Πολλοί, αν όχι όλοι γνωρίζουμε το όνομα «Λολίτα», το όνομα του βιβλίου του Ναμπόκοφ και μετέπειτα της ταινίας με τον Τζέρεμι Άιρονς στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το όνομα Sally Horner, όμως, ίσως να μη μας είναι γνωστό. Ποια είναι; Η κοπέλα, η ιστορία της οποίας, ενέπνευσε τον Ναμπόκοφ να γράψει το βιβλίο του.

 

 

Στο βιβλίο του Ναμπόκοφ που εκδόθηκε το 1955, ο μεσήλικας συγγραφέας Humbert, ερωτεύεται μια 14χρονη κοπέλα κι ο έρωτας αυτός, φυσικά, οδηγεί στην καταστροφή του. Σε μια προσπάθεια να βρίσκεται κοντά στο αντικείμενο του πόθου του, παντρεύεται τη μητέρα της, συνθήκη που τον καθιστά πατριό της. Όμως, η μητέρα της μαθαίνει τα πραγματικά κίνητρα του γάμου και προσπαθεί να ενημερώσει συγγενείς και φίλους μέσω γραμμάτων για τον χαρακτήρα του Humbert, με την ίδια να σκοτwνεται ξαφνικά, μια μέρα, από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο.

Ο Humbert αναλαμβάνει να μεγαλώσει τη μικρή Dolores ή Λολίτα χαϊδευτικά. Ο ίδιος την παίρνει υπό την κηδεμονία του και ξεκινούν ένα ταξίδι στα δυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών. Στον κόσμο παρουσιάζονται ως πατέρας και κόρη, ενώ ιδιωτικά ασελγεί επάνω της. Στο τέλος του βιβλίου η Λολίτα εγκαταλείπει τον πατριό της για κάποιον άλλο, ενώ υπάρχουν αναφορές πως η 14χρονη προκαλεί ερwτικά τον πατριό της και για αυτό ξυπνάει το πάθος στον ενήλικο άντρα. Oυσιαστικά, σαφώς, είναι και μια πρώτης τάξεως προσπάθεια αιτιολόγησης της ασέλγειας πάνω σε ένα 14χρονο παιδί, που ρομαντικοποιείται εγκληματικά.

 

 

Σύμφωνα με τη Sarah Weinman, συγγραφέα του βιβλίου The Real Lolita, ο Ναμπόκοφ χρησιμοποίησε την ιστορία της Σάλι, μιας απόλυτα υπαρκτής κοπέλας, ως ραχοκοκαλιά για το βιβλίο του. Ποια είναι λοιπόν η πραγματική Λολίτα;

 

Monsters lurk everywhere”: Sarah Weinman uncovers the real-life crime behind Nabokov's Lolita - Library of America

 

Τον Μάρτιο του 1948, στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ, η Σάλι Χόρνερ μπήκε σε ένα ψιλικατζίδικο κι έκλεψε ένα σημειωματάριο, μια πράξη μύησης για ένα κλαμπ κοριτσιών που ήθελε να γίνει μέλος. Για κακή της τύχη, όμως, μάρτυρας σε αυτό της το ατόπημα, ήταν ένας άνδρας με το όνομα Fran La Salle. Δύο μήνες πριν είχε αποφυλακιστεί, αφού εξέτισε ποινή για βιaσμό πέντε κοριτσιών ηλικίας 11 εως 14 ετών. Πλησίασε το κορίτσι και λέγοντας ψέματα πως είναι πράκτορας του FBI, την έπεισε να τον ακολουθήσει. Στη μητέρα της, είπε ψέματα πως θα πήγαινε διακοπές με έναν φίλο. Η μητέρα την άφησε, αφού η κοπέλα ήθελε να κάνει διακοπές, αλλά η ίδια αδυνατούσε να της τις προσφέρει. Μέχρι να καταλάβει πως κάτι δεν πήγαινε καλά και να καλέσει την αστυνομία, η κοπέλα με τον La Salle είχαν ήδη εξαφανιστεί.

Για να μην κινήσει τις υποψίες της αστυνομίας, έκαναν ένα ταξίδι σε όλη τη χώρα με σταθμούς το Μέριλαντ, το Τέξας και την Καλιφόρνια. Για τον κόσμο ήταν ο καημένος μπαμπάς του κοριτσιού που το μεγάλωνε μόνος μετά το θάνατο της γυναίκας του. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, το κορίτσι βίωνε σ3ξουαλική κακοποίηση για 21 μήνες. Στην Καλιφόρνια, το μαρτύριο του κοριτσιού έλαβε τέλος, όταν κάποιος γείτονας που είχε υποψίες για την πραγματική φύση της σχέσης τους, κατάφερε να εκμαιεύσει την αλήθεια από τη μικρή Σάλυ. Στα 13 της χρόνια η κοπέλα επανενώθηκε με τη μητέρα της, τον Μάρτιο του 1950. Ο Λα Σάλλε συνελήφθη την ίδια μέρα. Οι δυσκολίες της Σάλι όμως δεν τελείωσαν. Παρά το ότι είχε βιaστεί, για τις συμμαθήτριες της θεωρήθηκε «πόρνη», αφού δεν ήταν παρθένα, ενώ μόλις δύο χρόνια μετά σκοtώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

 

The Real Lolita: Sarah Weinman Reclaims Sally Horner's Story

 

Ο Ναμπόκοφ, μαθαίνοντας για τον θάνατο της Σάλι, χρησιμοποίησε την ιστορία της ως «σκαλωσιά», για το μυθιστόρημά του. Ο ίδιος δεν το παραδέχτηκε ποτέ πως το βιβλίο του βασίστηκε στην ιστορία της Σάλι, η Weinman, όμως, επεσήμανε πολλές ομοιότητες ανάμεσα στην πραγματική ιστορία και το μυθιστόρημα. Και οι δύο άντρες παρίσταναν τους πατεράδες των κοριτσιών, της πήγαν ταξίδι για να αποφύγουν την αστυνομία, ακόμη και η αιτία που έμειναν χήροι ήταν ομοίως, ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

 

Blu-ray Review: LOLITA (1997) - cinematic randomness

 

Η πραγματική ζωή πολλές φορές ξεπερνάει τη φαντασία, όμως είναι και αυτή που δίνει το έναυσμα για τη δημιουργία πολύ καλών, αν όχι σπουδαίων βιβλίων. Το μυθιστόρημα του Ναμπόκοφ αρχικά δε δέχτηκε καλές κριτικές, καθώς θεωρήθηκε βρώμικο και με πορνογραφικό περιεχόμενο. Παρόλα αυτά ενέπνευσε μια κινηματογραφική μεταφορά του που πολλοί αποθέωσαν. Ωστόσο, δεν παύει να μιλάει για ένα θέμα που ακόμη και σήμερα σοκάρει και δεν επιτρέπεται ούτε ελάχιστα η κανονικοποίησή του, είτε το διαβάζουμε σε βιβλίο είτε το μαθαίνουμε στις ειδήσεις.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου