Μέσα στην πανδημία η Gen Z βρήκε ξανά μία αρχαία συνήθεια μακροζωίας και την έφερε στα μέτρα της, ως το απόλυτο φάρμακο κατά του στρες. Φυσικά, αναφέρομαι στο περπάτημα, το οποίο επιφέρει πολλά οφέλη, τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία. Μάλιστα, ειρωνικά τότε, ακούγονταν πως οι νέοι «ανακάλυψαν τι σημαίνει περπάτημα», όμως, η πραγματικότητα είναι ότι απλώς το αναβάθμισαν σε μια άτυπη ψυχοθεραπεία.
Αν και κατά παράδοση το πρώτο πράγμα που θα πάρουμε μαζί μας βγαίνοντας για περπάτημα είναι το κινητό και ακουστικά, συνήθεια που δεν είναι άσχημη, σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να το δοκιμάσουμε χωρίς τη συνοδεία τους. Όπως και χωρίς την παρέα κάποιου άλλου. Ακούγεται μοναχικό, καθώς στην εποχή μας το να μείνουμε μόνοι με τον εαυτό μας για 30 ή και 10 λεπτά μας φαίνεται αδύνατο. Αυτή η νέα τάση στο περπάτημα, όμως, που μας προτρέπει να το κάνουμε και δεν είναι άλλη από αυτή του σιωπηλού περπατήματος ή αλλιώς silent walking, έχει πολλά να μας προσφέρει.
Ξεκίνησε από τη δημιουργό περιεχομένου Maya Maio, όταν ο διατροφολόγος της τής πρότεινε αντί για έντονη cardio δραστηριότητα, να εντάξει στο πρόγραμμά της καθημερινό περπάτημα 30 λεπτών. Ο φίλος της, πέταξε την ιδέα να πάει για περπάτημα χωρίς κάποιον αντιπερισπασμό όπως κινητό ή ακουστικά για να κάνει μια χαλαρή βόλτα με τον εαυτό της. Η ίδια αρχικά σκέφτηκε πως αυτό δε γίνεται, είπαμε στην ψηφιακή εποχή που ζούμε το κινητό είναι προέκταση του χεριού μας. Παρ’ όλα αυτά το δοκίμασε, πέτυχε, τη βοήθησε και το έκανε trend στο TikTok. Πολύ απλά, είδε όσα οφέλη της προσέφερε κι όσα μπορεί να προσφέρει σε όλους μας.
Το περπάτημα είναι ένα δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Για όποιον σκέφτεται πως χρειάζεται να χάσει βάρος, πέρα από τη διατροφή που θα ακολουθήσει, μια καλή ιδέα είναι να περπατήσει 30 λεπτά τουλάχιστον για να κάψει 150 θερμίδες.
Από εκεί κι έπειτα αναλόγως τον στόχο που έχει για την απώλεια κιλών που θέλει να χάσει, ρυθμίζει τη διάρκεια του περπατήματος. Επιπλέον, 30 ή 45 λεπτά περπατήματος (ανάλογα με τον ρυθμό που περπατάει ο καθένας) ισοδυναμεί με 4.000 βήματα τη μέρα. Βήματα που βοηθούν τους μύες και τα οστά να ενισχύσουν και να ενεργοποιήσουν την κυκλοφορία του αίματος και της αρτηριακής πίεσης ώστε να μη συσσωρεύεται το λίπος και η χοληστερόλη. Αφήστε που μόλις 15 λεπτά περπατήματος μειώνει την επιθυμία μας για junk food και μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε και το αίσθημα κορεσμού, για να μπορούμε να καταλαβαίνουμε και πότε ακριβώς χορταίνουμε.
Αυτά είναι το σωματικά οφέλη του περπατήματος, τα οποία μας τα προσφέρει βέβαια και με τη συντροφιά της μουσικής, πάμε όμως να δούμε και τα ψυχικά οφέλη που μας προσφέρει το silent walking.
Το χαλαρό περπάτημα στη φύση χωρίς αντιπερισπασμούς συμβάλλει στη μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το στρες. Το silent walking είναι ένας τρόπος να ηρεμήσεις από το άγχος και οι ιδέες σου να βρουν διέξοδο έτσι ώστε να ρέουν ακόμη καλύτερα. Ένας λόγος να υιοθετήσουμε το silent walking, λοιπόν, είναι πως μόνοι μας και χωρίς την παρουσία μουσικής ή φίλων μας μπορούμε να εστιάσουμε στην αναπνοή, το σώμα και τις σκέψεις μας, ενώ δε θα μας αποσυντονίζει το περιβάλλον μας, πράγμα που μπορεί να φέρει στην επιφάνεια και τον λόγο που μας αγχώνει πολύ.
Επιπρόσθετα, μια βόλτα στη φύση για περπάτημα χωρίς κινητό μας δίνει τη δυνατότητα να την απολαύσουμε ακόμη περισσότερο και να νιώσουμε τον αέρα, τον ήλιο, τα χρώματα και τη φύση γενικότερα. Και φυσικά, θα μας βοηθήσει να επανασυνδεθούμε με το μέσα μας, να συγκεντρωνόμαστε εν γένει καλύτερα και να τονώσουμε και τη δημιουργική πλευρά του εαυτού μας· μην ξεχνάμε πως μεγάλα λογοτεχνικά αριστουργήματα γράφηκαν σε περιόδους απομόνωσης του καλλιτέχνη.
Οπότε τι περιμένουμε; Ας αφήσουμε τα κινητά στο σπίτι και ας πάμε για ένα silent walking για να βρούμε ξανά τον εαυτό μας, να αφήσουμε το άγχος στην άκρη και να κάνουμε καλό και στην υγεία μας. Περπάτημα στη σιωπή, είναι αυτό, κακό δε θα κάνει!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου