Πόλη ή επαρχία; Ιδού το ερώτημα. Πού να ζήσεις; Δεν είναι περίεργο να βρεθείς σε αυτό το δίλημμα σε κάποια φάση της ζωής σου. Σ’ αυτή τη φάση που οι δυο επιλογές απλώνονται μπροστά σου κι εσύ καλείσαι να αποφασίσεις ποια θα ακολουθήσεις. Να βάλεις κάτω τα συν και τα πλην, τα θετικά και τα αρνητικά κάθε επιλογής και να δεις τι θα κάνεις τελικά.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, από την πόλη. Εκεί που οι επιλογές σου είναι αμέτρητες. Βόλτα θες να πας; Για καφέ, φαγητό, διασκέδαση; Θες να ασχοληθείς με κάποιο χόμπι; Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό που θέλεις, η πόλη το έχει. Τόσα διαφορετικά σημεία για να τα βρεις, να τα ανακαλύψεις. Κι έτσι δε βαριέσαι ποτέ! Οι  πιθανότητες μονοτονίας λιγοστεύουν όσο μεγαλώνει αντίστροφα το μέγεθος της πόλης. Έχει μια γοητεία που σε κρατάει ζωντανό, σε θέτει σε εγρήγορση, δε σε αφήνει να ησυχάσεις, σε προκαλεί.

Η πόλη είναι για τους τολμηρούς, τους περιπετειώδεις. Θα σου προσφέρει την ανωνυμία που μπορεί να θες αλλά κρύβει και περισσότερους κινδύνους όπως είναι επόμενο, διατηρώντας το μυστήριό της.

Γι’ αυτούς που δεν επαναπαύονται επιφυλάσσει εκπλήξεις και μεγάλες ευκαιρίες. Οι δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης είναι πολλές μιας και υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, ωστόσο εφόσον υπάρχει μεγάλος πληθυσμός και προσφορά δεν είναι δεδομένο ότι θα είναι ανάλογη και η ζήτηση.

Τα πράγματα στην πόλη τρέχουν πιο γρήγορα και πιο απαιτητικά. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή, τόσο γρηγορότεροι οι ρυθμοί. Τόσο μεγαλύτερες οι αποστάσεις. Ο χρόνος φαίνεται λιγότερος και η αίσθησή του χάνεται εύκολα. Κι αυτά τα μέσα μεταφοράς, δεύτερο σπίτι σου γίνονται! Περνάς πολλές φορές τόσο χρόνο σε αυτά, που νομίζεις ότι χάνεις τη ζωή σου. Αυτές οι σκέψεις που γυρίζουν στο κεφάλι σου ενώ περιμένεις το λεωφορείο που δε λέει να έρθει.

Από την άλλη η επαρχία είναι ένα είδος μεγάλης οικογένειας. Αργά ή γρήγορα τους μαθαίνεις όλους κι αν δεν τους ξέρεις προσωπικά, τους ξέρεις εμφανισιακά. Ποτέ δεν είσαι μόνος, πάντα θα βρεις κάποιον μπροστά σου.

Η ζωή στην επαρχία φαντάζει πιο «αγνή», πιο απλή, πιο ήσυχη. Σίγουρα πιο κοντά στη φύση και τους πόρους της. Πιο φιλόξενη για τη δημιουργία οικογένειας και το μεγάλωμα παιδιών χωρίς τόσους κινδύνους. Οι επιλογές φυσικά δεν είναι οι ίδιες. Όσο μικραίνει η περιοχή, λιγοστεύουν κι αυτές. Οπότε για όσους βαριούνται εύκολα μάλλον η επαρχία δεν είναι η καλύτερη λύση.

Η ηλικία στο να επιλέξεις πού θες να ζήσεις παίζει μεγάλο, αν όχι καθοριστικό ρόλο. Όσο πιο νέος είσαι τόσο  περισσότερο δε σε χωράει ο τόπος και η πόλη φαντάζει η πιο ελκυστική επιλογή αφού μπορεί να σου δώσει όλα όσα μπορεί να έχεις φανταστεί και ζητάς. Ιδιαίτερα όταν είσαι φοιτητής.

Όσο μεγαλώνεις όμως, μετράς άλλα πράγματα περισσότερο. Προσθέτονται κι άλλες συνιστώσες στο τοπίο και πολλές φορές αντικαθιστούν και τις υπάρχουσες. Κοιτάς πού μπορείς να έχεις μια καλύτερη επαγγελματική τύχη, πού μπορείς να χτίσεις ένα σπίτι, μια ζωή, μια οικογένεια. Κοιτάς πού μπορείς να αποκτήσεις δεσμούς και να επενδύσεις μελλοντικά.

Πού είναι καλύτερο τελικά να μένεις; Στην πόλη ή την επαρχία; Μα φυσικά η απάντηση που θα πάρεις δεν είναι μια. Δεν υπάρχει καλύτερο εδώ. Δεν είναι θέμα που χωράει αντικειμενικότητα. Για τον καθένα μπορεί να ισχύει κάτι διαφορετικό.

Έχει να κάνει με τις προτεραιότητες που θέτεις στον εαυτό σου και τις ανάγκες σου. Έχει να κάνει με την περίοδο που διανύεις στη ζωή σου, με τη φάση στην οποία βρίσκεσαι. Έχει να κάνει με τόσα διαφορετικά και μεταβλητά πράγματα. Σήμερα μπορεί να πιστεύεις ότι η πόλη είναι το μοναδικό σου σπίτι και αύριο μπορεί απλά να έχουν αλλάξει όλα. Μην ανησυχείς λοιπόν. Οι προτεραιότητές σου είναι αυτές που θα σε οδηγήσουν και θα καταλήξεις τελικά εκεί που ανήκεις.

 

Επιμέλεια Κειμένου Σταυρούλας Βιτετζάκη: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Σταυρούλα Βιτετζάκη