Στις μέρες μας η συγκατοίκηση για ένα ζευγάρι αποτελεί μεγαλύτερο βήμα για τη σχέση τους, από ό, τι ένας γάμος. Παλαιότερα το θέμα της συγκατοίκησης σήμαινε αυτόματα δέσμευση σε ένα γάμο. Υπήρχε αυτή η άποψη που έλεγε ότι «αφού συγκατοικήσατε, τώρα θα παντρευτείτε κιόλας». Όλο αυτό έδινε μια λάθος ερμηνεία και τέτοια πίεση που συχνά πολλά ζευγάρια κατέληγαν να έχουν μια συμβίωση γεμάτη αρνητισμό με απογοητευτική κατάληξη.
Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που δίνουν προτεραιότητα στην σημαντικότητα μιας συγκατοίκησης. Σε πρώτο βαθμό είναι ο χρόνος που θες να περάσεις μαζί με το ταίρι σου. Εσείς οι δύο μόνοι σας και κανένας άλλος. Να το γνωρίσεις παραπάνω, να δεις πώς είναι στην καθημερινότητά του και ποιες είναι οι συνήθειες και τα χόμπι του. Ποιος είναι ο τρόπος σκέψης, έκφρασης και συμπεριφοράς του, εκτός της ώρας που είστε στον έξω κόσμο. Πώς αντιδράει στα δικά του οικεία πρόσωπα και σε ποιο βαθμό υπάρχει το αίσθημα ευθύνης απέναντί τους.
Σε δεύτερο βαθμό είναι η δημιουργία και η αποδοχή. Θες να κάνετε πράγματα μαζί, να έχετε κοινά ενδιαφέροντα, να εξελίξετε το μεταξύ σας σε βαθύτερο και πιο ουσιαστικό επίπεδο. Να αποδεχτείτε ο ένας τον άλλον και να ισορροπήσετε καταστάσεις κι αντιδράσεις. Να ορίσετε τα συναισθήματά σας και την αξία σας στο πλαίσιο της σχέσης σας. Και συνάμα να είστε ικανοί να επιλύσετε τυχόντα προβλήματα ή τσακωμούς, αφήνοντας ταυτόχρονα χώρο και χρόνο για προσωπικό συλλογισμό κι αυτοκριτική.
Στον τρίτο και τελευταίο βαθμό έρχονται πιο πρακτικοί λόγοι. Η διαχείριση, η αλληλοβοήθεια και η ενίσχυση στον τομέα των οικονομικών πόρων. Σημαντικός και κύριος αυτός ο λόγος για την απόφαση της συγκατοίκησης. Πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο θέμα των οικονομικών, βρίσκουν λύση μέσα από το μοίρασμα των πρακτικών ευθυνών, όπως το ενοίκιο, τους λογαριασμούς, τις οικιακές ανάγκες μιας εστίας. Το χρηματικό κεφάλαιο έχει πολύ μεγάλη σπουδαιότητα για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης σχέσης, ειδικά σε μια εποχή τόσο μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας, που θα ήμασταν ανόητοι να πούμε ότι δεν επηρεάζει τις μεταξύ μας σχέσεις, αφού επηρεάζει πρώτα την ψυχολογία μας.
Μία συγκατοίκηση εμπεριέχει έννοιες όπως κατανόηση, σεβασμός, αγάπη εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια. Τα πάντα κρίνονται από την αξία που δίνετε σε’ αυτές τις έννοιες και στις λεπτομέρειες. Είναι σημαντικό να βλέπουμε και τα μικρά πράγματα που στηρίζουν μια σχέση και την ανανεώνουν. Μην ξεχνάτε πως στον σύντροφο και συγκάτοικό σας η οικειότητα δεν πρέπει να λειτουργεί ως δικαιολογία. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες, όροι κι ανάγκες που πρέπει να λυθούν και να ακολουθούνται πιστά και δίκαια κι από τα δύο μέλη. Ο ορισμός ενός προσωπικού χώρου αντανακλά στην καλύτερη ψυχολογία και στην απόδοση μέσα στη σχέση. Ακόμα πρέπει να υπάρχει η θετική αντιμετώπιση στις ιδιορρυθμίες του άλλου. Κανένας δεν έχει τον ίδιο χαρακτήρα και δεν αντιμετωπίζει τα πάντα με τον ίδιο τρόπο. Η κατανόηση εδώ παίζει μεγάλο ρόλο.
Η συζήτηση είναι το άλφα και το ωμέγα. Είναι το σημείο εκκίνησης και τερματισμού ενός γεγονότος. Το να συζητάτε θέματα που σας απασχολούν με το ταίρι σας και να βρίσκετε λύσεις μαζί, σας φέρνει πιο κοντά και σας ορίζει περισσότερο ως ζευγάρι. Ένας σύντροφος-συγκάτοικος πρέπει να έχει την προδιάθεση να ακούσει και να συμβουλέψει τον άνθρωπό του σε δύσκολες στιγμές. Να σταθεί δίπλα του και να τον βοηθήσει έμπρακτα.
Η απόφαση μιας συγκατοίκησης εμπεριέχει ιδανικά, όλα τα παραπάνω. Κάποια προϋπάρχουν και κάποια βρίσκονται στην πορεία. Δεν παύει όμως να είναι ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή δύο ανθρώπων. Η αγάπη και η προδιάθεση γι’ αυτή την αλλαγή, μέσα από κοινούς συμβιβασμούς, υπομονή και κατανόηση, επιφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα. Αξιοσημείωτο είναι πως σημαντικός πυλώνας γι’ αυτήν την κίνηση είναι τα δυνατά αισθήματα που έχουν δημιουργηθεί και εδραιωθεί, και που δίνουν την ώθηση και θέληση σε ένα ζευγάρι να ενώσει την καθημερινότητά του. Έτσι η έννοια του γάμου έρχεται σε δεύτερη μοίρα αφού πλέον δεν αποτελεί κύριο λόγο για την συγκατοίκηση. Για να επέλθει αυτή η δέσμευση πρέπει να έχουν προηγηθεί όλα αυτά που θα δώσουν την σιγουριά. Για αρχή όμως σιγουρευτείτε πως είστε έτοιμοι για μία αλλαγή στη ζωή σας και ξεκινήστε με μικρά βήματα που θα αποτελέσουν έναυσμα για μεγάλους στόχους.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου