Κάθε πρόβλημα έχει μια λύση κι η λύση αυτή κρύβεται πάντα μέσα στο ίδιο το πρόβλημα. Ο άνθρωπος αν κι έχει όλα τα νοητικά μέσα για την επίλυση των εκάστοτε προβλημάτων του, αδυνατεί να επικεντρωθεί σε μια καθαρή σκέψη όταν αυτή εμπλέκεται με κάποιο συναίσθημα, με αποτέλεσμα είτε το πρόβλημα να διευρυνθεί είτε να καταχωνιαστεί στον σωρό της άρνησης. Οι ανθρώπινες σχέσεις κι ιδίως οι ερωτικές, γεννούν συνεχώς προβλήματα, μιας που η προσωπικότητα του καθενός διαφέρει. Η έλλειψη επικοινωνίας και κατανόησης, η διαφοροποίηση των αναγκών αλλά και το σεξ, είναι κάποια από τα προβλήματα που ένα ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο.
Ο Αμερικάνος ακτιβιστής Eldridge Cleaver είχε πει πως αν δεν είσαι μέρος της λύσης, τότε είσαι μέρος του προβλήματος. Θα συμπληρώσω στην εύστοχη τοποθέτησή του, πως αν γίνεις η λύση, τότε σταματάς να είσαι το πρόβλημα. Τα περισσότερα ζευγάρια, λοιπόν, οδηγούνται στο ίδιο λάθος. Στην όψη ενός προβλήματος, αντί να χρησιμοποιήσουν μια λύση χρησιμοποιούν ένα πρόβλημα. Το σεξ πολλές φορές μπορεί να είναι ένα πρόβλημα σε μια ερωτική σχέση, ποτέ όμως δεν μπορεί να είναι η λύση αυτού. Η ένταση μιας αντιπαράθεσης σε συνδυασμό με το πάθος που προκαλεί ένας τσακωμός, πυροδοτούν μια σαρκική έλξη που οδηγεί σε μια απολαυστική στιγμή σεξ. Δεκτό, κατανοητό και σίγουρα όλοι μας έχουμε μια ανάλογη εξιστόρηση γι’ αυτό. Ο έρωτας και το σεξ, όμως, είναι χημεία. Το πρόβλημα είναι μαθηματικά.Όπως ένα μαθηματικό πρόβλημα σου δίνει τα δεδομένα και τα ζητούμενα για να βρεις τη λύση του, έτσι και το πρόβλημα που υπάρχει ανάμεσα σ’ εσένα και τον σύντροφό σου μπορεί να λυθεί με τα δεδομένα τα οποία σου δίνει.
Πολλοί αρνούνται ν’ ακούσουν τα παράπονα των συντρόφων τους και καταφεύγουν εσκεμμένα στη λύση του σεξ για να καλύψουν την ένταση και τον επακόλουθο τσακωμό. Όταν ο σύντροφός μας ζητά να τον ακούσουμε, να τον κατανοήσουμε και γενικότερα να εκφράσει κάποιες ανησυχίες και προβληματισμούς του, έχει ανάγκη εμάς και όχι το σεξ. Το σεξ θα κουκουλώσει το πρόβλημα, θα το κρύψει. Θα δώσει μια ψευδή αίσθηση πως όλα βαίνουν καλώς εφόσον δώσαμε και πήραμε απόλαυση και ξυπνήσαμε αγκαλιά στο ίδιο κρεβάτι. Το επόμενο πρωί, όμως, το πρόβλημα θα παραμένει εκεί, ίδιο, αναλλοίωτο και σίγουρα άλυτα διευρυμένο. Ίσως να έχει δημιουργήσει κι άλλα παρακλάδια τα οποία δεν περίμενες. Η ουσιαστική επαφή μέρα με τη μέρα θα αλλοιώνεται και το ζευγάρι θα αποξενώνεται, κι αυτό θα καταστρέψει ακόμα και την ίδια τη λύση την οποία εφάρμοσες θεωρώντας τη σωτήρια. Μιλάμε φυσικά για τη σεξουαλική συνεύρεση των συντρόφων που φυσικά δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει.
Ένα ακόμη παράδειγμα κακής εφαρμογής της λύσης αυτής, είναι εκείνο της επανασύνδεσης. Ένας χωρισμός έρχεται όταν ανακαλύπτεις πως δεν ταιριάζεις με τον άλλον, δε σε καλύπτει και ενδεχομένως δεν τον θέλεις πια. Είναι συχνό φαινόμενο δύο πρώην να βρίσκονται καιρό μετά τον χωρισμό τους και να κάνουν σεξ. Δύο εκδοχές υπάρχουν σ’ αυτή την περίπτωση. Είτε τα κορμιά θα πάρουν την ξεχασμένη απόλαυση που αναπολούσαν και θα χωριστούν ξανά, είτε θα γίνει μια δεύτερη προσπάθεια επανασύνδεσης της σχέσης που θα είναι μαθηματικά βέβαιη πως θα αποτύχει. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Διαφορετικά προβλήματα χρησιμοποιώντας την ίδια λύση. Αυτό από μόνο του φωνάζει «αποτυχία».
Όπως προαναφέρθηκα, το ζητούμενο είναι να γίνεις η λύση. Καθάρισε τις σκέψεις σου και πράξε ανάλογα. Σου δημιουργεί ένταση ο σύντροφός σου με την ασταμάτητη πολυλογία και τα άγχη του; Άκουσέ τον και βοήθησε τον να το αποβάλει. Λίγο αργότερα η ένταση θα έχει χαθεί. Σε καίει με την ασφυκτική ζήλια του; Ηρέμησέ τον δείχνοντάς του πως είσαι εκεί και τον καταλαβαίνεις. Λίγο μετά η φωτιά θα έχει σβήσει. Πιέζεστε από τον μεγαλύτερο εχθρό των σχέσεων που είναι η ρουτίνα; Σκίστε τα παλιά σχέδιά σας και κάντε νέα.
Οι λύσεις στα προβλήματα, κρύβονται στις πιο απλές σκέψεις. Όταν μια σχέση γίνεται η λύση του προβλήματός της, τότε η επικοινωνία γίνεται μια ζωοδόχος καθημερινότητα. Η κατανόηση μετατρέπεται από μια άγνωστη λέξη, σε λέξη κλειδί. Και το σεξ, από μια κακή λύση, στη μεγαλύτερη απόλαυση.
Τα προβλήματα δε λύνονται στο κρεβάτι.
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα