Μυαλό· μία πολυδιάστατη έννοια. Κι αν αφήσουμε στην άκρη την ανθρωπολογία, είναι αυτό που μας επιτρέπει ν’ αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, εμπειρίες, να σκεφτόμαστε και να προσπαθούμε να αποκωδικοποιούμε αυτά που νιώθουμε και που μας δίνει την ικανότητα της συνείδησης και της σκέψης.
Υπάρχουν λογιών-λογιών μυαλά κι αν εξαιρέσεις μικρά, κοινά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν μεταξύ τους, τα περισσότερα διαφέρουν ως προς τον τρόπο σκέψης και κυρίως ανάλυσης των γεγονότων. Υπάρχουν τα πρακτικά μυαλά, τα ρεαλιστικά, τα γεμάτα φαντασία, τα παράλογα, αλλά υπάρχουν και τα μαθηματικά μυαλά. Ειδικά τα τελευταία είναι μία πολλή ενδιαφέρουσα κατηγορία, αφού μπορούν και σκέφτονται ταυτόχρονα με τρόπο αναλυτικό κι εύστροφο.
Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που μπορούν να σου αναλύσουν μία κατάσταση γρήγορα, μ’ έναν τρόπο τόσο περίπλοκο και λογικό ταυτόχρονα, που στο τέλος θα μείνεις με ανοιχτό το στόμα ν’ αναρωτιέσαι γιατί δεν το είχες δει κι εσύ έτσι. Κι είναι αυτά τα μυαλά που είναι άκρως ερωτεύσιμα και καυλωτικά. Γιατί βλέπεις τη σπίθα στο βλέμμα, τον ενθουσιασμό στα λόγια και τη λογική στη σκέψη, ενώ ταυτόχρονα γίνεσαι μάρτυρας μίας ανάλυσης που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια σου, σχεδόν ταχυδακτυλουργική.
Τα μαθηματικά είναι ο εφιάλτης πολλών κι η λατρεία λίγων. Πρέπει να παραδεχτούμε πως την πλειοψηφία από μας, κάποια στιγμή της μαθητικής μας ζωής, την ταλάνισε το ερώτημα: «Μα πού θα μου χρησιμεύσει το Πυθαγόρειο Θεώρημα;» ή «Γιατί πρέπει εγώ να γνωρίζω στη ζωή μου ότι (α + β)2 = α2 + 2αβ + β2; Θα με βοηθήσει στη ζωή μου αύριο μεθαύριο; Με λίγα λόγια, έχουν κάποια χρηστικότητα στην καθημερινότητά μας;
Αυτά καθ’ αυτά, είναι γεγονός πως δεν έχουν. Δηλαδή πέρα απ’ το να μάθουμε να προσθέτουμε, να αφαιρούμε, να πολλαπλασιάζουμε και να διαιρούμε κανένας μαθηματικός τύπος δε θα χρειαστεί αυτούσιος. Κανένα θεώρημα δε θα μας λύσει κάποιο πρόβλημα κι ουδέποτε αλγόριθμος κι ολοκλήρωμα βοήθησε στο πώς θα ξεπεράσουμε μια κατάσταση.
Από την άλλη τα μαθηματικά σου διδάσκουν μεθόδους σκέψης. Σου μαθαίνουν να συλλέγεις δεδομένα, να ψάχνεις λύσεις για τους άγνωστους χ και ψ και να προσπαθείς να δεις πίσω απ’ το προφανές. Να βάζεις αυτά τα δεδομένα στο «τραπέζι» και να ψάχνεις αιτίες και λύσεις. Γι’ αυτό οι άνθρωποι που σκέφτονται μ’ αυτόν τον τρόπο είναι ετοιμόλογοι, με υψηλού «επιπέδου» απαιτήσεις από τους συνομιλητές και τους συντρόφους τους. Καμιά φορά τους περνάμε για σνομπ κι ίσως και να είναι. Αλλά αυτό δεν τους κάνει κακούς. Απλώς τους κάνει επιλεκτικούς.
Το μαθηματικό μυαλό θα σε εξιτάρει. Θα σε κάνει να το θαυμάσεις πολλές φορές για τον ερωτισμό που βγάζει, αλλά θα σε φέρει και σε σημείο τρέλας όταν φάει κόλλημα. Δύσκολα θα αφήσει καταστάσεις μετέωρες, γιατί δεν τους αρέσει το άγνωστο. Οι μεγαλύτεροι εχθροί τους είναι οι αστάθμητοι παράγοντες. Μισούν κι αγαπούν ταυτόχρονα το νόμο των πιθανοτήτων. Στην πορεία μαθαίνουν να ζουν και να συμβιβάζονται με πράγματα που δεν μπορούν να εξηγήσουν, αλλά ποτέ δε σταματούν την προσπάθεια.
Δεν τους αρέσουν τα εύκολα και γι’ αυτό θα δεις πολλές φορές να βασανίζονται μέσα σε μία κατάσταση προσπαθώντας να βρούνε τη λύση. Θα παρατηρήσεις πως συνεχώς ανακαλύπτουν καινούργια δεδομένα και νέους αστάθμητους παράγοντες τους οποίους προσπαθούν να εκλογικεύσουν. Θα είναι πασιφανές ότι το μυαλό τους δουλεύει με μεγάλη ταχύτητα, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά βασανιστικό για τους ίδιους, αλλά ταυτόχρονα πολύ ερεθιστικό για σένα που τους παρατηρείς.
Το χιούμορ τους είναι άλλου επιπέδου καθώς η ατάκα που θα πουν θα σε κάνει να σκεφτείς για λίγα δευτερόλεπτα πριν γελάσεις. Δεν τα κάνουν επίτηδες όλα αυτά, ούτε περνούν τους εαυτούς τους για θεούς. Θέλουν όμως οι άνθρωποι που τους περιβάλλουν να είναι έξυπνοι, ατακαδόροι και θαρραλέοι. Άλλωστε και στα πρακτικά μαθηματικά, αυτά του σχολείου, θέλει θάρρος να σηκωθείς στον πίνακα να λύσεις μια άσκηση.
Τα μαθηματικά μυαλά είναι για δύσκολους λύτες. Αλλά αν καταφέρεις να δώσεις μία, πιθανή λύση σε κάτι που τους προβληματίζει ή ενστερνιστείς τον τρόπο σκέψης τους, αυτομάτως γίνεσαι ισότιμο μέλος της φατρίας τους. Γιατί θ’ αναγνωρίσουν την προσπάθεια. Θα καταλάβουν ότι προσπαθείς να δεις τον κόσμο μέσα απ’ το δικό τους μυαλό. Θα σου φανερώσουν συναισθήματα, που ούτε φανταζόσουν πως μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που λατρεύει τις εξισώσεις.
Αν ερωτευτείς έναν τέτοιο άνθρωπο θα πρέπει να θυμάσαι πως η αγάπη πολλαπλασιάζεται κι η λύπη διαιρείται. Θα πρέπει να είσαι έτοιμος για μεγάλα και μικρά χωρίς προετοιμασία. Ή ξέρεις να λύνεις εξισώσεις ή δεν ξέρεις. Τόσο απλά.
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου