Μέσα στην πύρινη πραγματικότητα που βιώνουμε μέρες τώρα σ’ όλη την Ελλάδα, εκείνο που πραγματικά κόβει την ανάσα, είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο κι η ευθύνη που έχουμε για τη διάσωση των Ελαφιών Πλατόνι. Φωτογραφίες έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, και όσο περνάνε οι μέρες, τόσο πιο αναγκαία γίνεται η άμεση δράση μας, μέχρι να αποκατασταθεί το οικοσύστημα, που θα τα επαναφέρει στην κανονικότητά τους. Αυτή βέβαια είναι μια διαδικασία που αναμφισβήτητα θα πάρει χρόνο ενώ κρίνεται απαραίτητη η περίθαλψη των ελαφιών για τη διαβίωσή τους.
Πάντως παρά τις δραματικές εκκλήσεις των κατοίκων για παροχή βοήθειας στα ελάφια, είναι απαραίτητη και η κατάλληλη πληροφόρηση όλων, ώστε οι δράσεις να γίνονται συντονισμένες με σκοπό να έχουν αποτέλεσμα και να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Γι’ αυτόν τον λόγο συγκεντρώσαμε εδώ tips, ώστε να μπορέσεις να συμμετέχεις στην περίθαλψη των πλασμάτων αυτών.
Αν είσαι κάτοικος του νησιού λοιπόν και θέλεις να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις το ελάφι που συνάντησες, είναι απαραίτητο εκείνο να παραμείνει στο σημείο που το βρήκες, ώστε να κερδίσεις χρόνο και να ενημερώσεις τους αρμόδιους φορείς. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να είσαι οργανωμένος από πριν και να έχεις στο αμάξι σου, νερό και τροφή. Ιδανικά θα ήταν καλό να έχεις μαζί σου μια λεκάνη και νερό, αφού όσα ελαφάκια κατάφεραν να γλιτώσουν από τις φλόγες εξακολουθούν να κινδυνεύουν από την πείνα και τη δίψα κυρίως, μιας και το φυσικό τους περιβάλλον έχει καταστραφεί.
Συγκεκριμένα εξειδικευμένη Κτηνίατρος από τη ζήτησε τα εξής: Μη δίνετε στα ελάφια φρούτα (εκτός από σταφύλι που θα αναφερθεί και παρακάτω). Αν υπάρχει κοπάδι, χρειάζεται βοσκός με εκπαιδευμένο σκύλο για να τ’ οδηγήσει. Το νερό θα τα καθοδηγήσει να έρθουν μακριά από τη φωτιά κι ο καθαρός αέρας. Το ελάφι που θα σε πλησιάσει σημαίνει ότι είναι χάλια, δώσε του μόνο νερό και άσε το να σταθεί κάπου στη σκία να πάρει τα πάνω του. Γεμίστε τους δρόμους με νερό για να κατευθυνθούν όλα τα ελάφια στα βόρεια της Ρόδου. Όχι καρπούζια, όχι μήλα! Το θέμα τους αυτήν τη στιγμή είναι το νερό κι ο καθαρός αέρας. Μην επιχειρήσετε να τα βάλετε σε όχημα γιατί αυτό δε θα πάει καλά. Επίσης σύμφωνα με άλλη πηγή, ασφαλής τροφή για ένα ελάφι θεωρείται: Ένα βρεγμένο τσαμπί σταφύλι, ή τσαίρι σε μπάλα. Άγρια και φρέσκα χόρτα από τον μανάβη μπορούν επίσης να χορηγηθούν σε μικρές ποσότητες. Τρόφιμα πλούσια σε λίπη η υδατάνθρακες θεωρούνται εξαιρετικά επιβλαβή.
Αν θες να ειδοποιήσεις τους υπεύθυνους φορείς:
Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου στο 2241043682
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου ecorodos1989@gmail.com
Δασική Υπηρεσία d.dason@gmail.com
ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής wildlifecare@gmail.com
Animal Rescue and Defence Squad animalrescue.thess@gmail.com
Τέλος είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε τη σημασία που έχει η ζωή αυτών των ζώων για το νησί της ρόδου αφού αποτελεί διαχρονικό σύμβολό του. Το Ελάφι Πλατόνι της Ρόδου, (Dama Dama) στολίζει τα δάση του και αποτελεί μέρος της παράδοσής του, ενώ η Ρόδος αναφέρεται σε αρχαία κείμενα και σαν «Ελαφούσα» που μαρτυρεί πως την εποχή εκείνη ζούσαν πολλά ελάφια στο νησί. Μάλιστα αρχαιολογικά ευρήματα ενδεικτικά της ύπαρξης ελαφιών στο Ανατολικό Αιγαίο, μας φέρνουν πίσω ίσως και από την 6η π.Χ. χιλιετία.
Το Πλατόνι είναι όμορφο με μεγάλα μάτια και με χαρακτηριστικές άσπρες βούλες στη ράχη, ενώ τα αρσενικά τα στολίζουν πολύ όμορφα και συμμετρικά κέρατα. Ζουν ελεύθερα σε αμιγή δάση του νησιού όπως και σε τόπους με χαμηλή βλάστηση από σχίνα, κουμαριές και πουρνάρια πάντα όμως κοντά σε νερό, ενώ δύο αγάλματα ελαφιών, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, τοποθετημένα πάνω σε κίονες, στολίζουν τις δύο πλευρές της εισόδου του παλιού λιμανιού της πόλης, στο Μανδράκι.
Ο εθελοντισμός είναι αξία, αλλά ακόμα κι αυτός χρειάζεται οργάνωση και κατάλληλη ενημέρωση. Τέλος αν έχεις στο μυαλό σου κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει την οργάνωση της διάσωσης των ελαφιών, μοιράσου το στο διαδίκτυο ή σε υπεύθυνους φορείς, ώστε να συνεισφέρουμε όλοι μαζί κι αυτά τα πλάσματα να βοηθηθούν μέχρι να καταφέρουν να γυρίσουν πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου