπορείς να το καθυστερείς άλλο επειδή, ενδεχομένως, υπάρχει και κάποιο άλλο άτομο που διεκδικεί τον έρωτά σου ή μια επικείμενη αλλαγή τόπου διαμονής θα κάνει την επικοινωνία σας ακόμη δυσκολότερη με αποτέλεσμα να μη θες να χάνεις χρόνο και να πρέπει να ξεκαθαρίζεις την κατάσταση όσο είναι νωρίς ίσως να πρέπει, τελικά, να περιμένεις. Η πίεση είναι καλή μόνο στις βαλβίδες γιατί εκεί γίνεται για καλό σκοπό. Οπουδήποτε αλλού δημιουργεί μόνο δυσφορία και βιαστικές κινήσεις.

 

9. Τι περιμένεις να γίνει μετά την παραδοχή του έρωτά σου;

Πρέπει να έχεις σαφή εικόνα για το τι θέλεις εσύ. Τι είναι αυτό που περιμένεις να γίνει αφού ανοίξεις την καρδιά σου; Το έχεις κάνει εικόνα ή περιμένεις να δεις τι θα γίνει και μετά θα πορευτείς ανάλογα; Πώς θα ήθελες να αντιμετωπιστείς από τον συνομιλητή σου; Υπάρχει περίπτωση να πιστέψει πώς του κάνεις πλάκα; Τι είναι αυτό που θα κάνει την ειδοποιό διαφορά από την ώρα που θα έχεις αποκαλύψει τα χαρτιά σου; Είσαι έτοιμος για όλα; Αν έχεις λάβει υπόψιν σου όλες τις πιθανότητες και πιστεύεις ότι μπορείς να ανταποκριθείς σε όποια συνθήκη προκύψει μη φοβάσαι.

 

10. Ό,τι αισθάνεσαι το νιώθεις και νηφάλιος;

Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά όλοι γνωρίζουμε πόσο εντείνει τα συναισθήματα ένα ποτάκι. Είσαι στην ίδια συναισθηματική κατάσταση και χωρίς αυτό; Νιώθεις ό,τι ένιωθες και πριν το μεθυσμένο μήνυμα; Αν η απάντηση είναι θετική τότε μάλλον έχεις λαβωθεί από το βέλος του μικρού θεούλη κι εμείς σου ευχόμαστε τα καλύτερα!

 

Όπως και έχει, ό,τι κι αν γίνει πάντα ένας νέος έρωτας θα έχει τις ευλογίες μας και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, μακροπρόθεσμο ή όχι, το γεγονός πως θα προσπαθήσεις να το ζήσεις σε κάνει λίγο πιο ατρόμητο, λίγο πιο τολμηρό και με πολλές πιθανότητες για πολλές όμορφες στιγμές.

 

Συντάκτης: Σοφία Σοφιανίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου