Η σωστή έκφραση είναι η τέχνη της σύνδεσης μεταξύ μας. Πολλοί άνθρωποι, ενώ νιώθουμε την ανάγκη κι επιθυμούμε να μιλήσουμε με τους άλλους, αντιμετωπίζουμε θέματα έκφρασης. Τα συναισθήματά μας, είναι εκείνα τα οποία ελέγχουν και την καθημερινότητά μας. Αυτά ορίζουν τις σκέψεις μας, τις συμπεριφορές μας, τις σχέσεις μας και συνεπώς τη ζωή μας. Όταν όμωε φρακάρουν στον λαιμό, πολλά προβλήματα μπορούν να προκύψουν. Επιπλέον, είναι αρκετές οι φορές εκείνες που όσα νιώθουμε μάς κάνουν να χάνουμε απολύτως τον έλεγχο, όταν ειδικά δεν μπορούμε να τα εκφράσουμε με σαφήνεια, με ουσιαστικό και υγιή τρόπο. Είναι τόσο μπερδεμένα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να οριστούν και να λειτουργήσουν προς όφελός μας.

Νιώθεις πως γίνεσαι σαν ντομάτα όταν βρίσκεσαι με άλλα άτομα και πρέπει να πεις τη γνώμη σου; Παρακαλάς να μη σε παρατηρούν μέσα σε μια παρέα και να μην έχεις επάνω σου κανένα βλέμμα; Έχεις πιάσει τον εαυτό σου, να επαναλαμβάνει λέξεις ή προτάσεις μέσα σε συζητήσεις, με αποτέλεσμα το άγχος να σε έχει κυριεύσει και η φωνή σου να μην μπορεί να βγει; Τότε πιθανόν, να δυσκολεύεσαι να εκφραστείς με αυτοπεποίθηση. Δεν είσαι όμως ο μόνος που αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο, καθώς η εξωτερίκευση των συναισθημάτων μας, αποτελεί δύσκολη υπόθεση, τουλάχιστον στην αρχή. Με το να καταφέρεις να εκφράζεσαι ελεύθερα κι ειλικρινά στην επικοινωνία σου με τους άλλους, θα νιώσεις γεμάτος και θα χαίρεσαι να είσαι εσύ!

Τι μπορείς να κάνεις;

 

#1 Ο εσωτερικός διάλογος είναι πολύ σημαντικός

Κάνοντας πρώτα μια συζήτηση με τον εαυτό μας, εξακριβώνοντας τις προθέσεις, τα κίνητρα και τον στόχο μας πριν μιλήσουμε, είναι ικανό να μας κάνει να καταλαβαίνουμε αν αυτό που νιώθουμε φέρει θετικά ή αρνητικά πρόσημα, καθώς και να προβλέψουμε αντιδράσεις, πράγμα που θα μας αφαιρέσει λίγο από το άγχος μας. Από την άλλη, το να παρατηρούμε πρώτα τις σκέψεις μας, είναι ικανό να μας κάνει να δίνουμε όσο το δυνατόν πιο θετικά πρόσημα.

 

#2 Μην αφήνεις καμιά παρεμβολή να σε απομακρύνει από αυτά που σκέφτεσαι και νιώθεις

Η προσοχή σου πρέπει να είναι στραμμένη στην κατανόηση των συναισθημάτων σου. Αν για παράδειγμα ακούς μουσική, βλέπεις τηλεόραση ή κάνεις σκρολ στο tik tok, τότε δεν μπορείς να συγκεντρωθείς. Κλείσε ο,τι σου αποσπά την προσοχή και βοήθησε τον εαυτό σου, να κατανοήσει αρχικά αυτό που νιώθει κι ύστερα να το εκφράσει.

 

#3 Νιώσε ευγνωμοσύνη

Άσε πίσω ό,τι δεν έχεις και νιώσε ευγνώμων για όσα έχεις καταφέρει να αποκτήσεις μέχρι τώρα. Η χαρά που θα νιώσεις, θα σε βοηθήσει να εκτιμήσεις πολλά πράγματα, που μέχρι τώρα δεν τούς έδινες σημασία κι έτσι θα γεμίσεις αισιοδοξία κι αίσθημα πληρότητας, που θα σε κάνουν να εκφραστείς πιο άνετα. Η αυτοπεποίθηση εδώ είναι το κλειδί σου.

 

#4 Χρησιμοποίησε παραδείγματα

Δεν είναι πάντα εύκολο να αποτυπώσεις με σαφήνεια αυτό που θέλεις να πεις. Επίσης, μπορεί να γενικεύεις, ή και να χάνεσαι στη σκέψη σου, χάνοντας έτσι και τον συνομιλητή σου, χωρίς την ευκαιρία να δείξεις όσα έχεις κατά νου. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν παραδείγματα καταστάσεων που σού φαίνονται ταιριαστές με την περίπτωσή σου ή κι ακριβώς αντίθετες από αυτή. Από μόνες τους, θα δώσουν το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πατήσεις για να πεις όσα θέλεις.

 

#5 Πες όχι στη συνήθειά σου γιατί αυτή (ίσως) είναι που σε απομονώνει

Έχεις παρατηρήσει πως η ένταση εκδήλωσης αυτών που νιώθεις δεν είναι ίδια με παλιά; Ότι ως παιδί, ενδεχομένως να μπορούσες να εκφραστείς πιο άνετα, περισσότερο άφιλτρα, ενώ ίσως έχεις πιάσει τον εαυτό σου και σε πιο κοινωνικές του φάσεις στο παρελθόν. Η ρουτίνα, μπορεί να πνίγει την ανάγκη σου για εκδήλωση των συναισθημάτων σου κι έτσι να νιώθεις απομονωμένος, απαθής, ξένος. Γι’ αυτό βάλε τα δυνατά σου να πεις όχι στη ρουτίνα, με όποιο τρόπο σε κάνει εσένα χαρούμενο.

Τέλος, πρέπει να έχουμε κατά νου, πως τα λόγια δεν είναι ο μοναδικός τρόπος εκδήλωσης των συναισθημάτων μας. Μπορούμε να δείξουμε το μέσα μας στους άλλους μέσω της μουσικής, της γραφής και γενικά μέσα από την τέχνη. Για αυτό πρέπει να είμαστε γεμάτοι θάρρος κι αυθεντικότητα. Οι σωστοί εκείνοι άνθρωποι που αξίζει να βρίσκονται δίπλα μας, θα μας λατρέψουν και θα είναι εκεί με ή χωρίς τα τέλεια λόγια. Αρκεί που θα μοιραζόμαστε όσα μας συμβαίνουν.

Συντάκτης: Κική Αναστασά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου