Κάποιοι από εμάς έχουμε τον βραχνά της δέσμευσης στον στόχο, σαν βαρίδι δυο φορές τον χρόνο. Μια μετά τις διακοπές και μια την Πρωτοχρονιά. Ειδικά εκεί, πριν ξεμυτίσει ο Σεπτέμβριος, πριν προλάβουμε να ξεβγάλουμε το αλάτι από τη θάλασσα κι έχοντας ακόμα το άρωμα του αντηλιακού στο δέρμα μας, αρχίζουμε να δρομολογούμε τα αχρονολόγητα γεμίζοντας λίστες με θέλω, στόχους, απωθημένα και ξεγραμμένα, που τα πάμε και τα φέρνουμε άψυχα μέσα σε google notes ή σε μια χειρόγραφη λίστα, για όσους ρομαντικούς έχουμε ακόμη ατζέντα.

Πότε θα μπούμε σε πρόγραμμα διατροφής, πώς θα διαγράψουμε το αμόρε που γνωρίσαμε από την Ταϊλάνδη πριν μας διαγράψει η απόσταση, πώς θα πείσουμε το παιδί να μαζεύει το δωμάτιό του και τον συνάδελφό μας να μάς λέει το “μπράβο” ολόκληρο κι όχι μέσα από τα δόντια, είναι ενδεικτικά ορισμένα από αυτά που μας ταλανίζουν και τα πάμε και τα φέρνουμε, ξεστομίζοντας διάφορες δικαιολογίες που μας χαρίζουν την παράταση δράσης, πασπαλισμένη με τύψεις κι ενοχές.

Εδώ έρχεται και κουμπώνει αυτονόητα η εξής απορία: Γιατί κάποιοι καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους τους και κάποιοι τα παρατάνε πριν καν αρχίσουν; Είναι θέμα επιμονής ή συγκεκριμένης στρατηγικής; Και πώς ενώ έχεις υπομονή γαϊδουρινή και πείσμα σκυλίσιο, ο άλλος φτάνει στον στόχο του, ενώ εσύ παραμυθιάζεσαι ότι θα τον φτάσεις, ενώ δεν τον έχεις αγγίξει καν;

Ψάχνοντας απάντηση κι εγώ για τον εαυτό μου, ανακάλυψα το ΝLP, μια προσέγγιση απέναντι στα πράγματα, που αφορά την προσωπική εξέλιξη, την αυτογνωσία και την επικοινωνία. Ένα εργαλείο ουσιαστικά, γρήγορης αλλαγής. Προς έκπληξή μου βρήκα ότι πολλοί καταξιωμένοι άνθρωποι ανά τον πλανήτη, έχουν βάλει στη φαρέτρα τους το NLP, τις αρχές του και τα επικοινωνιακά του μοντέλα. Oι Μπιλ Γκέιτς, Αντρέ Αγκάσι, Χιου Τζάκμαν, Όπρα Γουίνφρεϊ, ειναι μόνο ορισμένοι από αυτούς.

Δεν πρόκειται, σαφώς, για χάπι γνώσης που το παίρνεις once και ξεκάθαρα θέλει προσωπικό ψάξιμο. Η δική σου συμμετοχή, είναι βασικό προαπαιτούμενο, αφού κάθε τεχνική του NLP εστιάζει σε σένα και στο πώς θα κάνεις τους στόχους σου απτούς και μετρήσιμους, παίρνοντας μια ανάσα. Εσύ είσαι ο μαέστρος που θα διαχειριστεί τα μοντέλα που σου δίνει το NLP.

Ως τεχνική, επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι σκέψεις, οι λέξεις και οι συμπεριφορές μας επηρεάζουν τον τρόπο που πετυχαίνουμε πράγματα αλλά και το πόσο αποδοτικά επικοινωνούμε. Περιλαμβάνει πολύ σημαντικές τεχνικές όπως:

-Η μοντελοποίηση, ή αλλιώς κάν’ το όπως οι άλλοι (που τα έχουν ήδη καταφέρει)

-Η σύνδεση ή αλλιώς το rapport, που θα κάνει τους παρευρισκόμενους να νιώσουν ότι αναγνωρίζονται και ότι δε μιλάνε στον βρόντο (όπως η μίμηση των κινήσεών τους)

– Το anchoring, ή αλλιώς η χρήση μιας κατάλληλης κίνησης για να δημιουργηθεί ένα συναίσθημα (όπως το να τεντώσεις τον κορμό σου για να πάρεις τα πάνω σου)

-Ο επαναπρογραμματισμός, ή αλλιώς πέτα ό,τι δε λειτουργεί και σε κρατάει πίσω

Κάθε τεχνική του NLP εστιάζει σε ένα αποτέλεσμα, μετρήσιμο, συγκεκριμένο και προσδιορισμένο. Έτσι μαζεύουμε τα μυαλά μας όσοι ονειροβατούμε και βοηθάμε και τους άλλους να ξέρουν τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε. Η Ευελιξία, που πετυχαίνουμε με τις τεχνικές και τα επικοινωνιακά μοντέλα του, είναι απερίγραπτο ατού για εποικοδομητικές συζητήσεις, ακόμα και στο διάλειμμα ενός θερινού σινεμά με τον δικό μας άνθρωπο. Αλήθεια, πόσες φορές θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει το επιθυμητό για εμάς, αν ξέραμε πώς να το ζητήσουμε; Πόσες χαμένες ώρες θα μπορούσαμε να έχουμε γλιτώσει αν ήμασταν alert κι ευέλικτοι απέναντι σε κάθε κουλαμάρα που ακούσαμε και σε όποια αστοχία ξεστομίσαμε;

Αφήνω για το τέλος το καλύτερο, την ανατροφοδότηση. Μια τσίχλα που μασάμε πολύ, αλλά ελάχιστοι ξέρουν να διαχειρίζονται σωστά και με αποτέλεσμα, ώστε ο άνθρωπος που λαμβάνει το feedback, να μη μένει με κομμένα τα φτερά στα χαμένα, αλλά με την πληροφορία του τι δεν έκανε ακόμη για να φτάσει στο επιθυμητό. Στην ανατροφοδότηση δεν υπάρχει “δεν έκανα”, αλλά “τι έκανα καλά” και “τι θα μπορούσα να κάνω καλύτερα την επόμενη φορά”. Δεν κρίνεται το άτομο αλλά η ενέργεια. Κι έτσι, ξέρει και πώς να συνεχίσει.

Από ιδία πείρα, ομολογώ ότι το NLP το μαθαίνεις μια φορά κι εκείνο είναι εκεί για σένα δουλεύοντας νυχθημερόν. Αρκεί να ξέρεις ότι εσύ είσαι ο Μαέστρος και κατευθύνεις την ορχήστρα των θέλω σου κάθε φορά.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Βίκυ Αράλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου