Το φλερτ ήταν, είναι και θα είναι μια διαδικασία που προσφέρει θετικότητα, είτε στο άτομο που το κάνει είτε σε εκείνον που το δέχεται. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας όμως, έχουν αλλάξει σχεδόν όλες οι κοινωνικές δεξιότητες των ανθρώπων. Τα social media έχουν πάρει για τα καλά τα ηνία κι εμείς πάμε όπου μας πάνε. Στις μέρες μας ο τρόπος που φλερτάρουμε έχει γίνει κατά βάση ψηφιακός, δίνοντας μια διαφορετική κοινωνική διάσταση. Το διαδικτυακό φλερτ, βέβαια, σου δίνει χρόνο και περιθώριο να σκεφτείς τι να απαντήσεις και ποιο θέμα να συζητήσεις πρώτα έχοντας την αυτοπεποίθηση που μπορεί να μην υπάρχει στο face-to-face. Τέρμα πια τα αμήχανα βλέμματα. Τώρα θέση έχουν πάρει οι κλήσεις, τα μηνύματα και τα block. Έτσι αν κάποιος θέλει να σταματήσει την επικοινωνία με μια απλή διαγραφή σε απορρίπτει κι εξαφανίζεται.

Γενικότερα το να εξαφανίζεται κάποιος από μια συνομιλία, δεν είναι και το πιο κομψό πράγμα που μπορεί να κάνει. Υπάρχουν τρόποι να αποφύγεις μια κατάσταση με ωραίο, ευγενικό και ειλικρινή τρόπο, χωρίς να πληγώσεις τον άλλον με την απουσία σου. Αρχικά πρέπει να εκτιμήσεις την κατάσταση, δηλαδή αν πράγματι σε ενδιαφέρει ο άνθρωπος αυτός ή όχι. Αν για παράδειγμα έχετε ανταλλάξει μόνο μερικά μηνύματα δεν είναι δύσκολο να σταματήσεις να απαντάς σε αυτή τη συνομιλία. Το μήνυμα του ότι δε θέλεις άλλο θα σταλεί και θα ληφθεί χωρίς περιττά λόγια. Αν όμως έχετε συναντηθεί κάμποσες φορές, μπορείς απλώς να του εξηγήσεις ποια είναι τα συναισθήματά σου και οι σκέψεις σου. Η ουσία του ραντεβού είναι για να εντοπίσεις αν όντως υπάρχει κάτι που σε τραβάει κάτι στον άλλον και να σκεφτείς το ενδεχόμενο της απόρριψης. Ο μόνος λόγος για να εξαφανιστείς είναι να υπάρχει άμεσος κίνδυνος, που εκεί πρέπει να λάβεις κι άλλα μέτρα.

Μπορείς να στείλεις ένα ειλικρινές μήνυμα. Το να μιλήσεις για τους λόγους για τους οποίους δεν ταιριάζετε ή για όσα για διαφοροποιούν θα εκτιμηθεί περισσότερο και κυρίως, θα γνωρίζει και η άλλη πλευρά γιατί δεν πέτυχε η επαφή σας. Όσο διαφορετικοί και αν είστε, αυτός ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τι πάει λάθος. Ένα μήνυμα σού δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τη δύναμη του λόγου και τις εναλλακτικές του κειμένου.

Η ειλικρίνεια του μηνύματος είναι σημαντική ώστε να ληφθούν οι σωστές απαντήσεις ώστε να μην υπάρξουν λανθασμένες εντυπώσεις. Και τέλος, αν δε θες να χάσεις αυτόν τον άνθρωπο από τη ζωή σου, γιατί ίσως η παρέα του σου αρέσει, μπορείς να του ζητήσεις να μείνετε φίλοι- πράγμα που ίσως οδηγήσει σε άρνηση σαφώς, αλλά όντως μπορείς να το προτείνεις. Μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει τα συναισθήματά του για εσένα και να αντιληφθεί την κατάσταση, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως εσύ θα έχεις κάνει μια προσπάθεια συμφιλίωσης, εφόσον το ερωτικό κομμάτι δε σας πάει.

Στην περίπτωση που όντως δε θες θα έχεις πλέον καμία επικοινωνία με τον άλλον, προσπάθησε να μην του δώσεις φρούδες ελπίδες. Μια ατάκα του τύπου «θα τα ξαναπούμε» ή μια εγκάρδια χειραψία ή αγκαλιά, μπορεί να θεωρηθεί promising κι αυτό είναι μια αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θες να πας. Ο σεβασμός στα συναισθήματα του άλλου είναι προτέρημα. Ο τρόπος που θα διαχειριστείς τη χυλόπιτα που θέλεις να ρίξεις πρέπει να είναι λεπτός και με ευγένεια προς το πρόσωπο του άλλου. Αυτό είναι ένα συν και προς εσένα. Θα είσαι πολύ καλύτερα αν με ήρεμο και τίμιο τρόπο μιλήσεις γι’ αυτά που νιώθεις, ενώ γλιτώνεις τυχόν ενοχές και άγχος.

Απλοί και σωστοί τρόποι για να σταματήσεις μια συνομιλία με κάποιον υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζεις τα συναισθήματά σου και τα θέλω σου και όλα λύνονται. Άλλωστε, το να εξαφανίζεσαι χωρίς λέξη, δηλώνει πρώτα από όλα ότι φοβάσαι εσένα πρωτίστως. Κι αυτό στο παιχνίδι του φλερτ είναι εκτός κανονισμών.

 

 

Συντάκτης: Χαρά Νταμουράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου