Από την παιδική μας ηλικία, ξεκινάμε κι έχουμε ενδιαφέροντα. Σε πρώτη, φάση αυτά τα ενδιαφέροντα κρατάνε για μικρό χρονικό διάστημα διότι ακόμη δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα του τι μας αρέσει. Μεγαλώνοντας, όμως, αρχίζουν να έχουν νόημα και σιγά-σιγά να αφορούν κι άτομα. Αρχίζουμε να «αγαπάμε» μετά μας αρέσει ένας άνθρωπος, ερωτευόμαστε, εν τέλει αγαπάμε όντως κι ούτω καθεξής.
Κάποια στιγμή λοιπόν, μπαίνει στη ζωή μας αυτό το άτομο που παθαίνουμε την πλάκα μας, γουστάρουμε πολύ και το δείχνουμε. Κι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να γοητευτεί κι εκείνο από εμάς, είτε για όλους τους σωστούς, είτε για όλους τους λάθος λόγους. Όπως, ας, πούμε, να γοητευτεί επειδή γουστάρουμε ή πιο απλά, να γουστάρει που τον γουστάρουμε. Red flag σηκωμένη ψηλά, ανεμίζει απροκάλυπτα και αγέρωχα, οπότε, ακολουθούν λίγα πραγματάκια για να το καταλάβεις έγκαιρα, αν φοβάσαι πως βρίσκεσαι στην ίδια φάση.
1. Δε θα λάβεις ποτέ το πρώτο μήνυμα της μέρας
Περιμένει να στείλεις εσύ κάθε φορά, πιθανώς καθημερινά, δηλαδή, γιατί εσύ ενδιαφέρεσαι. Φυσικά, θα απαντήσει και θα περιμένει την πρόσκλησή σου για να βρεθείτε ή να κανονίσετε κάτι, έτσι ώστε να το ακυρώσει. Πάντα θα το ακυρώνει, εκτός από τις μέρες που δεν έχει παρέα. Ωστόσο, θα περιμένει να επιμένεις κιόλας να βρεθείτε και θα δέχεται τόσες προτάσεις, όσες χρειάζεται για να μην κινήσει υποψίες.
2. Τα κομπλιμέντα που σου κάνει αφορούν τις πράξεις σου κι όχι τον χαρακτήρα σου
Πώς με φροντίζεις, τι ωραία που μου μιλάς, μου αρέσει το πώς αισθάνομαι μαζί σου, χαίρομαι να βλέπω να θες να περνάμε χρόνο μαζί. Στοιχεία που εκ πρώτης ακούγονται όμορφα, όμως αν δε συνοδεύονται κι από άλλες κουβέντες, ξεκινά το πρόβλημα. Αντ’ αυτού, εσύ θα είσαι το άτομο που θα κάνει θετικά και όμορφα σχόλια για εμφάνιση και χαρακτήρα, σαν να είσαι προσωπικός τσιρλίντερ.
3. Δε θα ανοιχτεί ποτέ μα ποτέ, να σου πει πώς νιώθει
Θα αρκεστεί σε ένα «περνάω υπέροχα μαζί σου» αλλά ακόμη κι αν εσύ πεις ότι γουστάρεις, δε θα μπορέσει να στο ανταποδώσει με τον τρόπο που θέλεις. Θα σε αφήσει να αναρωτιέσαι και θα στο πει ότι θα σε αφήσει, έτσι ώστε να προσπαθήσεις πιο έντονα, να εκτεθείς πιο ανοιχτά, να διεκδικήσεις πιο ξεκάθαρα και φυσικά, να τονώσεις ακόμη περισσότερο το ηθικό του και την εικόνα που έχει για τον εαυτό του.
4. Όταν σε έχει ανάγκη περιμένει να τα αφήσεις όλα πίσω (πάντα)
Τέλος, αυτός ο υπέροχος (ούτε καν) χαρακτήρας θα σε θέλει κοντά του όταν σε έχει ανάγκη σε βαθμό να μη σέβεται ότι ίσως και να μην μπορείς πάντα και παντού να δείξεις διαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα σου ζητάει κάποια χάρη, θα στέλνει μήνυμα ή θα θέλει να σε δει στον χρόνο του, με τον τρόπο του και θα αναμένει να αλλάξεις άδειες, ωράρια, συναντήσεις, και χώρα μη σου πω, για να είσαι απίκο.
Πώς θα αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους ανθρώπους; Βάλε τα όριά σου και ξεκαθάρισε από την αρχή τα πράγματα. Μην αφήσεις κανέναν να σε έχει κρύο-ζέστη απλά και μόνο επειδή εσύ γουστάρεις παράφορα. Αν δε θέλει να επενδύσει και ψάχνει επιβεβαίωση, και μόνο επιβεβαίωση, ήρθε η ώρα να πεις atout aller, φιλάκια και ciao. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να τον ή την αφήσεις στο πάγο για να καταλάβει ότι δεν τρέχεις πίσω από κανέναν. Δείξε ότι έχεις τη ζωή σου και φυσικά ότι μπορείς να κάνεις και καλύτερα πράγματα πέρα από το να ασχολείσαι με αυτό το άτομο. Κι αφού το δείξεις, πίστεψέ το κιόλας.
Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο όταν γουστάρεις ένα άτομο να αποδεχθείς πως το ενδιαφέρον του δεν είναι γνήσιο. Βάλε όμως τον εαυτό πάνω από το συναίσθημα και φέρσου με αυτοέλεγχο και με σεβασμό στα δικά σου συναισθήματα πρωτίστως. Το παν είναι να μην ξεχνάς ότι αξίζεις έναν άνθρωπο δίπλα σου, που θα σου προσφέρει αγάπη και θαυμασμό, έναν άνθρωπο ολόκληρο που θα είναι καλά δίπλα σου, κι όχι που να πρέπει να είναι δίπλα σου για να είναι καλά.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου