Η επικοινωνία πλέον είναι στα πάνω της, είτε με ένα απλό like ή reaction για τους μοντέρνους, είτε με ένα τηλεφώνημα ή μήνυμα για τους παραδοσιακούς της υπόθεσης. Έρχεσαι με τον άλλον σε επαφή οπουδήποτε βρίσκεται όποια ώρα θες, ακόμη κι αν μιλάμε για την άλλη άκρη του κόσμου. Μαθαίνεις νέα του, στέλνεις φωτογραφίες, βίντεο κι έτσι αισθάνεσαι ότι έρχεσαι δίπλα του ακόμα κι αν δε στο επιτρέπουν οι χιλιομετρικές αποστάσεις. Πώς γίνεται λοιπόν να πεις ότι δυσκολεύεσαι να επικοινωνήσεις με κάποιον, πόσο μάλλον με κάποιον που ενδιαφέρεσαι να κάνεις και σχέση μαζί του;

Όταν μιλάμε για οτιδήποτε αφορά τον έρωτα περιπλέκεται λίγο η κατάσταση. Καθόμαστε και αναλύουμε περιπτώσεις των περιπτώσεων όπως τι σήμαινε το like ή το reaction ή το θαυμαστικό στο μήνυμα που έλαβες. Αν η επικοινωνία είναι ελάχιστη ίσως και να μπαίνεις στον πειρασμό να αναλύεις, αν η επικοινωνία είναι καθημερινή τότε τα μηνύματα είναι πιο ξεκάθαρα. Στην προκειμένη φάση μάς προβληματίζει κυρίως η πρώτη περίπτωση. Τι γίνεται όταν η επικοινωνία είναι αραιά και πού; Θέλεις ή δε θέλεις θα μου πεις απόψε! Δε λειτουργούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο, ούτε ζητάμε σε όλες τις φάσεις της ζωής μας τα ίδια πράγματα από όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο μας. Πλέον το ζήτημα της σχέσης είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί σιωπηρά, δε βάζουμε ταμπέλες κι η φάση πάει «βλέποντας και κάνοντας».

Αν το επιζητείς, αν θες με λίγα λόγια τον άλλον να είστε μαζί το λες κι αναλόγως παίρνεις την απάντηση. Κι αν δε σου κάνει όμως; Αν δηλαδή αυτό που είχες στο μυαλό σου αρχικά δεν ήταν αυτό που προέκυψε εν τέλει; Ωραία τα ρίσκα, δεν αμφιβάλλει κανείς, ειδικά αν είσαι και της αδρεναλίνης απλά μην ξεχνάς ότι είναι σαν να επενδύεις ψυχολογικά σε κάποιον άνθρωπο. Το ρίσκο μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα μπορεί και όχι κι άντε μετά ξανά από την αρχή.

Για να αποφύγουμε όμως τις συνεχόμενες ψυχολογικές μεταπτώσεις φροντίζουμε να γνωρίσουμε πρώτα τον άλλο λίγο καλύτερα. Η επικοινωνία ίσως να μην είναι συχνή, έχεις αναρωτηθεί όμως αν είναι ποιοτική; Το να έχεις κάποιον άνθρωπο να σου λέει «καλημέρα», «καλησπέρα», «καληνύχτα» είναι αυτό που ζητάς και θεωρείς φλερτ;

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι ενδιαφέρεσαι για έναν άνθρωπο ο οποίος δε σε γνωρίζει καθόλου, πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί η οικειότητα μεταξύ σας ώστε να υπάρξει η ποιοτική επικοινωνία. Στην αρχή θα είναι αραιά και πού, με τον καιρό πιο συχνή και στο τέλος θα γίνει καθημερινό ζητούμενο. Δεν μπορείς να κρίνεις τον άλλον από τον τρόπο που επικοινωνεί και κάθε πότε το κάνει, πρέπει όμως να δίνεις συνεχώς ευκαιρίες από τη στιγμή που το θες πολύ ώστε να μην «ντραπεί» να το κάνει. Ορισμένες φορές χωρίς να το καταλάβουμε δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι ένα τοίχος απέναντι στον άλλον και δεν μπορεί να μας πλησιάσει, φταίει το άγχος, ίσως, φταίει ο φόβος της απόρριψης, γιατί πολλοί λειτουργούμε με το σκεπτικό αυτό. Ακόμη πιο πιθανό, παρ’ όλα αυτά, είναι πως αν δε βγούμε από το καβούκι της ανασφάλειας δε θα δούμε αν όντως αξίζει η προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε με ένα νέο άτομο και κατά συνέπεια να δεθούμε συναισθηματικά.

Αν το καλοσκεφτούμε αυτή είναι και η γλύκα της επερχόμενης σχέσης, η προσπάθεια να σκαρφιστείς κάτι ώστε να βγάλεις τον άνθρωπο που σε ενδιαφέρει από τον κόσμο του και να τον κάνεις να μπει στον δικό σου έστω και για λίγο. Βάλε στο μυαλό σου ότι για τον άλλο είσαι το διάλειμμα μέσα στη ρουτίνα του, προσπάθησε να είναι ευχάριστο και γεμάτο θετικές εικόνες και σκέψεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείς να μιλήσεις για κάτι πιο προσωπικό που ίσως σε απασχολεί. Αν τα καταφέρεις, μπράβο σου, κέρδισες ένα μικρό στοίχημα πάμε για το επόμενο, αν πάλι δεν βλέπεις ανταπόκριση τότε κάνεις τον σταυρό σου που δεν έμπλεξες σε κάτι που θα σε έβαζε σε ένα συνεχόμενο άγχος να εντυπωσιάσεις κι αν κάνεις κάτι καλά.

Μη σκεφτείς ότι αν στείλεις ή αν τηλεφωνήσεις στον άνθρωπο που σε ενδιαφέρει είναι λάθος.  Μη μετράς τις προσπάθειες αλλά σκέψου ότι έκανες ό, τι περνούσε από το χέρι σου ώστε να πετύχει η επικοινωνία. Αν η άλλη πλευρά δεν ανταποκρίνεται δε θα έρθει και η συντέλεια του κόσμου, σίγουρα θα βρεθεί αυτό το άτομο που θα βγαίνει αβίαστα χωρίς δεύτερη σκέψη. Κι εκεί το τηλέφωνο θα πάρει φωτιά μέχρι να πάρουν κι άλλα πράγματα με τη σειρά τους.

 

Συντάκτης: Ιωάννα Μελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου