Ξέρετε εκείνους τους τύπους που στέλνουν μηνύματα και τουλάχιστον μια φατσούλα θα την κοτσάρουν εκεί προς το τέλος; Αυτούς που στέλνουν ένα μάτσο εικονικά τριαντάφυλλα, αντί να γράψουν απλώς «ευχαριστώ»; Ε, εμείς είμαστε. Οι τύποι που δε στέλνουν μήνυμα αν δεν περιέχει τουλάχιστον ένα emoticon.
Γιατί να τα αγνοήσουμε αφού μας τα χαρίζουν απλόχερα; Αν ήταν αχρείαστα, δε θα κυκλοφορούσαν σε τόσες εφαρμογές. Τα βλέπουμε έτσι να στέκονται κάτω απ’ τα μηνύματα, δίπλα απ’ τα σχόλια, περιμένοντας υπομονετικά να τα χρησιμοποιήσουμε. Κρίμα είναι να τ’ αφήσουμε παραπονεμένα.
Είναι τόσο χαριτωμένα που μας είναι αδύνατο ν’ αντισταθούμε στον πειρασμό να πατήσουμε το κουμπί και να τα δούμε να χαμογελούν στην οθόνη μας. Εντάξει, ίσως το πατήσουμε και δεύτερη φορά. Και τρίτη. Κι αμέσως η οθόνη θα γεμίσει χρώμα.
Δε φταίμε εμείς. Τα κάνουν τόσο όμορφα που δε γίνεται να μην τα προσέξουμε. Ειδικά τα κινούμενα είναι τ’ αγαπημένα μας. Καρδούλες και φιλάκια πετούν σ’ όλη την οθόνη, χορευτικές φιγούρες από αστεία καρτούν γεμίζουν το οπτικό μας πεδίο και καμιά φορά αφροί βγαίνουν από το στόμα και φωτιές από τα μάτια του νευριασμένου emoji.
Όπως και να το δεις, ακόμη κι αν τα θεωρείς γλυκανάλατα, δε θα τα βάλεις τώρα με κοτζάμ θέσφατο, που υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες πως μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Κι επειδή το να κάτσουμε να γράψουμε χίλιες λέξεις θα μας πάρει κάμποση ώρα, στέλνουμε το φατσόνι κι εκφράζουμε χωρίς λόγια αυτό ακριβώς που θέλουμε να εκφράσουμε in no time.
Γιατί τα emoticon είναι για το γραπτό λόγο ό,τι είναι οι μορφασμοί για τον προφορικό. Διανθίζουν τα λόγια μας, κάνοντας το κείμενό μας πιο εκφραστικό κι ευχάριστο ενώ αρκεί ένα μόνο πάτημα. Δε χρειάζεται πλέον να γράφουμε ολόκληρο κατεβατό για να προσδώσουμε εκφραστικότητα στο κείμενό μας, αφού με τη χρήση τους θα πούμε περισσότερα από όσα μπορούν να πουν οι λέξεις.
Σκεφτείτε πως κι αυτό το «σ’ αγαπώ» ακόμη έχει άλλη γλύκα όταν συνοδεύεται από ιπτάμενες καρδούλες. Γιατί το σ’ αγαπώ χωρίς καρδούλες είναι σαν γύρος χωρίς πατάτες, σαν Πρωτοχρονιά χωρίς Άγιο Βασίλη. Έτσι και μήνυμα χωρίς emoticons είναι σαν δώρο χωρίς περιτύλιγμα· χάνεται η μισή χαρά.
Δε χρειάζεται να είστε τόσο σοβαροί και πεζοί. Πώς μπορείτε να στέλνετε τυπικά μηνύματα όταν υπάρχουν τόσα διακοσμητικά; Βάλτε λίγο χρωματάκι στη μουντή καθημερινότητα!
Κι ας μην ξεχνάμε πως δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα απ’ το γραπτό λόγο δημιουργούνται παρεξηγήσεις, επειδή ο αναγνώστης του κειμένου παίρνει στραβά κάτι απ’ αυτά που γράψαμε. Η εσφαλμένη ερμηνεία είναι ένα ρίσκο που παίρνουμε, όταν επιλέγουμε τη γραπτή επικοινωνία.
Είναι αλήθεια πως πολλές φορές τα πράγματα μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικούς τρόπους. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε emoticons, ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο παρερμηνείας, αφού δηλώνουμε ξεκάθαρα τη διάθεσή μας.
Μα πάνω απ’ όλα τα εικονίδια πετυχαίνουν να εκφράσουν τα συναισθήματά μας στην οθόνη, όταν οι λέξεις είναι φτωχές μπροστά στο μεγαλείο όσων αισθανόμαστε. Είμαστε συναισθηματικοί τύποι και δε μας κάθεται καλά να στέλνουμε ξερά τυπικά μηνύματα.
Είμαστε και παιχνιδιάρηδες και μέσα απ’ τα εικονίδια δίνουμε κίνηση στο λόγο μας με τον πιο κατάλληλο τρόπο, μια κίνηση που χωρίς τα emojis δε θα μπορούσε να υπάρξει.
Ανεχτείτε μας, γιατί είμαστε πολλοί και δε θα πάψουμε να χρησιμοποιούμε συμβολικές φατσούλες, μέχρι να σας κάνουμε να τις αγαπήσετε κι εσείς 🙂
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη