Sapiosexual. Οι περισσότεροι μάλλον συνδυάζετε το άκουσμα με κάτι αρνητικό. Κι όμως, η λέξη προέρχεται από το λατινικό «sapiens» που σημαίνει σοφός και το «sexual», το γνωστό σε όλους μας, σεξουαλικός. Ο λόγος λοιπόν για τους sapiosexuals, τους ευφυϊολάγνους ή αλλιώς νοοσεξουαλικούς, δηλαδή τους ανθρώπους που έχουν ως κριτήριο ερωτικής έλξης την ευφυΐα του άλλου.
Ο όρος είναι σχετικά καινούριος, όχι όμως κι η ευφυΐολαγνεία αυτή καθ’ αυτή. Αφορά τις προτιμήσεις των ανθρώπων, οπότε είναι φυσικό να υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι, παρ’ όλο που δεν είναι τόσο συχνή, όσο άλλες. Ωστόσο, δεν έχει να κάνει με τα οικεία σε μας κριτήρια που επιλέγουμε το σύντροφό μας. Απορρίπτονται τα εξωτερικά, δηλαδή αν ο άλλος είναι όμορφος, πάντα με βάση τα προσωπικά γούστα του καθενός, αλλά ακυρώνονται και τα εσωτερικά, δηλαδή ο χαρακτήρας, αν εντοπίζουμε στον άλλον στοιχεία που μας αρέσουν, όπως η καλοσύνη, η ειλικρίνεια κι η τρυφερότητα. Η ευφυΐολαγνεία είναι πιο εξειδικευμένος όρος και θέλει τους sapiosexuals να ‘χουν ως υπέρτατο κριτήριο το βαθμό ευφυΐας του άλλου.
Αυτό σημαίνει ότι το καλύτερο διεγερτικό γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι μια έξυπνη συζήτηση. Τους εξιτάρει μια εις βάθος, ουσιαστική συνομιλία. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι μπορεί να μην τους αρέσει ο συνομιλητής τους εμφανισιακά, ωστόσο το παραβλέπουν κι έλκονται ερωτικά απ’ αυτόν. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το να είσαι sapiosexual είναι κατάρα ή ευλογία.
Το προφανές είναι ότι δεν πέφτεις στη φτηνή παγίδα να κρίνεις τους ανθρώπους απ’ την εξωτερική εμφάνιση. Γιατί, καλώς ή κακώς, υπάρχουν φορές που απορρίπτουμε ανθρώπους που ταιριάζουμε σαν προσωπικότητες και που ενδιαφέρονται ειλικρινά για μας, μόνο και μόνο γιατί δε μας αρέσει το περιτύλιγμα. Οφείλουμε να επιλέγουμε ένα σύντροφο, γιατί θέλουμε και πιστεύουμε ότι κοντά του μπορούμε να ευτυχίσουμε. Αλίμονο, λοιπόν, αν μέναμε στην εμφάνιση.
Έτσι, η επιλογή σου περνάει από ένα ουσιαστικότερο στάδιο, αυτό του να δεις τον εσωτερικό κόσμο, να εντοπίσεις στοιχεία που θεωρείς αξίες απαραίτητες, που θέλεις να ‘χει ο άνθρωπός σου. Αυτό αυτόματα αυξάνει τις πιθανότητες η σχέση να ‘ναι καλύτερη και φέρνει τη χαρά και την ηρεμία δυο βήματα πιο κοντά σου. Το να είσαι όμως sapiosexual είπαμε ότι απέχει απ’ την απλή αγάπη για την προσωπικότητα του άλλου.
Το να μπορείς να επικοινωνήσεις με ουσιαστικό τρόπο με κάποιον είναι πράγμα πολύ μεγάλο στην εποχή μας. Τόσο σπουδαίο και τόσο όμορφο ταυτόχρονα να μπορεί κάποιος να σ’ αγγίξει πνευματικά, να ταξιδέψει το μυαλό σου. Αναλωνόμαστε τόσο στην ψυχή και το σώμα, που είναι σίγουρα ευλογία να «συναντηθεί» το μυαλό σου με το μυαλό κάποιου άλλου, μ’ ένα ταίριασμα τόσο απροσδόκητο και τόσο μαγικό, που μόνο όσοι το ‘χουν βιώσει μπορούν να το καταλάβουν.
Κάπου εδώ όμως ξεκινάει και το πρόβλημα. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να βρεις ανθρώπους μ’ εξαιρετικά υψηλό δείκτη ευφυΐας. Η αναζήτηση συντρόφου θα ‘ναι δυσκολότερη και πιο χρονοβόρα. Κι όταν τον βρεις, δε σημαίνει απαραίτητα ότι και ο χαρακτήρας τους είναι αυτός που αναμένεις. Στην πορεία ίσως προκύψουν πράγματα που δε συμβαδίζουν με τις προσδοκίες και τις επιθυμίες σου.
Όταν μπαίνεις σε μια τέτοια διαδικασία κι έχεις χαρακτηρίσει τον εαυτό σου ως νοοσεξουαλικό, δύσκολα μετά συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο. Κι όσο πιο υψηλά στάνταρ έχεις, τόσο μειώνονται οι επιλογές σου.
Το παν είναι, όποιο δρόμο κι αν ακολουθείς, να μπορείς να τον υποστηρίξεις. Να τον διαλέγεις συνειδητά και να δέχεσαι οποιαδήποτε συνέπειά του, καλή ή κακή. Ειδικά έναν τέτοιο δρόμο, που ξέρεις εκ των πραγμάτων ότι θα ‘ναι πιο ζόρικος. Να μην απελπίζεσαι, να μην απογοητεύεσαι γιατί σίγουρα κάπου εκεί έξω κυκλοφορούν μυαλά που μπορούν να σε μαγέψουν με δυο μόνο κουβέντες.
Επιμέλεια Κειμένου Στέλλας Φρασιόλα: Ιωάννα Κακούρη