Ξεκινώντας μια σχέση συνήθως έχεις τα απαραίτητα αποθέματα υπομονής και αυτοελέγχου ώστε να γίνει η κατάλληλη αρχή. Μπαίνεις με τις καλύτερες προθέσεις για να ζήσεις μια νέα εμπειρία με τον άνθρωπο που μόλις ήρθε στη ζωή σου. Καθώς περνάει ο καιρός μοιράζεστε εμπειρίες που σας κάνουν να έρχεστε ακόμα πιο κοντά, όμως αντιλαμβάνεσαι ότι μερικές διαφωνίες σάς φέρνουν σε αντιπαράθεση και σας προκαλούν συναισθηματική εξάντληση. Κάτι τέτοιο φυσικά δε συμβαίνει από τη μία στιγμή στην άλλη αλλά περνάει εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να αρχίσεις να χάνεις τη ζωντάνια που είχες στην αρχή.
Η υπομονή και ο αυτοέλεγχος δεν είναι προσόντα που έχεις έχεις συνέχεια στον ίδιο βαθμό ούτε ένα άδειο δοχείο που ξαναγεμίζει όποτε θέλεις. Μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να έχεις αποθέματα που σου επιτρέπουν να αντιμετωπίζεις τη σχέση σου με μεγαλύτερη υπομονή. Πότε όμως εξαντλείται η καλή διάθεση να τα βρείτε και τι είναι αυτό που την περιορίζει; Η συναναστροφή με άλλους -πόσο μάλλον με το ταίρι σου- είναι δύσκολη όταν εσύ ο ίδιος έχεις παρατήσει τις προσπάθειες απέναντι στον εαυτό σου.
Η εξάντληση είναι συχνή κατάσταση όταν η υπομονή έχει βγάλει φτερά. Υπάρχει κόπωση και είναι εμφανής στο σώμα σου αλλά και στο μυαλό σου, σε διακατέχει μια αφηρημάδα. Το παραμικρό μπορεί να σταθεί αιτία να ξεσπάσεις είτε σε κλάματα είτε σε φωνές, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η αντιμετώπισή σου θα ήταν εντελώς διαφορετική. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έχεις ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το κεφάλι σου το οποίο βρέχει ακατάπαυστα και δεν υπάρχουν στιγμές λιακάδας. Οι συνεχόμενες διαφωνίες με τον σύντροφό σου χωρίς ουσιαστική επικοινωνία σού δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα που ενώ στην αρχή μπορούσες να διαχειριστείς μετά από λίγο σου φαίνονται βουνό.
Η αποδυνάμωση της εσωτερικής ηρεμίας δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά χρειάζεται ορισμένο χρονικό διάστημα. Αρχικά φαίνεται ότι και οι δύο μεριές έχουν παρατήσει την προσπάθεια, η μία ίσως καιρό πριν. Είναι αυτό που λέμε ότι όταν σε μία σχέση προσπαθεί μόνο ο ένας, χάνεται το παιχνίδι. Το άλλο άτομο, το οποίο και έκανε περισσότερες προσπάθειες, φαίνεται πως έπαψε να το κυνηγάει γιατί απλώς κατάλαβε πως δε βγάζει πουθενά και δεν έχει άλλες αντοχές. Αν εξηγείς για παράδειγμα ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα χωρίς ανταπόκριση, το πιθανότερο είναι κάποια στιγμή να σε κουράσει. Προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις σχέσεις αλλά όταν μόνο ο ένας τρέχει να το σώσει και ο άλλος μένει άπραγος κάποια στιγμή δε θα μπορέσει να βρεθεί λύση.
Σε μια σχέση όταν δεν υπάρχει από κοινού εξέλιξη, η διαφορά θα φανεί όταν ένας από τους δύο προσπαθήσει να κάνει ένα βήμα μπροστά. Η υπομονή εξαντλείται όταν προσπαθείς να κουνήσεις κάποιον από τη θέση του στον καναπέ για να βγει στον έξω κόσμο και να κυνηγήσει ευκαιρίες. Η απάθεια του άλλου μπορεί να σε βυθίσει σε μιζέρια απέναντι στην πραγματικότητα. Η ρουτίνα και η συνήθεια είναι οι κακοί σύμβουλοι μιας σχέσης. Όλοι πιστεύουν ότι τα πράγματα πάνε καλά ενώ στην πραγματικότητα η σχέση είναι ένα καράβι που βουλιάζει και εμείς οι καπετάνιοι. Ουσιαστικά μπαίνεις από μόνος σου σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς να έχεις την παραμικρή ιδέα τι συμβαίνει κι η αλήθεια είναι ότι δε θα μάθεις μέχρι τη στιγμή που θα δεις τον εαυτό σου να καταρρέει ψυχολογικά. Τότε βέβαια θα είναι λίγο αργά για να αντιδράσεις.
Είναι όντως αργά όμως να γεμίσεις ξανά μπαταρίες; Η απάντηση είναι αναλόγως! Μπορεί το πρόβλημα να εντοπιστεί εγκαίρως και να υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να σωθεί η σχέση. Σε αυτό θα βοηθήσει η από κοινού απόφαση να γίνει η αλλαγή και από τις δύο μεριές. Η προσπάθεια δε γίνεται μόνο από τον έναν, δε θα είναι δίκαιο κιόλας αλλά θέλει και τους δύο να προσπαθούν για τον κοινό στόχο, την ανασυγκρότησή τους.
Είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα κατάφεραν, δεν είπε άλλωστε κανείς ότι είναι εύκολο. Οι αντοχές κάποια στιγμή τελειώνουν και οι ευκαιρίες δεν μπορεί να είναι αμέτρητες, ωστόσο το όλο πρόβλημα ξεκινά από εμάς και τελειώνει σε εμάς. Η συναισθηματική εξάντληση ίσως έρθει και στους δύο για διαφορετικούς λόγους, το θέμα είναι αν θα καταφέρουμε να τη διαχειριστούμε ή αν θα είναι το καμπανάκι πως πρέπει να μπει ένα τέλος στη σχέση.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.