Σας έχει τύχει να γυρίζετε εξουθενωμένοι από τη δουλειά και να ανυπομονείτε να βρεθείτε στο γεμάτο ζεστασιά σπιτάκι σας και να βουλιάξετε στον καναπέ σας; Ή άλλοτε να σκέφτεστε πως σας περιμένει ένα σπίτι άνω κάτω και το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι μια ακατάστατη κουζίνα, βουνά από ασιδέρωτα ρούχα και να βρεθείτε με τη σκούπα στο χέρι μετά από μια κουραστική μέρα;
Σε όλους λίγο-πολύ έχει συμβεί, είτε να μας ελκύει το σπίτι μας, είτε να μας διώχνει. Είτε να μας αρέσει η διακόσμησή του, είτε να την έχουμε βαρεθεί. Να περνάμε φάσεις που το διατηρούμε πεντακάθαρο και τακτοποιημένο και άλλες που επικρατεί τέτοιο χάος που δεν ξέρεις από πού ν’ αρχίσεις το συμμάζεμα.
Πέρα απ’ όλα αυτά, αδιαμφισβήτητα το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας, ο χώρος που μας παρέχει ασφάλεια, προστασία ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, εκεί όπου χαλαρώνουμε, ονειρευόμαστε, δημιουργούμε, δεχόμαστε φίλους και συγγενείς και μπορεί να περνάμε καλύτερα από οπουδήποτε αλλού. Υπάρχουν όμως και άτομα που καμία σχέση δεν έχουν με το σπίτι τους, που απλώς δεν τους ταιριάζει γιατί τυχαίνει να φιλοξενούνται ή να συγκατοικούν, ή που ακολουθούν απλώς τη μόδα στη διακόσμηση γιατί δεν έχουν ιδέα τι πραγματικά τους αρέσει.
Αν και είναι πολυπαραγοντικός ο τρόπος διαμόρφωσης του χώρου μας, στις περισσότερες περιπτώσεις αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα ή την ψυχική μας κατάσταση. Για τον λόγο αυτό, μπορούμε συνήθως να καταλάβουμε πολλά για έναν άνθρωπο παρατηρώντας τον προσωπικό του χώρο. Ένα εφηβικό δωμάτιο, για παράδειγμα, ίσως να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Το σπίτι ενός ζωγράφου μπορεί να μας φέρνει κατά νου τη σχολή Καλών Τεχνών, εκείνο ενός συγγραφέα το αναγνωστήριο δημόσιας βιβλιοθήκης, και ο χώρος ενός καθηγητή μια σχολική αίθουσα εν δράση.
Παρ’ όλο που στη σύγχρονη εποχή η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων είναι πολύ δημοφιλής και έχουμε στη διάθεσή μας ποικιλία υλικών, επίπλων, σχεδίων και επιλογές διακόσμησης για όλα τα γούστα, υπάρχουν ακόμη σπίτια που θυμίζουν αλλοτινές εποχές. Είναι γεμάτα μπιμπελό, κάδρα, βάζα, γυάλινα τασάκια, καρεδάκια, κορνίζες με φωτογραφίες σε τοίχους και τραπεζάκια, μπιχλιμπίδια παντός είδους και όλη την παλέτα των χρωμάτων. Οι ιδιοκτήτες τους ίσως και να ‘ναι άνθρωποι προσκολλημένοι στις παραδόσεις που ζώντας ανάμεσα σε αντικείμενα και έπιπλα πολλών ετών που αρνούνται να αποχωριστούν, αισθάνονται μια ασφάλεια και μια συγκίνηση, καθώς νιώθουν να συνδέονται με τις αναμνήσεις και τους αγαπημένους τους.
Ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι καθόλου απίθανο να αποκαλύπτει ένα άτομο που έχει μανία με την τάξη και το ενδιαφέρει ιδιαίτερα η γνώμη των άλλων. Για έναν άνθρωπο που έχει στο μυαλό του άπειρες υποχρεώσεις, το να διατηρεί σε άψογη κατάσταση τον χώρο του, τον βοηθάει να ηρεμεί. Υπερφορτωμένο ή λιτό, ένα σπίτι που θα τα βρεις πάντα όλα στη θέση τους, οι ιδιοκτήτες του είναι πιο πιθανό να είναι φιλόξενοι και να σε κάνουν να νιώσεις υπέροχα σαν επισκέπτης -κι ας ζηλέψεις λιγάκι τη νοικοκυροσύνη τους.
Οι εσωστρεφείς τείνουν να αποφεύγουν τις πολλές συναναστροφές, να μην ανοίγονται εύκολα και να κρατούν κρυφό τον εσωτερικό τους κόσμο και το σπίτι τους. Ενίοτε διστάζουν να καλέσουν κόσμο και νιώθουν πως δεν μπορούν να διαχειριστούν την πιθανή κριτική. Τα σπίτια τους μπορεί να είναι αυστηρά διακοσμημένα, λιτά, σε χρώματα μουντά, χωρίς ζωντάνια.
Όσοι λατρεύουν να ταξιδεύουν, να γνωρίζουν ξένους τόπους, πολιτισμούς και παραδόσεις, έχουν σπίτια γεμάτα αντικείμενα, ενθύμια και μαρτυρίες από τα ταξίδια τους. Είναι συνήθως άνθρωποι χαρούμενοι, κοινωνικοί και χαλαροί. Αν και μπορεί να μην υπάρχει συγκεκριμένο στιλ διακόσμησης στον χώρο τους, είναι πιθανό το σπίτι τους να φέρνει σε κάτι από έθνικ. Μπαίνοντας σε έναν τέτοιο χώρο, αυτομάτως ταξιδεύεις σ’ άλλη γη, σ’ άλλα μέρη, με έναν πρόθυμο ξεναγό.
Άτομα που είναι ελεύθερα πνεύματα, που δεν τους αρέσει να ανήκουν, να ακολουθούν κανόνες και νόρμες, και είναι ανοιχτά σε νέες ιδέες, συνήθως νιώθουν άνετα σε σπίτια με μίνιμαλ διακόσμηση, ουδέτερα χρώματα, με τα απαραίτητα μόνο έπιπλα και αντικείμενα. Δεν είναι υποχόνδριοι, κολλημένοι με την τάξη ή την καθαριότητα, και προτιμούν να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά και να τον αφιερώνουν σε ασχολίες της αρεσκείας τους.
Οι άνθρωποι με καλλιτεχνικές αναζητήσεις, σε κάποιες περιπτώσεις ζουν σε σπίτια που τυχαίνει να είναι και ο χώρος εργασίας τους. Ένας μουσικός, ας πούμε, διαμορφώνει τον χώρο του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να έχει συγκεντρωμένα τα μουσικά του όργανα, να διαθέτει τον κατάλληλο φωτισμό, την ηχομόνωση και την ηρεμία που χρειάζεται για να εμπνέεται, να παίζει, να γράφει μουσική χωρίς να αποσπάται.
Οι φιλοσοφημένες υπάρξεις και οι λάτρεις των βιβλίων και της γνώσης, γεμίζουν τα σπίτια τους με βιβλιοθήκες, ενώ πολλές φορές ο όγκος των βιβλίων είναι τόσο μεγάλος που θα συναντήσεις βιβλία ακόμα και σε ντουλάπες, κομοδίνα, τραπέζια, αποθήκες. Με την πάροδο των ετών, τα σπίτια τους φιλοξενούν στην κυριολεξία ένα ολόκληρο δάσος.
Η πλειοψηφία των ερευνών δείχνει πως ένας χώρος καλαίσθητος, ευχάριστος, οργανωμένος και τακτοποιημένος, συμβάλλει στην ηρεμία του μυαλού και των αισθήσεων. Μας επηρεάζει θετικά, μας δίνει χαρά και κίνητρο για ζωή. Αν χρειάζεστε, λοιπόν, μια αλλαγή, να είστε σίγουροι πως μια ανανέωση στη διαμόρφωση του χώρου σας, μπορεί να φέρει φρεσκάδα και νέα οπτική στη ζωή σας.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.