

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία και τα social media έχουν κάνει τη ζωή μας σαφώς πιο εύκολη κι έχουν αναπτύξει δουλειές και τακτικές επικοινωνίας και marketing που η αλήθεια είναι πως, ακόμα, κάποιοι δυσκολεύονται να αποδεχτούν. Οι influencers και οι micro-influencers έχουν μπει στην καθημερινότητά μας και κάθε μέρα εμφανίζονται ακόμα περισσότεροι, που προσπαθούν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Το influencing είναι πλέον επάγγελμα κανονικό και η σκοπιμότητά του είναι κυρίως να επηρεάσει τον κόσμο προς κάτι καλύτερο. Από μια ωραία θεατρική παράσταση, ένα καλό εστιατόριο ή μια δράση για καλό σκοπό.
Με τα χρόνια, ωστόσο, έχει μετατρέψει τις οθόνες μας σε ένα είδους telemarketing. Όποια πλατφόρμα και αν ανοίξεις θα βρεθείς αντιμέτωπος με διάφορες διαφημίσεις που σκοπό έχουν να σε κάνουν να αγοράσεις. Το ίδιο ακριβώς δηλαδή που γινόταν κάποτε μέσω τηλεόρασης, τώρα γίνεται στο κινητό μας. Με ποιους τρόπους όμως οι δημιουργοί προσπαθούν να πετύχουν πωλήσεις και να μας κάνουν να καταναλώσουμε προϊόντα που νομίζουμε πως χρειαζόμαστε;
1. Αίσθηση αυθεντικότητας
Για αρχή χτίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό τους. Μας δείχνουν την καθημερινότητά τους, τον τρόπο ζωής τους, προσπαθούν να τους δούμε ως φίλους μας. Αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη μας και κάνουν τις προτάσεις τους να φαίνονται πιο γνήσιες μειώνοντας τις αντιστάσεις μας για κατανάλωση.
2. Τα ατελείωτα haul
Παρουσιάζουν κουτιά από προϊόντα στην κάμερα και τα δοκιμάζουν με τέτοιον τρόπο ώστε να φανούν ελκυστικά στο κοινό δημιουργώντας την εντύπωση πως είναι κάτι που πραγματικά θα κάνει τη ζωή σου καλύτερη και πιο ποιοτική. Σου προκαλούν ενθουσιασμό και την επιθυμία να αποκτήσεις αυτό που φαίνεται «τέλειο» στα χέρια τους.
3. Lifestyle marketing
Ενσωματώνουν ένα προϊόν στην καθημερινότητά τους αντί απλά να στο προωθήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως αγοράζοντάς το, μπορούμε και εμείς να ζήσουμε με αυτόν τον τρόπο ζωής.
4. Συγκρίσεις
Μας δείχνουν πως ένα προϊόν «μεταμορφώνει» την εμφάνιση τους ή τη ζωή τους. Η αίσθηση ότι κάτι μπορεί να μας κάνει καλύτερους (πιο όμορφους, πιο πετυχημένους, πιο οργανωμένους) δημιουργεί έντονη επιθυμία αγοράς.
5. «MONO 48 ώρες»
«Χρησιμοποιήστε τον κωδικό μου για 20% έκπτωση, για απόψε μόνο!» – Δίνουν κίνητρα για αγορές μέσω των δικών τους προτάσεων, ενισχύοντας την αίσθηση της αποκλειστικότητας και της προσωπικής σύστασης. Χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως “limited edition”, «τρέξτε πριν εξαντληθεί», «μόνο για λίγες μέρες», για να μας κάνουν να νιώθουμε ότι πρέπει να δράσουμε γρήγορα, αλλιώς θα χάσουμε μια μοναδική ευκαιρία.
6. Ποιος ρώτησε;
Η έκφραση «πολλοί με ρωτάτε για…» είναι κλασική τακτική influencer και χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα κανείς δεν έχει ρωτήσει. Κάνει το προϊόν να φαίνεται περιζήτητο.
7. Χρήση των ψυχολογικών αρχών του μάρκετινγκ
Το μάρκετινγκ χρησιμοποιεί ψυχολογικές τεχνικές για να μας επηρεάσει με τρόπους όπως «μόνο για όσους ξέρουν» «premium προϊόντα» «έχω δώρο για σένα!» (κωδικός έκπτωσης). Έτσι, οι influencers παρουσιάζονται ως ειδικοί που ξέρουν τι είναι καλό.
8. «Το έχω στην καθημερινή μου ρουτίνα»
Μερικοί influencers μπορεί να λένε ότι χρησιμοποιούν ένα προϊόν εδώ και μήνες κι έχουν αυτό το αποτέλεσμα, ενώ στην πραγματικότητα το δοκίμασαν μόλις μία φορά για το διαφημιστικό και το αποτέλεσμα που βλέπουμε προέρχεται από ένα σύνολο διαφορετικών πραγμάτων. Άλλες φορές, οι εταιρείες στέλνουν δωρεάν προϊόντα και περιμένουν από τους influencers να πουν θετικά λόγια, ακόμα κι αν δεν τους άρεσε το προϊόν.
Οι influencers δεν πωλούν απλά προϊόντα, πωλούν συναισθήματα, εμπειρίες και τον τρόπο ζωής που πολλοί επιθυμούν. Το κλειδί είναι να έχουμε επίγνωση αυτών των τακτικών, ώστε να καταναλώνουμε συνειδητά και όχι παρορμητικά. Το μάρκετινγκ δεν είναι απλά ένας παράγοντας, είναι ολόκληρος ο μηχανισμός πίσω από την επίδραση των influencers. Ενώ οι influencers κάνουν τη «δουλειά» της προώθησης, οι εταιρείες χτίζουν στρατηγικές που βασίζονται στην ψυχολογία της κατανάλωσης, μετατρέποντας κάθε post σε μια αποτελεσματική (και φθηνή) διαφημιστική καμπάνια.
Φυσικά και δεν είναι πως μας λένε ψέματα, αλλά συχνά η αλήθεια παρουσιάζεται φιλτραρισμένη για να φανεί πιο ελκυστική. Οπότε, την επόμενη φορά που θα δεις κάποιον να λέει «Πολλοί με ρωτάτε» θυμήσου: ίσως αυτοί οι πολλοί είναι οι φωνές στο κεφάλι τους. Και πριν πατήσεις «προσθήκη στο καλάθι», κάνε μια μικρή παύση και αναρωτήσου: το θέλω ή απλά με έχουν πείσει ότι το θέλω; Αν η απάντηση είναι το δεύτερο, σώσε το πορτοφόλι σου και φύγε τρέχοντας!
Πηγή φωτογραφίας: Glamour.gr