Οι ψυχολογικές διαταραχές στις μέρες μας απασχολούν μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού, είτε λιγότερο σοβαρές είτε περισσότερο. Περίπου ένα με τρία τοις εκατό πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μία μορφή της είναι αυτή που σχετίζεται με τις σχέσεις ( Relationship OCD ). Είναι πολύ σύνηθες να έχουμε αμφιβολίες για τον σύντροφο μας ή γενικά για τη σχέση μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως αυτές οι αμφιβολίες και οι σκέψεις καταλαμβάνουν τόσο μεγάλο χώρο στο μυαλό του ατόμου που το περιορίζουν να αποδώσει κοινωνικά και επαγγελματικά.
Τα άτομα αυτά συνήθως ανησυχούν για το πόσο «σωστή» είναι η σχέση τους ή μπορεί να υπάρχουν επαναλαμβανόμενες σκέψεις για το αν είναι αρκετοί για τον σύντροφο τους ή αν τους αγαπάει πραγματικά. Φυσικά αυτό μπορεί να τους κάνει να δυσκολεύονται ακόμη και να μπουν σε μια σχέση διότι κάποιες φορές για να αποφύγουν αυτού του είδους τις ανησυχίες δεν κάνουν σχέσεις. Οι συντροφικές – ερωτικές σχέσεις για ένα άτομο με ΙΨΑΔ είναι πολύπλοκες μέσα στο μυαλό του για αυτό τον λόγο.
Στην περίπτωση δε που αντιληφθεί ή μάθει πως κάποιος απάτησε τον σύντροφο του ή υπάρχει ρήξη τότε επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες του και θεωρεί πως αυτός είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Μπορεί ακόμη να βλέπει το κολλητό/ή του μέσα σε σχέση και να ανησυχεί επίσης ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά ή όταν παραπονιέται για κάτι, να επιβεβαιώνεται πως το να μην έχεις σχέση είναι καλύτερο.
Συχνά κάνει έλεγχο των συναισθημάτων του, αναρωτιέται αν όντως είναι σωστό άτομο για το/τη σύντροφο του ή αν πραγματικά υπάρχει αγάπη, χωρίς όμως να το θέλει. Ξέρει την απάντηση στην ερώτηση όμως συνεχίζει να έχει αμφιβολίες. Στα μάτια ενός τέτοιου ιδιαίτερου ατόμου μπορεί μια άλλη σχέση να φαντάζει πιο καλή. Πιθανώς να βλέπει κάποιο άλλο άτομο και να σκέφτεται αν και ο ίδιος είναι τόσο χαρούμενος μέσα στη σχέση του. Μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο δύσκολα αντιμετωπίζει μια απλή σχέση.
Για το τέλος αφήνω την ανάγκη του να καθησυχάζει τον εαυτό του συνεχώς αναπολώντας συνεχώς τις καλές εμπειρίες με τον τώρα σύντροφο που τους έκαναν να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια για το πως ένοιωσαν. Δηλαδή ψάχνει στοιχεία που τον οδήγησαν να διαλέξει αυτόν το σύντροφο και να μπει στη σχέση.Οι πεποιθήσεις για το πως «πρέπει» να λειτουργεί μια σχέση, πως «πρέπει» να αισθάνεται κάποιος για να είναι «σωστή» και στα μέτρα του.
Ένας άνθρωπος με αυτή τη διαταραχή δυσκολεύεται σε όλες τις καταστάσεις και με όλους. Αυτό όμως δε σημαίνει πως η δική του ματιά και ο τρόπος που λειτουργεί είναι λάθος και κακός. Ας μη ξεχνάμε πως παλεύει και ο ίδιος με τις σκέψεις του και τα αρνητικά συναισθήματα. Υπάρχει πάντα ο τρόπος της θεραπείας που θα του επιτρέψει να αξιολογεί τις καταστάσεις με βάση πραγματικές εμπειρίες της σχέσης και όχι επηρεαζόμενο από φόβους και ανησυχίες που σχετίζονται με τη διαταραχή. Αν για μια στιγμή κοιτάξουμε μέσα στις σκέψεις του και δούμε με τα δικά του μάτια, όλα στον κόσμο θα μας φανούν βουνό. Μέσα από τα μάτια ενός ατόμου με ΙΨΑΔ μπορείς να δεις αλλά ίσως να μην μπορέσεις ή να δυσκολευτείς να καταλάβεις, μη βιαστείς να το κρίνεις όμως. Παλεύει για κάτι που εσύ μπορεί να το θεωρείς εύκολο, όμως έχεις αναρωτηθεί αν όντως το κομμάτι των σχέσεων είναι όντως εύκολο;
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη