Αναμφίβολα, ένα πρώτο ραντεβού είναι κάτι που μας εξιτάρει και για το οποίο ανυπομονούμε, είτε προέρχεται από κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είτε από προσωπική επαφή. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, υπάρχει και πολλή συζήτηση και ντόρος γύρω από αυτό. Αν όχι για όλους, για τους περισσότερους, η προετοιμασία ξεκινά από τη στιγμή που θα οριστεί το ραντεβού. Τι θα φορέσουμε, πού θα πάμε, τι θα πούμε και πώς θα το πούμε, φιλτράρονται ξανά και ξανά στο μυαλό μας. Κι αφού βρεθούμε και προσπεράσουμε τις πρώτες αμήχανες στιγμές, τι γίνεται; Αρχίζουμε να παρατηρούμε πιο προσεκτικά τον άλλον, και κάπου εδώ είναι που η προσοχή πρέπει να ενταθεί για να προλάβουμε τυχόν red flags που ενδεχομένως να υπάρχουν. Και γιατί να το κάνουμε αυτό από το πρώτο ραντεβού; Μα φυσικά για να γλιτώσουμε από τυχόν άβολες στιγμές στο μέλλον ή τη δημιουργία μιας σχέσης που δε μας κάνει καλό. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί κάποια red flags που φαίνονται από την πρώτη σας έξοδο.

 

Άποψη; Ευχαριστώ αλλά δεν έχω

Το να συμφωνείτε σε όλα δεν είναι πάντα καλό. Φυσικά, δε λέμε με το καλημέρα να ξεκινήσετε τις διαφωνίες, αλλά να μην ντρέπεστε να εκφράσετε και τη δική σας άποψη από φόβο μήπως αποκαλυφθεί κάποια ασυμβατότητα μεταξύ σας. Ή ακόμη να μη λέτε την άποψή σας για να φανείτε ο τέλειος σύντροφος στον άλλον. Όμως, η μη έκφραση άποψης από εσάς ή το άλλο πρόσωπο δεν οδηγεί σε ουσιαστική επικοινωνία και γεννάει ερωτηματικά για το κατά πόσο είστε ικανοί να λάβετε οι ίδιοι αποφάσεις και πρωτοβουλίες για τη σχέση σας. Οπότε είναι ένα μεγάλο red flag για τον άλλον.

 

Δεν κάνετε ερωτήσεις

Προς Θεού, δε θα περάσετε τον άλλον από Ιερά Εξέταση, αλλά καλό είναι να γίνονται κάποιες ερωτήσεις και να υπάρχει μια ομαλή συζήτηση. Αν μόνο ο ένας κάνει ερωτήσεις, αυτό δείχνει αδιαφορία από την άλλη μεριά. Ειδικά σε ένα πρώτο ραντεβού, είναι το ίδιο σημαντικό να ακούν αλλά και να μιλούν και οι δύο εξίσου. Στην ουσία, οι ερωτήσεις χρησιμεύουν για να γνωριστείτε καλύτερα και πραγματικά ο ένας τον άλλον. Το να μη γίνεται αυτό δηλώνει πως είτε είστε νευρικοί είτε αδυνατείτε να δημιουργήσετε ουσιαστική οικειότητα.

 

Πολλές ερωτήσεις

Στον αντίποδα του προηγούμενου red flag είναι οι πολλές ερωτήσεις. Είπαμε, καλές οι ερωτήσεις, αλλά τόσες όσες χρειάζονται για να γνωριστείτε και να γίνονται και από τις δύο πλευρές. Χρειάζεται στο τέλος του ραντεβού να έχετε την αίσθηση πως μιλήσατε όσο χρειαζόταν, όπως και ο εν δυνάμει σύντροφός σας, και όχι πως ο ένας από τους δύο δεν είπε τίποτα για τον εαυτό του, καθώς ήταν απασχολημένος να μαθαίνει για τον άλλον. Βέβαια, πολλοί εύκολα θα πιστέψουμε πως ο άλλος μας κάνει ερωτήσεις επειδή ενδιαφέρεται για εμάς, αλλά άλλο ενδιαφέρον και άλλο παίρνω πληροφορίες για τον άλλον.

 

Διακοπή

Μεγάλο red flag που φωνάζει “φύγε τώρα, αν όχι χθες”. Το να μιλάει ο άλλος και να τον διακόψετε μία φορά ίσως δεν είναι κακό. Το να τον διακόπτετε όμως από το πρώτο ραντεβού και συνέχεια, δείχνει πως δε θεωρείτε σημαντικά όσα λέει ή δεν τον ακούτε.

 

Πίεση παντού

Μήπως ξεπερνάτε τα όρια του άλλου; Παραγγέλνετε εσείς για τον άλλον ή μιλάτε για θέματα που ο άλλος δεν αισθάνεται άνετα να μιλήσει, και γενικότερα παρουσιάζετε μια πιεστική συμπεριφορά προς τον άλλον; Κι αν στην αρχή αυτή η συμπεριφορά καμουφλάρεται από την πεποίθηση της φροντίδας προς τον άλλον, ίσως να μην είναι μόνο αυτό, ειδικά αν επιμένετε, για παράδειγμα, πως το ποτό που προτείνατε εσείς είναι καλύτερο από αυτό που αρχικά είχε σκοπό να πάρει ο άλλος. Ακόμη κι έτσι να είναι, δεν είναι κακό να αφήσετε χώρο στον άλλον να αποφασίσει.

 

Πολύ καλό για να είναι αληθινό

Παραμυθένιο πρώτο ραντεβού; Σύμφωνα με την Τζούλι Λόντρι, ιδρύτρια του Halcyon Therapy Group, ακόμη και αυτό ίσως να είναι red flag. Κι αυτό γιατί ένας βομβαρδισμός αγάπης και αφοσίωσης από το πρώτο ραντεβού ίσως υποδεικνύει μια τακτική χειραγώγησης αλλά και σημάδι ναρκισσισμού, και να οδηγήσει σε μια σχέση με στοιχεία ελέγχου, ενοχής, συνεξάρτησης, και εν τέλει στη συναισθηματική κακοποίηση. Οπότε, το πολύ καλό για να είναι αληθινό ραντεβού μάλλον θα πρέπει να ενεργοποιήσει έναν συναγερμό μέσα μας.

 

Άσχημη συμπεριφορά στους σερβιτόρους

Κάποτε μου είχαν πει πως αν θέλεις να καταλάβεις τον χαρακτήρα κάποιου, δες πώς συμπεριφέρεται στους σερβιτόρους. Για να πω την αλήθεια, τότε δεν το πολυκατάλαβα, μέχρι που μπροστά μου ένας φαινομενικά καθώς πρέπει κύριος μίλησε πολύ άσχημα σε έναν σερβιτόρο, με το κλασικό ύφος του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;». Σοβαρότατο red flag το να φέρεσαι άσχημα σε ανθρώπους που σε εξυπηρετούν. Αν ο τρόπος αυτός είναι γεμάτος αγένεια, απόρριψη, και απαίτηση, τότε ένα “Χ” είναι μάλλον επιβεβλημένο, αφού ενδεχομένως σύντομα αποδέκτης αυτής της συμπεριφοράς να γίνει ο άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα στον αγενή.

 

Άσχημα λόγια για τρίτους

Όμοια με το προηγούμενο, red flag αποτελεί και το να μιλάμε άσχημα για τρίτους, ειδικά εφόσον δε βρίσκονται εκεί για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Και φυσικά, γιατί αυτό αποτελεί δείγμα του πώς θα μιλήσουμε και για αυτόν όταν δεν είναι μπροστά. Βέβαια, εδώ είναι σημαντικό να δούμε και υπό ποιο πρίσμα μιλάμε άσχημα για κάποιον τρίτο. Παραδείγματος χάρη, είναι λογικό να κάνουμε παράπονα για κάποιον από τη δουλειά μας, αλλά σε σημείο που να μην ξεπερνάει τα όρια.

 

Αναφορά σε πρώην

Και οι δύο είχαμε παρελθόν πριν γνωριστούμε. Και οι δύο θα μιλήσουμε για αυτό. Το να αναλωθούμε όμως στο πρώτο ραντεβού μιλώντας για τις πρώην σχέσεις μας, σίγουρα δεν είναι καλό σημάδι. Και ακόμη μεγαλύτερο red flag είναι οι χαρακτηρισμοί που θα χρησιμοποιήσουμε για να τους περιγράψουμε. Γι’ αυτό, σε ένα πρώτο ραντεβού καλό είναι να μιλάμε για το παρόν μας και να αφήσουμε τις σχέσεις που τελείωσαν στη λήθη.

Αυτά είναι λοιπόν τα κόκκινα σημεία που πρέπει να προσέξουμε σε ένα πρώτο ραντεβού, ή και συμπεριφορές που μπορούμε να επιδείξουμε κι εμείς οι ίδιοι. Καλό είναι λοιπόν να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές, τόσο για να τις αποφύγουμε εμείς, όσο και για να τις αναγνωρίσουμε σε κάποιο πρώτο ραντεβού και να φύγουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου