Όλοι μας έχουμε αφήσει στα αναπάντητα ανά στιγμές και περιόδους της ζωής μας ανθρώπους. Άλλους γιατί δε μας ενδιέφεραν, άλλους γιατί ήταν ενοχλητικοί, ίσως κάποιους γιατί ξεχαστήκαμε και για ένα σωρό άλλους λόγους που μετέφεραν -στιγμιαία έστω- την προσοχή μας από τον κόσμο των social media στην πραγματική ζωή. Και βασικά, σε όλους μας έχει συμβεί και το αντίστροφο. Εκείνο το μήνυμα που έμεινε στο πολυσυζητημένο «διαβάστηκε» και μας άφησε με ένα μικρό βουνό από ερωτηματικά. Δεν ξέραμε το γιατί, αυτό μας έτρωγε, σίγουρα όμως θα είχε τους λόγους του ο άνθρωπος (όπως τους είχες κι εσύ φαντάζομαι σε ανάλογη κατάσταση).

Από την άλλη είναι πολύ πιθανό να μη θες να το αφήσεις να πάει και να είσαι σε ετοιμότητα για ένα ακόμα μήνυμα, έτσι για να δεις τι συμβαίνει, μην τυχόν και βρισκόταν καμιά βδομάδα στο νοσοκομείο, άνθρωποι είμαστε και είναι και οι εποχές περίεργες  (ας ευχηθούμε λοιπόν πως όχι), ή μήπως έχει τέλος πάντων την άψογη δικαιολογία. Ή ίσως θες απλά να το συνεχίσεις έτσι, για να του την πεις λιγάκι του άλλου που σε άφησε να βράζεις στο ζουμί σου τόσο καιρό. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν; Πάμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Οφείλω βέβαια να προειδοποιήσω πριν ξεκινήσουμε. Άμα πρέπει να το ζορίσεις, το ξέρεις και χωρίς να στο πει κάποιος τρίτος, ότι συνήθως δεν. Δεύτερον, πάρε μια βαθιά ανάσα, άφησέ τη να βγει και ξέχνα το στρες. Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι, η κατάσταση δεν είναι στα ακμαία της όπως και να έχει, οπότε κάνε το χαβαλέ σου χωρίς να σκας. Πάμε τώρα να δούμε μερικές απαντήσεις που σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή του επίδοξου ghoster:

 

1. «Αντέχεις τα ξεκάθαρα;»

Γράψε ειλικρινά ό,τι νιώθεις, ή ζήτα να σου πει ο άλλος ποια ακριβώς είναι η φάση για να ξέρεις κι εσύ που πατάς. Ναι, το ξέρω, ίσως και να έψαχνες κάτι πιο σαρκαστικό και παιχνιδιάρικο, θα τα πούμε κι αυτά, ας ξεκαθαρίσουμε όμως πρώτα τα βασικά. Η αλήθεια είναι πως εφόσον θέλεις να ξαναστείλεις ακόμα και μετά το γράψιμο που έχεις φάει, κάποιος λόγος θα υπάρχει. Carpe diem λοιπόν και δώσε τα όλα. Τουλάχιστον θα το έχεις βγάλει από μέσα σου.

 

2. «Είσαι καλά;»

Δεν μπήκαμε ακόμη στην ειρωνεία όπως κατάλαβες, αλλά είπαμε, πρέπει να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο ατυχήματος! Μπορεί πράγματι να συμβαίνει κάτι στον άνθρωπο και αν ενδιαφέρεσαι και νιώθεις πως όντως υπήρχε κάτι αξιόλογο μεταξύ σας, αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση. Αν πάλι η απάντηση σε αυτό δείξει πως κανένα σπίτι δεν έπιασε φωτιά, κανένα κινητό δεν πάτησε αμάξι και γενικότερα, κανένα απρόοπτο δεν προέκυψε, έχεις το ελεύθερο την επόμενη φορά να αναθεωρήσεις τα επίπεδα ευγένειάς σου.

 

3. «;;;»

Ξέρεις, όταν ψαχνόμαστε με την πάρτη κάποιου κι εκείνος αντί να βάλει το χεράκι του να βρούμε καμιά απάντηση το ρίχνει στα ημίμετρα, είναι λογικό να επικρατεί στο κεφάλι μας μπέρδεμα. Δεν ξέρεις πάντα τι να πεις και τα ερωτηματικά στην τελική εκφράζουν ακριβώς την κατάσταση: απορία. Δεν είναι ούτε εχθρικά, ούτε φιλικά, είναι απλώς ερωτηματικά. Το τέλος μιας πρότασης που δεν ήξερες πώς να αρχίσεις. Αφήνουν επίσης το πεδίο ελεύθερο για οποιαδήποτε απάντηση. Και άμα δεν απαντήσει, το ξέρεις πλέον, απάντηση είναι και αυτό.

 

4.«Διάβαζα το ζώδιό σου και τα ερωτικά σου πάνε από το κακό στο χειρότερο. Για καλή τύχη έστειλα!»

Τώρα θα μου πεις «μα δεν τα πιστεύω αυτά». Δεν έχει σημασία πιστεύεις δεν πιστεύεις, εδώ πάμε να το παίξουμε 100% τρελίτσα. Μετά από αυτό, ό,τι και να πει δεν απαντάς. Δεν υπάρχει λόγος. Αφού το λέει το ζώδιο: από το κακό στο χειρότερο τα ερωτικά…

 

5. «Σε είδα στο όνειρο μου»

Ποιος δεν ενδιαφέρεται να ακούσει τι δημιούργησε η φαντασία και το υποσυνείδητο κάποιου άλλου, με πρωταγωνιστή μάλιστα εκείνον; Από εκεί και πέρα, αντιδράς όπως θες όταν απαντήσει. Αν και θα πρότεινα μια απάντηση του τύπου «Είχες ντυθεί λέει στρουμφάκι κι έτρεχες στο δάσος». Κι ας είναι αυτός ο τελευταίος σου λόγος. Ghosting ο άλλος; Φούμαρα εσύ.

 

6. «Έχουμε μια ανοιχτή εκκρεμότητα τα δυο μας»

«Τι ανοιχτή εκκρεμότητα;» σε ακούω να ρωτάς. Κι αυτό είναι το νόημα γιατί το ίδιο θα αναρωτηθεί κι ο άλλος. Πάσα για συζήτηση είναι, μη κολλάς σε λεπτομέρειες, οι πιθανότητες είναι πως εκκρεμότητα δεν υπάρχει, παίρνεις όμως την μπάλα απότομα στη δική σου μεριά και κάνεις παιχνίδι με τους όρους σου. Είτε αρχίζεις το ψηστήρι αρπάζοντας την ευκαιρία, είτε ζητάς τελικά το όνομα εκείνου του κτηνίατρου π.χ., που σου είχε πει πως ήταν πολύ καλός και τέλος. Παρουσία έδωσες, αντιδράσεις έκοψες και βγήκε τουλάχιστον και κάτι καλό για το κατοικίδιό σου, που σίγουρα σου δίνει και παραπάνω προσοχή απ’ το εν λόγω πρόσωπο.

 

7. Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις

Όταν λέω «εικόνα» όμως εννοώ εικόνα με παρέα, κι όταν λέω «με παρέα» εννοώ κατά προτίμηση τη δική του ή έστω μια κοινή. Ό,τι απάντηση και να έρθει μοιράσου τη μετά με τους φίλους σου και απαντήστε ομαδικά. Ή ακόμα καλύτερα δώσε το κινητό σου στο πρόσωπο της παρέας που ξέρεις ότι αν αρχίσει τα μηνύματα ξεχνάει να τα σταματήσει και ξέχασε κι εσύ με τη σειρά σου να πάρεις το τηλέφωνο πίσω. Η πίεση φεύγει (η δική σου, για το πρόσωπο δεν ξέρω), όλα είναι πιο ευχάριστα κι εσύ την απάντησή σου την έχεις πάρει.

 

8.«Με εκτίμηση και τις καλύτερες ευχές μου…»

Η με πιο απλά λόγια, γράψε κάτι formal. Και εννοούμε σαν να γράφεις στο αφεντικό σου στη δουλειά για να του ζητήσεις ρεπό ημέρα Χριστουγέννων, γιατί εσύ θέλεις να πας για σκι. Ένα απρόσωπο ενημερωτικό δελτίο, τόσο επίσημο που σχεδόν καταντάει αιχμηρό. Μάλλον θα κοπεί λιγάκι διαβάζοντάς το, πόσο μάλλον άμα το τελειώσεις με μια πρόταση αντίστοιχη της προηγούμενης, υπογράφοντας με το αρχικό του ονόματος σου και το πλήρες επίθετο. Αλλά κάτι δεν πρέπει να βγάλεις κι εσύ από την κατάσταση; Ας το διασκεδάσεις λίγο, δε λέει αλλιώς.

 

9. «Άμα νιώσεις ποτέ την παρόρμηση να στείλεις, σε παρακαλώ, μην»

Είπαμε να ειρωνευτείς, να σπάσεις λίγο πλάκα, ναι, όλα χρειάζονται. Αν έχεις τελειώσει με την όλη υπόθεση όμως ίσως να είναι και λυτρωτικό το να ενημερώσεις. Μπορείς λοιπόν να γράψεις ακριβώς αυτό. Αν θες να το πας ευγενικά απαντάς και στο τι κάνεις ένα «Όλα μια χαρά, ελπίζω να είσαι κι εσύ καλά» πρώτα. Βάζεις και ένα ευχαριστώ στο τέλος. Η ευγένεια στην τελική είναι αρετή.

 

10. «Είσαι ακόμα εκεί;»

Μια τελευταία πρόταση. Ένα τελικό χαρτί που παίζεται απλά κι ελεύθερα, χωρίς στρατηγικές και υπόνοιες. Μια πρόταση βέβαια που κρύβει και τους συμβολισμούς της αφού το μόνο που δε θες και δεν περιμένεις, είναι να ακούσεις την ηχώ σου, γιατί αν την ακούσεις κι ας μην περιβάλλεσαι από βράχια και χαράδρες, τότε ίσως να γίνει και λίγο τρομαχτικό. Άρα μάλλον ξέχασε την παρομοίωση και απάντα ό,τι θες. Εσύ ξέρεις καλύτερα τι είναι αυτό άλλωστε.

 

Συντάκτης: Ξαν Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη