Ζεις σε μια εποχή όπου το κόστος για να τα βγάλεις  το μήνα είναι αρκετά δύσκολο μιας και οι τιμές των προϊόντων όλο ένα και αυξάνονται. Μιας και που είσαι νέος σκέφτεσαι το να πιάσεις μια δεύτερη δουλειά ότι είναι και μια πρόκληση προκειμένου να μπορέσεις να είσαι λίγο πιο άνετος/η. Ξέρω ότι θα μου πεις ότι το έχεις σκεφτεί αλλά επειδή δε βλέπεις την παρέα σου να το κάνει ακόμα και επειδή θα χαθείς από την παρέα σου, ότι αυτοί οι δυο λόγοι σε έχουν αποθαρρύνει αρκετά.

Θεωρείς ότι επειδή είναι δεν το κάνουν πολλοί, οπότε είναι κάτι που σου ξενίζει. Αν σου έλεγα ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία είναι πάνω από 122.375 άτομα (μιας και υπάρχουν περιπτώσεις όπου τουλάχιστον η μια από τις 2 εργασίες παραμένει αδήλωτη), τότε θεωρώ ότι θα σχημάτιζες μια διαφορετική αντίληψη για το αν είναι συχνό φαινόμενο. Πάμε να δούμε ποια είναι τα στοιχεία που εμφανιστούν όταν προσθέσεις άλλη μια μορφή εργασίας στο πρόγραμμά σου.

Τα οφέλη:

  1. Οικονομική σταθερότητα

Είναι προφανές ότι το να δουλεύεις παραπάνω μια δουλειά σου αποφέρει μια μεγαλύτερη άνεση προκειμένου είτε να τα βγάζεις πιο εύκολα είτε να μπορέσεις να τα επενδύσεις αυτά τα χρήματα με όποιον τρόπο θες. Πόσο μάλλον όταν έχεις σταμπάρει κάτι το οποίο σου είναι είτε χρήσιμο είτε σου αρέσει τόσο πολύ όπου κάνεις στην άκρη χρήματα προκειμένου να το αποκτήσεις.

  1. Νέα εμπειρία

Το ξέρω ότι τα χρήματα θα ήταν το πιο βασικό από τα στοιχεία αλλά το να δεις έστω και για λίγο ότι είσαι σαν τον Τζιμ Κάρει στο «Θεός για μια εβδομάδα» όπου σε μια στιγμή κάθεται και πληκτρολογεί λες και είναι ο Flash και κάνει την δουλειά του τόσο γρήγορα και προλαβαίνει να πίνει και τον καφέ του καθώς εργάζεται από το σπίτι του. Ο καθένας έχει τη δικιά του οπτική για το τι σημαίνει οικονομικά άνετος αλλά δες το και σαν μια πρόκληση να δεις αν οι αντοχές σου μπορούν να βάλουν το δεύτερο «επαγγελματικό» καρπούζι στην ίδια μασχάλη.

  1. Η προοπτική της επαγγελματικής ανάπτυξης

Το να δουλεύεις και μια δεύτερη δουλειά σε συνδυασμό με το να είσαι αποδοτικός έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για επαγγελματική εξέλιξη σε μια από τις δυο δουλειές, γιατί έχει διπλάσιες (θεωρητικά πάντα) πιθανότητες σε σχέση με ένα άτομο που κάνει μια δουλειά. Πόσο μάλλον όταν οι δεξιότητες της μιας δουλειάς είναι βασικές και στην άλλη δουλειά, οπότε αποκτάς διπλή εμπειρία, αφού βλέπεις περισσότερο χρόνο το να τις χρησιμοποιείς από τους συναδέλφους σου, οπότε κάποιος θα έλεγε ότι αποκτάς ένα σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Επίσης, το να εργάζεσαι σε δυο δουλειές παράλληλα μπορεί να εκτιμηθεί από μια μεγαλύτερη εταιρία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να σου προσφέρει κάτι πολύ καλύτερο και από τις δουλειές σου μαζί, μιας και έχει δει ότι μπορείς να τα καταφέρνεις με το να απασχολείσαι με δυο δουλειές ταυτόχρονα. Να σου θυμίσω ότι σε μια απαιτητική θέση εργασίας, θα θέλει να είσαι multitasking, οπότε εσύ θα έχεις ήδη έναν άσσο στο μανίκι μιας και έμπρακτα μπορείς να το αποδείξεις ότι σου έχει γίνει βίωμα.

  1. Νέες γνωριμίες

Κάτι που παραλίγο να ξεχάσω είναι ότι το να εργάζεσαι σε δυο δουλειές έχει και σαν αποτέλεσμα το να γνωρίζεις νέα άτομα, τα οποία είναι οι συνάδελφοί σου και μπορείτε να μιλάτε και για τα της δουλειάς αλλά και για άλλα διάφορα θέματα πέρα από αυτήν.
Στην τελική, μπορείτε να βγείτε για κανένα ποτάκι ρε παιδί μου, πέρα από το να το εργάζεστε μαζί. Και με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται και ο κύκλος σου, μαθαίνεις τους άλλους και που ξέρεις αν κάποιο από αυτά τα άτομα γίνει κάτι πιο σημαντικό πέρα από το απλός συνάδελφος.

Τα βασικότερα μειονεκτήματα:

  1. Άγχος

Ζούμε στην εποχή που όλα τα πράγματα κινούνται γρήγορα και η αίσθηση του να μη ντα ελέγχουμε, μας επιφέρει άγχος. Αφού όταν πάμε σε έναν γιατρό, θα μας πει το σημαντικότερο πράγμα για την υγεία είναι να μην αγχώνεσαι, λες και θες να αγχώνεσαι. Μπορεί στο ξεκίνημα του συνδυασμού των δυο παράλληλων δουλειών, να βρίσκεσαι στη θέση του να τα καταφέρνεις αλλά να θυμάσαι ότι όσο περνάει ο καιρός, οι απαιτήσεις θα αυξάνονται και από τις δυο δουλειές μιας και η εμπειρία σου και η αποδοτικότητα σου θα αυξάνεται, οπότε όπως είναι φυσικό αυτό θα σου «προσφέρει» σίγουρα ένα έξτρα άγχος, γιατί όπως είναι φυσικό θα θες να δείξεις ότι είσαι σε θέση να ανταποκρίνεσαι άριστα στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις. Βέβαια, αυτό μοιάζει να είναι πιο εφικτό όταν ασχολείσαι με μια εργασία καθώς μπορείς να επικεντρωθείς καλύτερα στο να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου όσο έχεις λιγότερους τομείς στους οποίους απαιτείται να είσαι αποτελεσματικός. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει και όταν ασχολείσαι με δυο δουλειές.

  1. Ελάχιστος χρόνος για ξεκούραση.

Επιπλέον, στην εποχή στην οποία βιώνουμε, είναι συχνό φαινόμενο ότι προκειμένου να καταφέρεις να φέρεις σε πέρας τις εργασίες, τις οποίες σου έχουν αναθέσει, δουλεύεις περισσότερες ώρες. Αυτό μπορεί να γίνεται είτε με το να ξυπνάς νωρίτερά είτε με το να σταματάς την εργασία σου αργότερα είτε ο συνδυασμός και των δυο προηγούμενων επιλογών μαζί. Όπως είναι γνωστό, η μέρα έχει 24 ώρες, ότι από τα παραπάνω και να κάνεις, θα σε κάνει να περιορίσεις κάτι άλλο για το οποίο αφιερώνεις ώρα μέσα στην ημέρα σου. Σαν άνθρωποι έχουμε το κακό συνήθειο να σκεφτόμαστε ότι το πρώτο πράγμα το οποίο θα πρέπει να περιορίσεις προκειμένου να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις των δυο παράλληλων δουλειών είναι η μείωση των ωρών του ύπνου, ενώ ο ποιοτικός ύπνος αποτελεί μαζί με τη σωστή διατροφή την απόλυτη «βενζίνη» προκειμένου να μπορέσεις να καταφέρεις τα πάντα μέσα στην ημέρα.

Όπως και να έχει, το να συνδυάζεις δυο δουλειές απαιτεί το να έχεις τα άντερα που λένε και οι παλαιοί γιατί είναι ένας αέναος αγώνας ισορροπίας. Από τη στιγμή που μπεις στον χορό, θα σε βοηθήσει να είσαι πιο άνετος οικονομικά αλλά να θυμάσαι ότι είναι μια εξαντλητική δοκιμασία. Για όλα τα παραπάνω, θα μάθεις ποια είναι τα όρια σου και το ότι να βάζεις προτεραιότητες είναι κάτι αρκετά σημαντικό.

Συντάκτης: Ιωάννης Μουζάκης
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη