Αναμφισβήτητα η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις πλουσιότερες, αν όχι η πλουσιότερη σε λεξιλόγιο που εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Θα σε εκπλήξω τώρα αν σου πω πως από αυτές τις λέξεις έχουν εμπνευστεί πολλές ξένες εταιρείες και τις έχουν εντάξει στα ονόματα των προϊόντων τους; Κι όμως αυτό συμβαίνει και με εταιρείες που δεν πάει το μυαλό σου.

Πρώτη στη σειρά η Pepsi. Το ποτό πρωτοδημιουργήθηκε το 1893 από τον φαρμακοποιό Caleb Bradham στη βόρεια Καρολίνα για να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της δυσπεψία και ονομαζόταν “Brad’s drink”. Μόλις άρχισε να αποκτά περισσότερη δημοτικότητα και φανατικό κοινό, ο δημιουργός της εξαγόρασε το όνομα “Pep Kola” από κάποιον ανταγωνιστή του και το μετονόμασε σε “Pepsi-Cola”. Αν το όνομα σου θυμίζει έντονα την ελληνική λέξη πέψη, δεν έχεις άδικο. Η λέξη που επέλεξε ο δημιουργός της προέρχεται ακριβώς από αυτή τη λέξη και είναι και απόλυτα ταιριαστή μιας και το ποτό όπως ήδη αναφέρθηκε δημιουργήθηκε ακριβώς για να ανακουφίζει από τη δυσπεψία. Πάντως ένα είναι βέβαιο το όνομα αυτό έδωσε στο ποτό μια νέα πνοή και παρέμεινε ίδιο για πολλά χρόνια.

Σειρά έχει η εταιρεία ειδών γυμναστικής Nike. Αρχικά ο ιδρυτής της εταιρείας, Phil Knight, της έδωσε το όνομα Blue Ribbon Sports και εισήγαγε παπούτσια της ιαπωνικής φίρμας Tiger. Χρειάστηκαν περίπου εφτά χρόνια μετά την ίδρυση της για να αλλάξει το όνομά της σε Nike. Το λογότυπό της ανατέθηκε στη φοιτήτρια Carolyn Davidson έναντι της αμοιβής των 35 δολαρίων. Ένα λογότυπο που θα κατακτούσε το κόσμο. Όσο για τη νέα ονομασία της, αυτή οφείλεται στην αρχαία ελληνική θεότητα της Νίκης. Μάλιστα το όνομά σε συνδυασμό με το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης έδωσαν την έμπνευση στη Carolyn να χρησιμοποιήσει για λογότυπο ένα ανεστραμμένο φτερό.

Επόμενο brand είναι ο κόλαφος Hermès με τα πολυτελή προϊόντα. Το τεράστιο αυτό brandname έχει ρίζες από την Αρχαία Ελλάδα και το θεό Ερμή. Ταιριάζει τρομερά στο ύφος της εταιρείας όμως να πούμε ότι στην πραγματικότητα το όνομα το πήρε από τον ιδρυτή της Thierry Hermès και απλά συνέπεσε να ταιριάζει με το ελληνικό όνομα Ερμής. Με ένα σμπάρο, δυο τριγώνια που λένε.

Τι λες για την τεράστια εταιρεία Amazon; Σωστά κατάλαβες, η Amazon προέρχεται επίσης από την ελληνική μυθολογία και τις ατρόμητες Αμαζόνες, τις πολεμίστριες της Αρχαίας Ελλάδας.   Τέλος σου έχουμε τη γνωστή μάρκα κοσμημάτων Pandora που προέρχεται από την ελληνική μυθολογία και το “κουτί της Πανδώρας” που το ανοίγεις και αποκαλύπτει…. διάφορες κατάρες. Ε κάπως έτσι θα το σκέφτηκαν και σου λέει τα κοσμήματα σε κουτί μπαίνουν, εκπλήξεις κρύβουν…μέχρι εκεί.

Η ελληνική γλώσσα έχει δανείσει πολλές από τις λέξεις της κυρίως στην αγγλική γλώσσα και όχι μόνο. Άλλωστε είναι πλούσια τόσο σε γλώσσα όσο και σε ιστορία. Αυτά τα δύο είναι που ενέπνευσαν τεράστιες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν ελληνικές λέξεις για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Λέξεις που απλά προσάρμοσαν στην αγγλική γλώσσα και δεν τις μετέφρασαν, έτσι ώστε να διατηρήσουν τη δυναμική και την αίγλη των ονομάτων τους. Το αποτέλεσμα σίγουρα τους δικαίωσε, μιας και τα προϊόντα τους αγκαλιάστηκαν από το κοινό στο οποίο απευθύνονται, όσο περίεργο και αν τους φάνηκε το όνομά τους την πρώτη φορά που το είδαν και το άκουσαν.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη