Σήμερα, λοιπόν, θα μιλήσουμε για τη χώρα που για ακόμη μια χρονιά βρίσκεται στην πρώτη τριάδα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες και μάλιστα στη δεύτερη θέση, με την πρωτιά να μένει σταθερά στη Φινλανδία και την τρίτη θέση στο βάθρο να λαμβάνει η Ισλανδία. Η χώρα αυτή είναι η Δανία ή αλλιώς Δανιμαρκία (Denmark) βρίσκεται στη βόρεια Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη Σκανδιναβία. Οι άνθρωποι εκεί δεν είναι ευτυχισμένοι επειδή δεν έχουν κανένα πρόβλημα, είναι ευτυχισμένοι λόγω της νοοτροπίας που έχουν καταφέρει να χτίσουν και λόγω του κράτους που τους προσφέρει την ασφάλεια και τις καλές συνθήκες διαβίωσης. Είναι η απόδειξη πως την ευτυχία τη δημιουργείς, αρκεί να το αποφασίσεις.

Αρχικά, να πούμε πως κανένας δεν μπορεί να πιστέψει πως μια χώρα που ο ήλιος δύει από τις τέσσερις η ώρα, όταν φυσικά έχει ήλιο, και που έχει τις περισσότερες μέρες βροχή, είναι στο top 2 των πιο ευτυχισμένων χωρών. Κι όμως, οι πολίτες της απολαμβάνουν και έχουν υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, υπάρχει χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα είναι αδιαμφισβήτητη κι εισπνέουν καθαρό αέρα. Εδώ, να τονίσουμε πως οι Δανοί, ενώ πληρώνουν μεγάλο φόρο στο κράτος, συνεχίζουν να είναι χαρούμενοι κι έχουν εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό φοροδιαφυγής, καθώς πιστεύουν πως η ασφάλεια και η περίθαλψη που τους παρέχεται είναι άξια ανταμοιβής.

Ταυτόχρονα, καλλιεργούν τη φιλοσοφία ζωής πως μπορούν να απολαύσουν κάθε μέρα, αρκεί να είναι κατάλληλα ντυμένοι, γι’ αυτό υπάρχει και μια παλιά Δανέζικη φράση που χρησιμοποιούν «δεν υπάρχει κακός καιρός μόνο κακά ρούχα». Αν λοιπόν οι Δανοί επέλεγαν να βγαίνουν έξω μόνο τις ηλιόλουστες ημέρες, αυτό θα γινόταν σπάνια και θα περνούσαν οι μέρες και τα χρόνια από μπροστά τους. Έτσι, συμφώνησαν πως δεν υπάρχει κακός καιρός, παρά μόνο κακά ρούχα.

Πέρα από όλα αυτά, η Δανία καταφέρνει να ξεπερνάει τους καταθλιπτικούς χειμώνες της με μια έννοια που στα ελληνικά δεν έχει ακριβή μετάφραση κι αυτή είναι το ”hygge”. Στα ελληνικά, θα λέγαμε ότι σημαίνει θαλπωρή ή ευημερία, αλλά καλύπτουν μόνο ένα κομμάτι του ορισμού της. Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιούν πολύ στη Δανία τις πολύ σκοτεινές και παγωμένες ημέρες, οπού το φως της ημέρας διαρκεί πάρα πολύ λίγο. Έτσι, οι άνθρωποι μαζεύονται στα σπίτια κι απολαμβάνουν τη θαλπωρή, τη ζεστασιά και την όμορφη παρέα, χωρίς να τους νοιάζει πραγματικά τι καιρό κάνει έξω. Η αλήθεια είναι πως το ”hygge” αποτελεί βασικό μέσο επιβίωσης στη χώρα αυτή (κι ένα από τα βασικά συστατικά marketing της αυτοκρατορίας ΙΚΕΑ, που φτιάχνει cozy, ζεστά έπιπλα για τον σκοπό αυτό).

Τέλος, στη Δανία τίποτα δεν έχει παραπάνω σημασία από την πραγματική του και σπάνια ανησυχούν για κάτι που δεν είναι πολύ σοβαρό. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, όμως θα ακούσεις συχνά αν επισκεφτείς την εν λόγω να λένε ”pyt med det” δηλαδή «δεν έχει σημασία ή μην ανησυχείς γι’ αυτό». Μπορεί για εμάς να ακούγεται απλό στη θεωρία κι ίσως δύσκολο στην πράξη, όμως αυτή η φράση έχει βαθύτερο νόημα. Σε απαλλάσσει από οποιαδήποτε άνευ σημασίας ευθύνη, σου προκαλεί ανακούφιση την ίδια στιγμή που υπάρχει αποδοχή της όποιας κατάστασης. Για να λέμε και την αλήθεια, γιατί να στεναχωριέσαι για μικροπράγματα που πιθανώς σε λίγους μήνες από τώρα ούτε θα θυμάσαι;

Αν κάτσουμε κι αναλογιστούμε όλα αυτά, θα φτάσουμε κι εμείς στο συμπέρασμα πως κάποιες φορές, δεν έχει σημασία η κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά η οπτική που βλέπουμε τα πράγματα. Προφανώς, εμείς, στη δική μας χώρα, δεν μπορούμε να νιώθουμε 100% ασφαλείς σε κανέναν τομέα κι ίσως αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα, όμως ας προσπαθήσουμε να ομορφύνουμε τις μέρες μας όπως κάνουν και οι Δανοί. Κι ίσως, αν η ευτυχία της Δανίας είναι προϊόν ”hygge” θα μπορούσαμε κι εμείς να βγάλουμε τη δική μας λέξη, στην τόσο πλούσια ελληνική γλώσσα, κι έπειτα, να την κάνουμε πράξη.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Φωτίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου