Τελικά, ποιoς είναι ο τύπος σου; Μια ερώτηση, χιλιάδες απαντήσεις. Από ψηλούς, μελαχρινούς με μούσια, γαλανομάτες ξανθούς, γυναίκες με μακριά ξανθά ή μαύρα μαλλιά, ψηλοί κοντοί, δυναμικοί, συνεσταλμένοι, χαλαροί ή στην τσίτα, όλα θέμα γούστου είναι άλλωστε, η ερώτηση αυτή επιδέχεται πολλών, πάρα πολλών απαντήσεων.

Κάθε φορά που κάποιος ρωτάει για το τι «τύπος» άντρα ή γυναίκα σου αρέσει, ζητάει να μάθει ποιες είναι οι προτιμήσεις σου και ποια χαρακτηριστικά είναι αυτά που σου αρέσουν και σε προσελκύουν σε ένα πιθανό σύντροφο. Γιατί όντως αν αναλογιστείς όλα τα ραντεβού που έκανες, θα συνειδητοποιήσεις πως υπήρξαν συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά που σε τράβηξαν σε έναν άνθρωπο. Τι θα έλεγες όμως αν μάθαινες πως δεν ήταν μόνο αυτά που σε προσέλκυσαν; Ο «τύπος», επηρεάζεται και διαμορφώνεται και από παράγοντες όπως η προσωπικότητα, τον τρόπο ζωής και τις αξίες του άλλου.

Πώς όμως όλα αυτά διαμορφώνουν τον «τύπο» που ίσως γίνει ο μελλοντικός σου σύντροφός; Γιατί κατανοώντας αυτή την πτυχή της ζωής σου, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα τις επιλογές σου, αλλά και γιατί αναζητάς ορισμένα χαρακτηριστικά σε ένα ταίρι. Βέβαια κράτησε στο μυαλό σου πως καμιά φορά ο καλύτερος σύντροφος ίσως δεν ταιριάζει ακριβώς στο ιδανικό ταίρι που έχεις πλάσει στο μυαλό σου με βάση τον «τύπο» σου. Συνεχώς άλλωστε ο «τύπος» σου εξελίσσεται υπό το πρίσμα κάποιων παραγόντων. Έλα λοιπόν να σου πω ποιοι είναι αυτοί.

 

1. Κοινωνική και πολιτική διαπαιδαγώγηση

Από μικρή ηλικία, οι κοινωνικές και πολιτικές επιρροές διαμορφώνουν τις αντιλήψεις σου για το ποιος είναι «κατάλληλος» για σύντροφος. Η οικογένεια, οι φίλοι, τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά πρότυπα, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το ποιον θα προτιμήσεις για σύντροφο. Παράγοντες όπως η εξωτερική εμφάνιση (όπως αυτή προάγεται από τα διάφορα μέσα) και η κοινωνική επιφάνεια (ευγενής πόθος πολλών να βρεις κάποιον κοινωνικά αντάξιο ή και ανώτερο σου) παίζανε και παίζουνε ακόμη ρόλο στην εκλογή σου.

 

2. Προηγούμενες σχέσεις

Καλές ή κακές οι εμπειρίες από προηγούμενη σχέση, δεν έχει σημασία ακόμη κι αυτές επηρεάζουν τι είδος σύντροφο αναζητάς. Μια πολύ θετική ή πολύ αρνητική προηγούμενη εμπειρία σου σε κάνει να αναζητάς συντρόφους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή να αποφεύγεις κάποια πρότυπα συμπεριφοράς που συνδέονται με παλιές τραυματικές σου εμπειρίες.

 

3. Ψυχολογία, προσωπικά χαρακτηριστικά και συναισθηματικές ανάγκες

Αν είσαι από αυτούς που θέλουν ασφάλεια και στήριξη, τότε προτιμάς συντρόφους προστατευτικούς και υπεύθυνους. Αντίθετα, αν η ανάγκη σου είναι η συναισθηματική ανεξαρτησία τότε ψάχνεις συντρόφους που να είναι και αυτοί ανεξάρτητοι.

 

4. Φαντασιώσεις και ιδανικά

Ακόμη και αυτά παίζουν το ρόλο τους στο να διαμορφώσεις τον «τύπο» σου. Οι φαντασιώσεις και τα ιδανικά σου για τα χαρακτηριστικά του «τέλειου» συντρόφου, ή για το πώς πρέπει να είναι μία σχέση, σχηματίζουν και διαμορφώνουν τον «τύπο» σου. Όλα όσα βλέπεις στις ταινίες, τις διαφημίσεις αλλά και τις ιστορίες που ακούς φτιάχνουν στο μυαλό σου όλα αυτά τα ιδανικά και κατά συνέπεια και τον «τύπο» σου.

 

5. Γενετικοί και βιολογικοί παράγοντες

Ακόμη και οι βιολογικοί παράγοντες καθορίζουν τον «τύπο» σου. Η έλξη που αισθάνεσαι για κάποιον πολύ πιθανό να σχετίζεται με την εμφάνιση και τα επίπεδα των ορμονών. Ο εγκέφαλος σου αντιλαμβάνεται κάποια χαρακτηριστικά στον άλλο, π.χ μάτια ή συμμετρία  προσώπου, ως πιο ελκυστικά και κατά συνέπεια αναζητάς αυτά όταν ψάχνεις σύντροφο.

 

6. Κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες

Είναι πιθανό να αισθάνεσαι μεγαλύτερη έλξη για κάποιον με τον οποίο μοιράζεσαι ίδιες αξίες και βιώματα και τρόπο ζωής με εσένα. Η οικονομική κατάσταση και η κοινωνική θέση που έχει ο άλλος παίζει ρόλο στο να επιλέξεις σύντροφο, αφού συχνά αναζητάς κάποιον με τον οποίο μοιράζεσαι κοινά στοιχεία και στόχους.

 

7. Οικογενειακές αξίες και παραδόσεις

Αν έχεις μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον το οποίο σε γαλούχησε με παραδοσιακές αξίες, είναι πιθανό να σε οδηγήσει να ψάχνεις στο ταίρι σου τις ίδιες ή παρόμοιες αντιλήψεις.

Όλα αυτά αποτελούν παράγοντες διαμορφώνουν λοιπόν αυτό που αποκαλείς «τύπο» σου. Βέβαια, αν το σκεφτείς σφαιρικά με αυτόν τον τρόπο βάζεις το πιθανό ταίρι σου σε καλούπια, γεγονός που εγείρει ηθικές και ψυχολογικές ανησυχίες. Άλλωστε αν και είναι απόλυτα φυσικό να προσπαθείς να κατανοήσεις ένα άλλο άνθρωπο μέσα από φίλτρα και κατηγορίες, η τάση να τον βάλεις σε «καλούπια» είναι κάπως περιοριστική και πιθανώς να σε εμποδίζει να δεις την πλήρη και πολύπλοκη εικόνα του.

Δεν είναι κακό να δημιουργείς μία εικόνα και να έχεις διαμορφώσει τον «τύπο» σου, παράλληλα όμως έχοντας τα μάτια σου ανοιχτά και αναγνωρίζοντας πως όλοι οι άνθρωποι έχουν αδυναμίες και δυνατά σημεία για να μπορέσεις να δημιουργήσεις μαζί του μια πιο βαθιά και συναισθηματική σχέση.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου