Σε όλους μας έχει συμβεί να κάνουμε μία συζήτηση με κάποιον και παρ’ όλο που περνάμε καλά να αναρωτιόμαστε αν θέλει ή όχι να μας ανοιχτεί. Βέβαια, πολλοί αγνοούμε πως πέρα από τα λόγια επικοινωνούμε και με το σώμα και τις κινήσεις μας. Και ευτυχώς, καθώς μπορεί να δυσκολευόμαστε να πούμε στον άλλο πολλά πράγματα, αλλά πάντα μπορούμε να τα δείξουμε. Πάμε να δούμε το body language που δηλώνει πως είμαστε ανοιχτοί να γνωρίσουμε τους άλλους καλύτερα.

 

1. Πρόσεχε τι κάνεις με τα χέρια σου  

Ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό. Η στάση του σώματός σου παίζει καθοριστικό ρόλο στο να δείξεις αν είσαι ή όχι ανοιχτός προς τον άλλο. Σκέψου πόσες φορές σκέφτηκες αν μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον, μόνο και μόνο γιατί είχε τα χέρια του σταυρωμένα στο στήθος ή ήταν απασχολημένος-μπορεί και να μην ήταν- με το τηλέφωνό του. Πολλές -θα μου πεις- και κάπου άλλες τόσες σκέφτονται και οι γύρω σου αν μπορούν να σου μιλήσουν. Ακόμη κι ένα ποτό που μπορεί να κρατάς στα χέρια σου σε απομονώνει κάπως από το περιβάλλον σου. Πώς θα δείξεις πως θέλεις να ανοιχτείς στον συνομιλητή σου; Κράτα το κεφάλι ψηλά, τους ώμους σου προς τα πίσω και μη βάζεις εμπόδια, όπως τηλέφωνο, ποτό ή τσάντα. Με αυτό τον τρόπο ο συνομιλητής σου θα γίνει πιο πρόθυμος απέναντί σου και θα σε προσεγγίσει.

 

2. Παίζει ρόλο το πόση ώρα θα κοιτιέστε 

Από ιστορικής άποψης, η βλεμματική επαφή ξεκίνησε ως ένδειξη πως ο συνδαιτημόνας σας ή γενικότερα η παρέα σας δεν είχε ρίξει κάτι στο ποτό σας. Άλλωστε, κάποιες φορές ένα βλέμμα αρκεί για να ξέρεις αν μπορείς ή όχι να εμπιστευτείς τον άλλο. Όταν, λοιπόν, βλέπεις κάποιο άτομο που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον στην πρώτη επαφή με τα μάτια, δείχνεις πως είσαι φιλικός και έτοιμος για κουβέντα. Αν τελικά το άτομο πλησιάσει, είναι σημαντικό να διατηρήσεις την οπτική επαφή για να δείξεις πως δίνεις προσοχή σε όσα συζητάτε. Όχι όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της κουβέντας σας. Αλλά η διατήρηση βλεμματικής επαφής σε ποσοστό 60-70% του χρόνου που είστε μαζί είναι το ιδανικό για να φέρει συναισθηματική σύνδεση.

 

3. Το στραμμένο στο πλάι σώμα, δε βοηθά 

Όταν μιλάς με κάποιον, είναι σημαντικό να στρέφεις το σώμα σου προς το πρόσωπό του. Το να είσαι μερικώς στραμμένος απέναντί του δείχνει είτε πως βαριέσαι, είτε πως ψάχνεις διέξοδο. Το να στραφείς όμως εξ ολοκλήρου προς το μέρος τους είναι μία κίνηση που κερδίζει αμέσως. Επιπλέον, αν οι πατούσες σου δείχνουν προς το μέρος του άλλου, αυτό επιβεβαιώνει πως δεν είσαι έτοιμος να το βάλεις στα πόδια.

 

4. Το χαμόγελο σού δίνει μπόνους 

Χαμογελάστε ειλικρινά στον συνομιλητή σας. Πώς; Όχι μόνο με το στόμα αλλά και με τα μάτια σας. Όσο δύσκολη και αν ήταν η μέρα σας, ένα αυθεντικό χαμόγελο σάς κάνει να λάμπετε και βοηθάει να κερδίσετε το πρόσωπο που έχετε απέναντί σας. Εξάλλου, δείχνει πως είστε πέρα από ανοιχτοί για κουβέντα, και άνετοι, χαλαροί και φιλικοί. Το φυσικό χαμόγελο δεν κουράζει, ενώ το ψεύτικο και φαίνεται και κουράζει.

 

5. Κούνα το κεφάλι τόσο – όσο 

Όπως με τη βλεμματική επαφή δείχνεις πως προσέχεις τον συνομιλητή σου, έτσι και με το κούνημα του κεφαλιού δείχνεις πως δίνεις σημασία στα λεγόμενά του. Αλλά κι εδώ ισχύει ο κανόνας του τόσο όσο. Το υπερβολικό κούνημα του κεφαλιού δίνει την εντύπωση της ανυπομονησίας ή της βιασύνης να τελειώσετε την κουβέντα σας.

 

6. Μ’ ένα δήθεν τυχαίο άγγιγμα δεν έχασε κανείς 

Δεν είναι κακό όταν μιλάτε με τον άλλο και με την προοπτική πως θέλετε να του δείξετε πως είστε ανοιχτοί για κουβέντα να τον αγγίξετε ελαφρά στον ώμο ή στο χέρι. Αυτό, σε συνδυασμό με τη βλεμματική επαφή, δείχνει και πως του δίνετε σημασία και πως προσπαθείτε να τον καταλάβετε.

 

Αυτά είναι μερικά tips για να δείχνετε πως είστε ανοιχτοί προς τους άλλους αλλά και για να καταλαβαίνετε πως οι άλλοι είναι ανοιχτοί προς εσάς. Και μην ξεχνάτε τη ρήση του Ιρλανδού ποιητή William Butler Yeats «Δεν υπάρχουν ξένοι εδώ, μόνο φίλοι που δεν έχετε γνωρίσει ακόμη.» Με το σωστό το body language θα προσελκύσετε τα άτομα γύρω σας και -πού ξέρετε;- ίσως γνωρίσετε νέους και ενδιαφέροντες ανθρώπους.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.