Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί ενώ έχεις όλα τα φόντα και τη διάθεση να πετύχεις στο στόχο ή τη φιλοδοξία σου, αντ’ αυτού δεν το έχεις καταφέρει, τουλάχιστον όχι ακόμη. Όλοι το έχουμε πάθει άλλωστε, να πιστεύουμε ή και να ξέρουμε πως μπορούμε να κάνουμε όσα έχουμε στο μυαλό μας αλλά να μην το κάνουμε τελικά. Γιατί; Απλά γιατί ενώ τη μία στιγμή το πιστεύουμε και την αμέσως επόμενη, θα βρεθούμε να τεμπελιάζουμε κοιτώντας το κινητό ή αράζοντας στο καναπέ. Και πάντα μας λέμε πως φταίει η έλλειψη θέλησης ή δεν πειθαρχούμε αρκετά. Δεν είναι όμως πάντα αυτό που φταίει. Στην πραγματικότητα δε φταίει σχεδόν ποτέ αυτό.
Ουσιαστικά ο πραγματικός ένοχος είναι ο ίδιος μας ο εαυτός και κάποιες συνήθειες που έχουμε αναπτύξει, ως επί το πλείστον ασυναίσθητα. Λέγοντας συνήθειες εννοώ κακές και αυτές σίγουρα δεν πάνε χέρι-χέρι με την επιτυχία. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες είναι αυτές και γιατί είναι τροχοπέδη στην προσωπική μας επιτυχία.
-Αναβλητικότητα
Όλοι αναβάλλουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας να κάνουμε κάτι. Αλλά όταν αυτό τείνει να μας γίνει συνήθεια ή έχει γίνει ήδη συνήθεια, τότε τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά για εμάς. Σύμφωνα με τους ειδικούς η αναβολή στο να κάνουμε πράγματα που πρέπει αλλά και πράγματα που δεν είναι τόσο αναγκαία, αυξάνει τα επίπεδα άγχους και στρες. Πόσες φορές, πιστεύοντας πως θα προλάβουμε να κάνουμε κάτι αργότερα το αφήσαμε στην άκρη, με αποτέλεσμα όταν τελικά καταπιαστούμε με αυτό να αγχωθούμε για το χρόνο που έχουμε και το αποτέλεσμα; Φυσικά υπάρχει λύση. Λέγεται αλλαγή και δεν είναι ακατόρθωτο να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε όσα πρέπει στην ώρα τους και να αποφυγούμε και το άγχος του χρόνου.
-Μεγάλο “εγώ”
“Εγώ” και επιτυχία δεν πάνε μαζί. Όταν έχουμε την τάση να υπερεκτιμούμε τις ικανότητές μας ενώ παράλληλα υποτιμούμε τις ελλείψεις μας, δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε. Σαφώς όπως έχουμε ικανότητες σε κάποιους τομείς, έχουμε ελλείψεις σε κάποιους άλλους. Το να τις αναγνωρίσουμε και να τις δουλέψουμε είναι το κλειδί για να αρχίσουμε το βάδισμα προς την επιτυχία. Αυτό δε σημαίνει αυτόματα πως χάνουμε και την αυτοεκτίμησή μας, αντίθετα την κάνουμε πιο ισχυρή.
-Multitasking
Οκ ζούμε στην εποχή που το multitasking, να μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, θεωρείται βασική δεξιότητα. Είναι όμως; Η αλήθεια είναι πως αυτή ακριβώς η δεξιότητα ίσως μας κάνει λιγότερο παραγωγικούς. Ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να διαχειρίζεται πολλές πληροφορίες και εργασίες ταυτόχρονα. Όταν βομβαρδίζεται με πολλές πληροφορίες χρειάζεται και αυτός το χρόνο του να τα επεξεργαστεί όλα ώστε να φέρει σε πέρας όσα του ζητούνται. Η συχνή εναλλαγή εργασιών χωρίς να του δίνεται ο απαραίτητος χρόνος να επικεντρωθεί οδηγεί σε λάθη και μειωμένη παραγωγικότητα. Παράλληλα εφόσον δεν μπορούμε να πετύχουμε όλα όσα θέλουμε ταυτόχρονα, σκεφτόμαστε πως δεν είμαστε ικανοί και η αυτοπεποίθησή μας πιάνει πάτο. Συνδυαστικά με ένα μεγάλο εγώ, αυτό σίγουρα μας αποτρέπει από κάθε επιτυχία. Μήπως αντί επικεντρωνόμαστε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί να κάναμε ένα πράγμα τη φορά; Το λεγόμενο “single-tasking”, μας επιτρέπει την πλήρη προσοχή μας σε μια εργασία, λιγότερο άγχος και σίγουρα αποτελέσματα.
-Κυνηγώντας την τελειότητα
Κανείς δεν είναι τέλειος. Δε γεννηθήκαμε άλλωστε για να φτάσουμε οπωσδήποτε την τελειότητα. Το να την αναζητούμε σε όσα κάνουμε είναι ανασταλτικός παράγοντας επιτυχίας. Μας οδηγεί σε αναβλητικότητα, άγχος και την αίσθηση πως είμαστε ανεπαρκείς. Δεν εστιάζουμε να κάνουμε όσα μπορούμε γιατί φοβόμαστε μήπως γίνουν λάθη ή φανούμε ανεπαρκείς στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες μας. Αυτή ακριβώς η κατάσταση περιγράφεται από τους ψυχολόγους ως «παράλυση τελειομανίας», που μας εμποδίζει να δράσουμε και να σημειώσουμε πρόοδο. Αντί να κυνηγούμε λοιπόν την τελειότητα είναι προτιμότερο να στοχεύουμε στην πρόοδο και να κατανοήσουμε πως και τα λάθη είναι απαραίτητα για να μάθουμε.
-Αποφεύγοντας το άβολο
Είναι στη φύση μας να μη θέλουμε να ταλαιπωρούμαστε. Αλλά η επιτυχία βρίσκεται έξω από τη ζώνη ασφαλείας μας. Φυσικά και δε μας αρέσει να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις δυσφορίας αλλά αυτό περιορίζει και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη και μάθηση. Το να μη βγούμε από τη ζώνη ασφαλείας μας μα κρατά δέσμιους σε ρουτίνες και μας αποτρέπει από τους στόχους μας. Το να αναλάβουμε ένα νέο Project στη δουλειά όσο και να μας ξεβολεύει, ίσως είναι η ευκαιρία μας να δείξουμε τι αξίζουμε. Για να νιώσουμε πιο άνετα ακόμη και με τις δυσάρεστες καταστάσεις είναι κάτι που σίγουρα θα μας διδάξει πολλά και γιατί όχι μας οδηγήσει και στην επιτυχία που αναζητάμε.
Αν λοιπόν σε κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές ή και σε όλες αναγνωρίσαμε τον εαυτό μας, δεν είναι αργά να τις αντιμετωπίσουμε και να τις αλλάξουμε. Η επιτυχία μας άλλωστε είναι οι επιλογές που καλούμαστε να κάνουμε και το να αλλάξουμε αυτές τις συνήθειες είναι και αυτό επιλογή μας και Μάλιστα από τις σοφότερες που θα κάνουμε. Ίσως με μια αλλαγή mindset η επιτυχία να μας περιμένει στην επόμενη γωνιά.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη