Ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο -είτε ως φυσικές παρουσίες αλλά και μέσω του διαδικτύου πια που φέρνει όλο τον κόσμο στα πόδια μας- και γνωρίζοντας κουλτούρες πολύ διαφορετικές από τη δική μας, αλλά και μεταξύ τους, μαθαίνουμε να σεβόμαστε το διαφορετικό, το αλλιώτικο κι εκείνο που, μερικές φορές, δεν μπορούμε εξηγήσουμε με λόγια αλλά αγγίζει, ίσως, κάποιες δικές μας ευαίσθητες χορδές.

Προσπαθώντας να συνοψίσουμε τις 10 πιο παράξενες γιορτές του κόσμου καταλήξαμε στα παρακάτω έθιμα και πολύ θα θέλαμε, κάποιοι από μας, να συμμετέχουμε σ’ αυτά και να τα βιώσουμε -εκτός από το λαογραφικό κομμάτι της υπόθεσης- και το βιωματικό μέρος αυτών, όπως φορτίσεις κι αποφορτίσεις που είμαστε σίγουροι ότι βιώνουν οι κάτοικοι των παρακάτω χωρών.

 

1. Holi, Ινδία και Νεπάλ

Μια γιορτή που ενώνει τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, κοινωνικής τάξης και οικονομικής κατάστασης. Ένα πανάρχαιο έθιμο, που έχει εξαπλωθεί και σε δυτικές χώρες, αλλά η αφετηρία του συναντάται στην Ινδική υπο-ήπειρο και στο Νεπάλ. Είναι γνωστό κι ως «γιορτή των χρωμάτων»,«γιορτή της άνοιξης» ή «γιορτή της αγάπης» κι αυτό που γιορτάζεται είναι το τέλος του χειμώνα, η άφιξη της άνοιξης κι η προσπάθεια να διορθωθούν όσες σχέσεις έχουν ραγίσει. Γιορτάζεται την πρώτη μέρα μετά την πανσέληνο του Μαρτίου κι αν είστε τυχεροί στο τέλος του θα βρεθείτε πολύχρωμοι από πάνω μέχρι κάτω. Χρώματα σε σκόνη που είτε πετάει ο ένας στον άλλον στην αυθεντική τους μορφή είτε έχουν διαλυθεί μέσα σε νερό.

 

2. Los Dias de Los Muertos (Οι μέρες των νεκρών), Μεξικό

Διαβάζοντας κάποιος το όνομα αυτής της γιορτής θα φτύσει, ενδεχομένως, τον κόρφο του για να πατάξει το κακό αλλά μόνο τρομακτικό δεν είναι αυτό το συναπάντημα. Πολύ πριν την πρώτη μέρα του Νοέμβρη όπου είναι αφιερωμένη στα νεκρά παιδιά και τη δεύτερη που αφορά όλους τους υπόλοιπους, οι Μεξικάνοι έχουν να προετοιμάσουν τις φιέστες τους αφού έχουν προμηθευτεί πλαστικούς σκελετούς, κοστούμια όπου αποτυπώνουν την οστική μας φύση και μόνο, τραπέζια που στήνονται σε νεκροταφεία και περιέχουν όλα τα καλούδια πάντα με σχήματα και παραπομπές στον θάνατο. Είναι μια γιορτή που επιτρέπει στους ζωντανούς να βρεθούν με εορταστική διάθεση και μόνο, δίπλα στους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων που δεν είναι πια στη ζωή. Κι ενώ είναι ένα έθιμο που τονίζει την απώλεια της ζωής ουσιαστικά γιορτάζει τη συμφιλίωση των Μεξικανών με τον θάνατο.

 

3. La Tomatina Festival (Η μάχη της ντομάτας), Ισπανία

Ένα έθιμο που ξεκίνησε την τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου του 1945. Νεαρά άτομα, που είχαν πάει να παρακολουθήσουν την παρέλαση των Γιγάντων αποφάσισαν να ενωθούν με τους μουσικούς και ξεκίνησαν να πετάνε ντομάτες ο ένας στον άλλον. Από τότε την τελευταία Τετάρτη κάθε Αυγούστου χιλιάδες Ισπανοί αλλά και τουρίστες «κοκκινίζουν» τους δρόμους του Μπουνόλ (Buñol) με περίπου 150 τόνους ντομάτας. Το φεστιβάλ αυτό είχε πολλούς αντιρρησίες μέχρι το 2002 όπου αναγνωρίστηκε επισήμως σαν ένα από τα πιο τουριστικά event της χώρας.

 

4. Oktoberfest, Γερμανία

Η απόλυτη λαϊκή γιορτή της μπύρας και του λουκάνικου που κρατάει από το 1810, με αφορμή το γάμο του πρίγκιπα της Βαυαρίας Λουδοβίκου του πρώτου, όπου εργοστάσια μπίρας χάριζαν άφθονο ποτό στους καλεσμένους που ήταν μέσα αλλά κι έξω από το παλάτι, αφού κι ο απλός λαός κλήθηκε να γιορτάσει τη βασιλική χαρά της οικογένειας. Από τότε και για 2 εβδομάδες (ξεκινάει τέλη Σεπτέμβρη και τελειώνει στις 12 Οκτώβρη) πάσης φύσεως Γερμανοί αλλά και πολλοί τουρίστες βρίσκονται στην πλατεία Theresienwiese του Μονάχου (κι όχι μόνο) και με άφθονη μπίρα και φαγητό (κυρίως λουκάνικα αφού γι’ αυτά φημίζονται οι Γερμανοί) τραγουδούν, χορεύουν και παίζουν διάφορα παιχνίδια υπό των ήχων παραδοσιακών γερμανικών τραγουδιών μέχρι τελικής πτώσης. Εκεί θα δούμε και πολλούς να φορούν παραδοσιακές γερμανικές φορεσιές.

 

5. Kanamara Matsuri, Ιαπωνία

Η Ασιατική γιορτή του φαλλού που έχει την τιμητική του την πρώτη Κυριακή του Απριλίου. Ο μύθος λέει πως ένας δαίμονας με κοφτερά δόντια ζούσε μέσα στον κόλπο μίας γυναίκας, την οποία είχε ερωτευτεί και κάθε φορά που αυτή η γυναίκα συνευρισκόταν με κάποιον σύντροφο ο δαίμονας με τα κοφτερά του δόντια τους καθιστούσε ανίκανους εκτός από νεκρούς. Μέχρι που γνώρισε έναν σιδερά κι έφτιαξε ένα σιδερένιο «προφυλακτικό», με αποτέλεσμα ο δαίμονας να μείνει χωρίς δόντια κι ο φαλλός να έχει τη δική του γιορτή στην Ιαπωνία. Σήμερα το φεστιβάλ αυτό πραγματοποιείται, κυρίως, για την εξοικονόμηση χρημάτων για την καταπολέμηση του HIV.

 

6. Hogmanay, Σκωτία

Η γιορτή του «ποδαρικού» για τη νέα χρονιά. Ένα έθιμο που συναντάμε παγκοσμίως αλλά μία συνήθεια που ακόμη έχει την τιμητική της στην αγαπημένη Σκωτία, όπου ακόμη και σήμερα δίνεται μεγάλη σημασία στο ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι για καλή τύχη όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Αυτός που θα κάνει το ποδαρικό πηγαίνει στο σπίτι που είναι καλεσμένος με αλάτι, κάρβουνο, ψωμί, ουίσκι κι ένα γλυκό. Όλα είναι συμβολικά κι έχουν να κάνουν με καλή τύχη κι αφθονία. Ένα έθιμο που το ψιλο-εκμεταλλεύονται λιγάκι οι φίλοι μας οι Σκωτσέζοι αφού προτιμούνται οι ψηλοί μελαχρινοί άντρες για ποδαρικό.

 

7. Η μάχη των πορτοκαλιών, Ιταλία

Ένα έθιμο όπου δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που το δημιούργησαν. Γιορτάζεται τις τελευταίες μέρες του καρναβαλιού κι οι ιστορίες λένε ότι ξεκίνησε τον 12ο αιώνα όπου ένας ευγενής πήγε να βιάσει μια κοπέλα το βράδυ πριν από τον γάμο της κι εκείνη κατάφερε όχι μόνο να τον αφοπλίσει αλλά και να τον αποκεφαλίσει. Μετά τον θάνατό του οι κάτοικοι της πόλης κατεδάφισαν το παλάτι του με ό, τι έβρισκαν μπροστά τους. Κι αυτή η πάταξη του κακού αναβιώνεται κάθε χρόνο με μια κοπέλα που κάνει τη Βιολέτα  και με τη μάχη των πορτοκαλιών. Αυτό πρέπει να πονάει όμως, άμα σε πετύχει κανένα εσπερειδοειδές στο δόξα πατρί.

 

8. Nyepi (H ημέρα της ησυχίας), Μπαλί

Ένα έθιμο που συναντάται την Πρωτοχρονιά στο Μπαλί (με βάση το Μπαλινέζικο ημερολόγιο- το 2019 ήταν στις 7 Μαρτίου). Μία μέρα όπου οι κάτοικοι αυτού του παραδείσου κλείνουν τους διακόπτες (κυριολεκτικά) και κανείς δεν μπορεί να τους αποσπάσει την προσοχή από ενδεχόμενο διαλογισμό ή αυτοσυγκέντρωση ή περισυλλογή με τους εαυτούς τους. Απαγορεύονται οι φωτιές, τα πάρτι, η φασαρία και κατεβάζουν ακόμη και τους διακόπτες του ρεύματος για να έχουν απόλυτη ησυχία κι ηρεμία και να μην αποσπάται η προσοχή τους. Κάθε Μπαλινέζος καλείται να τα βρει με τον εαυτό του, να κάνει τους απολογισμούς του και μέσα σε κλίμα ηρεμίας και χαλάρωσης να θέσει νέους στόχους χωρίς περισπασμούς. Την επόμενη μέρα φίλοι και συγγενείς μαζεύονται και ζητούν συγχώρεση ο ένας από τον άλλον για ό, τι, ενδεχομένως, είχαν κάνει κι ενόχλησε κάποιους.

 

9. Αγώνας του τυριού (Cheese rolling), Αγγλία

Η πρώτη φορά που αναφέρεται αυτή η γιορτή είναι πίσω στο 1826 όπου κάτοικοι του χωριού Γκλούσεστερ της Αγγλίας πετούσαν μπάλες από φλεγόμενους αγκαθωτούς θάμνους στην πλαγιά ενός λόφου για να διατηρήσουν να δικαιώματα βοσκής της περιοχής. Άλλοι πάλι λένε ότι έχει παγανιστικές ρίζες. Όπως και να έχει σήμερα συναντάμε τους Άγγλους να πετούν κεφάλια τυρί από μια πλαγιά και τα αφήνουν να κατρακυλήσουν μέχρι κάτω ενώ τα ακολουθούν τρέχοντας. Ο πρώτος που θα φτάσει στους πρόποδες του λόφου παίρνει έπαθλο το τυρί. Πολλοί έχουν τραυματιστεί από αυτό το γεγονός αλλά η παράδοση καλά κρατεί.

 

10. To τάισμα του πιθήκου (Monkey Buffet Festival), Ταϊλάνδη

Δύο χιλιάδες χρόνια πριν ο βασιλιάς των πιθήκων Χάνουμαν μαζί με το στρατό του βοήθησαν τον πρίγκηπα Ράμα να σώσει την αγαπημένη του Σίτα από έναν κακό δαίμονα. Από τότε, την τελευταία Κυριακή του Νοέμβρη κι ανάμεσα στα χαλάσματα του ναού Phra Prang Sam Yot στήνονται τραπέζια με όλα τα καλούδια (από το 2007 μόνο με φρούτα και λαχανικά) για να υποδεχτούν τους πιθήκους σαν επίτιμους καλεσμένους και να τους φιλέψουν. Ένα έθιμο που βάση του έχει την εκτίμηση και την αναγνώριση των συμπαθητικών αυτών ζώων στη διατήρηση της ευημερίας και της ισορροπίας στην περιοχή.

Θα μπορούσε η λίστα αυτή να είναι μακρύτερη αφού ο πλανήτης είναι μεγάλος κι ο πληθυσμός του ψάχνει πάντα λόγους για να γιορτάσει. Άλλοτε με συνήθειες που βασανίζουν δίποδα και τετράποδα αλλά -ευτυχώς- υπάρχουν κι οι γιορτές που έχουν να κάνουν με διασκέδαση κι επικέντρωση στην αυτοβελτίωσή μας.

 

Συντάκτης: Σοφία Σοφιανίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου