Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυσυζητημένα θέματα είναι ο Τιτανικός και το ναυάγιό του στο παρθενικό του ταξίδι. Το θέμα γίνεται ακόμα πιο γνωστό μέσα από την ταινία του Τζέιμς Κάμερον με λεπτομερειακή αναφορά στο γεγονός και όλος ο κόσμος ανεξαιρέτως παραληρεί από τη συγκλονιστική ταύτιση της ταινίας και της πραγματικότητας. Η ταινία έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και αποτελεί το κλασικό παράδειγμα ενός δραματικού ανεκπλήρωτου έρωτα. Τι ήταν όμως ο Τιτανικός πέραν του ρομάντζου που όλοι ξέρουμε;
Ο Τιτανικός ήταν ένα βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνιο, τμήμα του στόλου της White Star Line. Ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο εν πλω υπερωκεάνιο της κλάσης Olympic. Στις 10 Απριλίου του 1912 ξεκίνησε για το πρώτο του ταξίδι με προορισμό την Νέα Υόρκη. Εν μέσω θαλάσσης κι ενώ είχε φύγει από το λιμάνι του Σάουθαμπτον προσέλκυσε πάνω σε ένα παγόβουνο, το οποίο προκάλεσε και τη βύθισή του και το τέλος ενός ονειρικού πλοίου πριν καλά καλά ξεκινήσει την ταξιδιωτική του πορεία. Η βύθισή του προκάλεσε τον θάνατο 1.500 ατόμων ενώ αποτέλεσε το μεγαλύτερο ναυάγιο σε περίοδο ειρήνης. Το σύνολο των επιβατών και του πληρώματος έφτανε τα 2.224 άτομα.
Ο Έντουαρντ Σμιθ ήταν ο πλοίαρχος του πλοίου, ενώ στους επιβάτες του υπήρχε πλήθος πλούσιου και «καλού» κόσμου, δηλαδή η ανώτερη κοινωνική τάξη. Επίσης πολλοί ήταν μετανάστες με προορισμό τη Βόρεια Αμερική, για ένα καλύτερό μέλλον και μια καλύτερη ζωή. Οι ανέσεις της πρώτης τάξης ήταν πολλές. Το πλοίο διέθετε γυμναστήριο, ένα από τα ακριβότερα εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, πισίνες και βιβλιοθήκες καθώς και τηλέγραφο ο οποίος χρησίμευε και για επιχειρησιακή χρήση. Αν και ο Τιτανικός για την εποχή του είχε προηγμένα συστήματα ασφαλείας, είχε έλλειψη σε σωστικές λέμβους, οι οποίες έφταναν μόνο για 1.178 άτομα, δηλαδή τα μισά από τους επιβάτες που μετέφερε.
Στις 14 Απριλίου του 1912 και ώρα 11:40 μ.μ., στη νότια περιοχή της Νέας Γης κι αφού είχε διανύσει 376 ναυτικά μίλια συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο. Η σύγκρουση αυτή, προκάλεσε κάμψη της δεξιάς πλευράς προς τα μέσα με αποτέλεσμα η ρήξη να εκθέσει το πλοίο στην θάλασσα. Έπειτα από τρεις ώρες περίπου το πλοίο κόπηκε στα δύο και σταδιακά άρχισε να βυθίζεται. Το ναυάγιο παραμένει στο βυθό της θάλασσας σε κατάσταση αποσύνθεσης μέχρι και σήμερα. Πολλά από τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί εκτίθενται σε μουσεία ανά τον κόσμο. Το συμβάν αυτό έδωσε την ευκαιρία να τεθούν πιο αυστηρά και ειδικά συστήματα ασφαλείας στα ταξίδια διαμέσου θαλάσσης.
Ο Τιτανικός αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα διασημότερα πλοία στη μνήμη και στην ιστορία της ανθρωπότητας. Με αφορμή το ναυάγιο έχουν δημιουργηθεί ταινίες, τραγούδια, βιβλία, μουσειακές εκθέσεις. Η ταινία «Τιτανικός», όταν βγήκε στη μεγάλη οθόνη έσπασε ταμία και συνεχίζει να είναι μια από τις καλύτερα γυρισμένες ταινίες που αναφέρεται σε πραγματικό ιστορικό γεγονός.
Γύρω από το μύθο του Τιτανικού λέγονται πολλά. Άλλα είναι γνωστά, άλλα όχι και τόσο. Πολλά όμως ανακαλύπτονται και βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, μιας και το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει οριστικά. Μερικά από αυτά που μαθαίναμε είναι:
1. Κανένας από τους μηχανικούς δε σώθηκε, με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία να σωθούν οι επιβάτες.
2. Οι επιζώντες είχαν την ευκαιρία να στείλουν μέσω τηλεγραφήματος μήνυμα στις οικογένειές τους για την κατάσταση που επικρατούσε. Κάθε λέξη όμως του τηλεγραφήματος χρεωνόταν 1 δολάριο.
3. Ενώ υπήρχε η κοινωνική επιταγή που έλεγε «Πρώτα τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι», ένας άντρας για να σωθεί, μεταμφιέστηκε σε γυναίκα.
4. Ο ιδιοκτήτης του πλοίου Τζ. Π. Μόργκαν, ενώ θα ταξίδευε, την τελευταία στιγμή ακύρωσε το εισιτήριό του.
5. Το παγόβουνο είχε ύψος 30 μέτρα και προκλήθηκε από παγετώνα της Γροιλανδίας.
6. Μεταξύ παρατήρησης του παγόβουνου και σύγκρουσης του πλοίου μ’ αυτό υπήρχαν μόλις 37 δευτερόλεπτα.
7. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού το πλοίο έλαβε έξι ειδοποιήσεις για παγόβουνα, οι οποίες αγνοήθηκαν.
8. Στο καράβι επέβαιναν είκοσι ζευγάρια που είχαν επιλέξει τον προορισμό για ταξίδι του μέλιτος.
9. Η θερμοκρασία του νερού στον ωκεανό υπολογιζόταν στους -2 βαθμούς, κάτι που καθιστούσε αδύνατη την επιβίωση των επιβατών για περισσότερο από δεκαπέντε με τριάντα λεπτά.
10. Οι εφημερίδες της εποχής για να καθησυχάσουν τις οικογένειες των επιβατών και τον κόσμο, έγραφαν πως από το ναυάγιο δεν υπήρχαν θανόντες, δίνοντας έτσι ψεύτικες ελπίδες.
11. Οι μουσικοί έπαιζαν επί δύο ώρες συνεχόμενα μέχρι τη βύθιση του πλοίου.
Ο μύθος γύρω από το ναυάγιο δεν έχει τελειωμό. Πολλές πληροφορίες βγαίνουν συνέχεια και πολλά ανακαλύπτονται καθώς περνούν τα χρόνια και η τεχνολογία μας δίνει τα μέσα για καλύτερη εξερεύνηση. Το σίγουρο είναι πως ο Τιτανικός θα είναι για πάντα στο μυαλό όλων των ανθρώπων ως ένα πλοίο που χάθηκε πριν καλά καλά ξεκινήσει την εν πλω ζωή του, μα τελικά χαράχτηκε στην αιωνιότητα.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου