Αν σου έλεγαν ξεκινώντας μία σχέση ότι θα έμενες για πάντα με τον ίδιο άνθρωπο, τι συναίσθημα θα σου προκαλούσε; Ίσως στην αρχή κάνεις ασυναίσθητα το κεφάλι προς τα πίσω σα να σε χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα, ίσως ξεφυσήξεις με ένα αίσθημα δυσφορίας, σαν να σε τυλίγει ένα σκοινί γύρω από το λαιμό. Ίσως πάλι σε κάνει να χαρείς η σκέψη μιας διάρκειας χωρίς τέλος. Το πιο πιθανό όμως είναι να σου είναι παντελώς ξένη η σκέψη του μετά, ιδίως αν βρίσκεσαι ακόμη στην αρχή της σχέσης.

Η σκέψη πολλών δεν πάει κατευθείαν στο πόσο μπορεί να διαρκέσει μία σχέση, δε σκέφτονται το «για πάντα μαζί» κι αγωνιούν για το τώρα γιατί είναι το μόνο σίγουρο ότι συμβαίνει. Υπάρχουν όμως ζευγάρια τα οποία είναι μαζί από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους, έχουν μεγαλώσει μαζί και δεν τους φαίνεται καθόλου περίεργο ότι μπορούν να μείνουν και για πάντα μαζί. Θα ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο αν πιστεύαμε ότι με το να είσαι με έναν και μοναδικό άνθρωπο για όλη σου τη ζωή θα σε έκανε ευτυχισμένο. Η ασφάλεια που δημιουργείται, σε δεύτερη ανάγνωση, δε σε καθιστά αυτομάτως ευτυχισμένο. Μπορεί πίσω από όλο αυτό να κρύβεται η ανασφάλεια του να είσαι με κάποιον που δεν ξέρεις καλά προτιμώντας σταθερά και γνώριμα μονοπάτια, όχι απαραίτητα συναρπαστικά όμως. Μπορεί όμως και να είναι μια επιλογή ζωής.

 

 

Για να μπορείς να είσαι ευτυχισμένος με ένα άτομο το οποίο είστε πολλά χρόνια μαζί σημαίνει ότι έχει βρεθεί η χρυσή τομή και προσπαθείτε και οι δύο για το κοινό σας μέλλον. Έτσι η ζυγαριά δε γέρνει σε κάποια μεριά, δεν περνάει κάποιος λιγότερο καλά στη σχέση, όσο είναι αυτό δυνατόν. Υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού, στο τι πραγματικά θέλει ο ένας, αλλά ταυτόχρονα δεν καταπατά τα θέλω του άλλου. Αμοιβαίες υποχωρήσεις, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο έχουν βάλει κάτω τα πράγματα και έχουν βρει τι είναι αυτό που όντως θα κάνει τη σχέση πιο λειτουργική. Ακόμα και ο καβγάς είναι μία διαδικασία που δε φοβάται το ζευγάρι, εφόσον είναι αναπόφευκτος. Το στοίχημα μιας μακροχρόνιας σχέσης είναι η πρακτικότητα. Χρειάζεται βήματα απτά και λύσεις έξυπνες και γρήγορες, δεν μπορεί τη φανφάρα και τα πολλά τα φρου-φρου. Έχει μπει σε μια ζώνη γρήγορης και σταθερής ταχύτητας με τα μέλη τη σχέσης να δρουν ενίοτε μεμονωμένα για το καλό της.

Εδώ λοιπόν έρχονται οι προβληματισμοί αν κι εφόσον ένα ζευγάρι που είναι χρόνια μαζί μπορούν να αντέξουν και να βάλουν στην καθημερινότητά τους κάποιες στιγμές για τον εαυτό τους. Ίσως θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι και το κλειδί σε κάθε μακροχρόνια σχέση· ο καθένας όμως πρέπει να το αξιοποιεί σωστά. Δεν είναι λίγες οι φορές που ζευγάρια τα οποία μετράνε χρόνια σχέσης ξαφνικά χωρίζουν ενώ όλα φαίνονταν να πηγαίνουν καλά. Το γεγονός ότι είναι αρκετό καιρό μαζί, από μικρή κιόλας ηλικία, μπορεί από λόγος να τους δέσει, να είναι η βασική συνιστώσα που θα τους διαλύσει. Ένα μέρος της ζυγαριάς γέρνει τόσο, ώστε να μην μπορεί να αντέξει η άλλη μεριά.

Στο ερώτημα λοιπόν αν ένα ζευγάρι μπορεί να είναι ευτυχισμένο μέσα από μία μακροχρόνια σχέση η απάντηση βρίσκεται στο κατά πόσο είναι σε θέση να διατηρήσουν την αρχική συμφωνία που έκαναν μεταξύ τους. Το να είναι πρακτικοί ως προς τα ζητήματα της σχέσης αλλά ταυτόχρονα να κρατάνε μια συναισθηματική αισιοδοξία για το μεταξύ τους. Το ζήτημα, άλλωστε, δεν είναι πόσο καιρό έχεις σχέση με κάποιον αλλά κατά πόσο σε κάνει να αισθάνεσαι έτοιμος για όλα όσα δεν έχεις ιδέα αν θα έρθουν ή όχι. Και το «για πάντα» άλλη μια φράση είναι. Καλύτερα πες, «και σήμερα». Και κάθε σήμερα, κάνε το να αξίζει με τον άνθρωπό σου στο πλάι σου.

Συντάκτης: Ιωάννα Μελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου