Η λέξη «χαζομπαμπάς» είναι ένα αμφιλεγόμενο ουσιαστικό κι αν και το πρώτο συνθετικό της παραπέμπει σε κάτι άσχημο, εντούτοις η λέξη δε χρησιμοποιείται για να μειώσει τον πατέρα. Αντίθετα, έχει μια γλυκιά αίσθηση πειράγματος, με σκοπό να αναδείξει την αλλαγή της συμπεριφοράς ενός άνδρα όταν γίνεται μπαμπάς και το απολαμβάνει.

Υπάρχουν και ταινίες οι οποίες ασχολήθηκαν με το θέμα της πατρότητας και του χαζομπαμπά, άλλωστε η γονεϊκότητα δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Μάλιστα, οι περισσότερες αναφέρονται στο ιδιαίτερο δέσιμο του παιδιού με τον μπαμπά και τα διάφορα ευτράπελα που δημιουργούνται εξαιτίας της αδυναμίας του πατέρα προς το παιδί.

Είναι, λοιπόν, απλά μια λέξη; Μήπως κρύβει βαθύτερα νοήματα; Τελικά, οι αλλαγές στη συμπεριφορά του άνδρα που θα γίνει μπαμπάς ή είναι μπαμπάς, έχουν κάποια επιστημονική εξήγηση; Τι γίνεται όταν έρχεται η στιγμή της ανακοίνωσης μιας εγκυμοσύνης και του ερχομού ενός παιδιού στη σχέση ή το γάμο; Διότι, η αλήθεια είναι πως στην περίπτωση της γυναικείας βιολογίας, οι αλλαγές και στο σώμα αλλά και στην ψυχολογία είναι τόσο εμφανείς κι άμεσες, που τα πράγματα κυλούν κάπως αυτόματα. Τι γίνεται όμως με το άλλο μισό της εξίσωσης; Βιώνει κι αυτός αλλαγές στην ψυχολογία του; Μήπως η φράση «έγινες χαζομπαμπάς;», έχει μια απολύτως λογική εξήγηση για την αλλαγή της συμπεριφοράς κάποιου άνδρα όταν γίνεται μπαμπάς;

Φυσικά κι ο εγκέφαλος του μπαμπά μεταβάλλεται με την πατρότητα. Η καθηγήτρια Ψυχολογίας Darby Saxbe, διενήργησε νευροεπιστημονικές εξετάσεις σε άνδρες που έγιναν μπαμπάδες, με στόχο να αποδείξει αυτήν ακριβώς τη θεωρία της. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μετά τη γέννηση του ή των παιδιών τους, διαπίστωσε πως ο εγκέφαλός τους είχε μικρύνει σε μέγεθος, χάνοντας περίπου ένα τοις εκατό της φαιάς ουσίας τους, κάτι που συμβαίνει και στις γυναίκες σε μεγαλύτερο βαθμό. Οι επιστήμονες τονίζουν πως η απώλεια φαιάς ουσίας δε σημαίνει απαραίτητα και μείωση στις νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Η μείωση αυτή έχει να κάνει με τις μεταβολές που συμβαίνουν στις συνδέσεις των νευρώνων του εγκεφάλου, ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, τόσο της μητρότητας όσο και της πατρότητας.

Η απώλεια όγκου του εγκεφάλου δεν είναι η μόνη φυσιολογική αλλαγή που υφίστανται οι μπαμπάδες που ασχολούνται με τη φροντίδα του παιδιού τους. Όσο περισσότερο ασχολούνται με τη γονική μέριμνα, τόσο βυθίζονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους. Βιώνουν, παραλληλα, αύξηση της προλακτίνης, μιας ορμόνης που εμπλέκεται στην παραγωγή γάλακτος, και της ωκυτοκίνης, κοινώς γνωστής ως ορμόνης της αγάπης ή της σύνδεσης. Αλλά ειλικρινά, δεν είναι καλό deal να χτίσεις μια υγιή σχέση και να αποκτήσεις ένα ισχυρό δέσιμο με το παιδί σου, και σε αντάλλαγμα να χάσεις λίγη τεστοστερόνη; Άλλωστε, αυτό ήταν πάντα και το ζητούμενο στις σχέσεις των γονιών με το παιδί και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άντρες το αποζητούν, σπάζοντας το στερεότυπο του απόμακρου provider πατέρα που δεν είναι μέρος της ανατροφής του παιδιού συναισθηματικά.

Φυσικά, σύμφωνα πάντα με την ειδικό, όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας προκαταρκτικής έρευνας σε ένα μικρό δείγμα ανδρών. Για την καλύτερη κατανόηση των δεδομένων αυτών, αλλά και των αλλαγών που συντελούνται στον εγκέφαλο του άνδρα στη διάρκεια αυτής της περιόδου, χρειάζονται περισσότερες έρευνες κα κυρίως, βάθος χρόνου για να έρθουν τα αποτελέσματα και να δημιουργήσουν επαρκή βιβιλογραφία.

Τελικά, η λέξη χαζομπαμπάς, όσο απλή και να φαίνεται, τόσο πολύπλοκη είναι. Οπότε, την επόμενη φορά που κάποιοι θα σας αποκαλέσουν έτσι, χαμογελάστε και πείτε πως ζείτε το ταξίδι της πατρότητας και το γουστάρετε όσο δεν πάει κι εσείς και ο εγκέφαλός σας.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου