Η ειλικρίνεια είναι ζωτικής σημασίας σε μια ανθρώπινη σχέση, κι ένα πολυσυζητημένο θέμα ως προς το αν αυτή είναι πανάκεια, ή αν υπάρχουν μερικά ψεματάκια που μπορούν -κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες- να μας σώσουν. Αναμφίβολα, η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη, μιας και δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για ανοιχτές συζητήσεις, προωθεί την υγιή επικοινωνία και χτίζει εμπιστοσύνη μεταξύ των ατόμων. Με την ειλικρίνεια, επιτρέπουμε στον άλλο να καταλάβει τις ανάγκες μας και να ανταποκριθεί σε αυτές, όπως επίσης να νιώσει άνετα και να εκφράζει ελεύθερα τα συναισθήματά του.

Ένα ακόμη θετικό της ειλικρίνειας σε μια σχέση, είναι ότι αποτελεί το κλειδί για μια καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Νοτρ Νταμ στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, όσοι επιλέγουν να λένε την αλήθεια είναι ψυχικά και σωματικά υγιέστεροι σε σύγκριση με εκείνους που ψεύδονται. Οι ψυχολόγοι ζήτησαν από τους μισούς συμμετέχοντες να σταματήσουν να λένε ψέματα για όσο χρονικό διάστημα διαρκούσε η έρευνα, ενώ στους υπόλοιπους δεν έδωσαν καμία οδηγία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι μείωσαν τα ψέματα που έλεγαν καθημερινά σε μόνο τρία την εβδομάδα, ανέφεραν περίπου τέσσερα λιγότερα ψυχολογικού τύπου παράπονα και τρία λιγότερα σωματικού τύπου.

Καλά όλα αυτά, όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα ψεματάκια μπορούν να αποβούν σωτήρια, ενώ η ειλικρίνεια να μην είναι ίσως η καλύτερη δυνατή επιλογή. Πάμε να δούμε μερικά από τα λεγόμενα white lies, τα οποία όταν τα χρησιμοποιούμε, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε άφεση αμαρτιών.

1. «Μωρό μου, πολύ συμπαθητικοί οι φίλοι σου»
Το αν βρήκες την καλύτερή της φίλη ξιπασμένη, ή τον κολλητό του αλαζόνα, αυτή είναι μια πληροφορία που καλύτερα να κρατήσεις για τον εαυτό σου.

2. «Είσαι πολύ πιο σέξι από τ@ν πρώην μου»
Όταν βρίσκεις την επόμενη σχέση σου πάντα να θυμάσαι: ο νέος σου σύντροφος είναι πάντα πιο ωραίος από τον παλιό. Πάντα όμως.

3. «Έχω δουλειά, θα σε πάρω σε λιγάκι»
Μερικές φορές απλά δεν είμαστε σε διάθεση να μιλήσουμε σε κάποιον, ας το παραδεχτούμε.

4. «Πολύ νόστιμο το φαγητό σου, το πέτυχες!»
Όταν κάποιος έχει προσπαθήσει σκληρά για να σου μαγειρέψει κάτι, το αν το έχει όντως πετύχει ή όχι, δε χρειάζεται να το μάθει.

5. «Είμαι στον δρόμο, σε πέντε φτάνω»
Ας μη γελιόμαστε, το «σε πέντε φτάνω» σημαίνει «μόλις βγήκα από το ντους και σε σαράντα λεπτά θα είμαι έτοιμος»

6. «Δεν είδα ότι με πήρες, το κινητό μου έσβησε από μπαταρία»
Το κινητό σου κατά πάσα πιθανότητα είχε τουλάχιστον 35% μπαταρία, αυτό όμως δε σταμάτησε κανέναν από το να πει ψέματα.

7. «Είμαι καλά, εσύ;»
Φυσικά και δεν είμαστε πάντα καλά, ποιος είναι άλλωστε; Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα μοιραστούμε τα προβλήματά μας με τον οποιονδήποτε. Ένα «Είμαι καλά», αρκεί.

8. «Φυσικά και θυμόμουν ότι σήμερα έχουμε επέτειο»
Φυσικά και δεν το θυμόσουν. Αν όμως τολμήσεις να το πεις, το παιχνίδι έχει τελειώσει, οπότε γιατί να το κάνεις; Βάλε ωστόσο μια υπενθύμιση για την επόμενη φορά.

9. «Χαίρομαι που σε βλέπω»
Δε χαίρεσαι που τους βλέπεις, στην πραγματικότητα ποτέ σου δεν τους χώνεψες.

10. «Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τους όρους χρήσης»
Ακόμα και η σχέση μας με το ίντερνετ χρειάζεται μερικά ψεματάκια πού και πού. Έχει πραγματικά διαβάσει ποτέ κανείς τους όρους χρήσης;

11. «Φυσικά και σου πάει αυτό που φοράς»
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασκήσεις μια κριτική στον άνθρωπο που είστε μαζί κάπου έξω, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κάτι κι απλώς θέλει την επιβεβαίωσή σου. Πρόσφερέ τη, ακόμα κι αν εσύ θα διάλεγες κάποιο άλλο παντελόνι.

12. «Δεν έχει γίνει ποτέ κάτι μεταξύ μας»
Το να κρατάς κάποια φλερτ που είχες πριν μπεις σε σχέση, θέλει μαεστρία και μέτρο. Εφόσον αυτό ανήκει στο παρελθόν και μόνο, μπορείς να αποφύγεις να στενοχωρήσεις τον σύντροφό σου, χωρίς να είναι απαραίτητο.

13. «Κόλλησα στην κίνηση»
Οι δρόμοι ήταν πιο άδειοι και από το αμφιθέατρο της σχολής σε εκείνο το ένα βαρετό μάθημα στις 9 το πρωί της Παρασκευής. Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να μείνει ανάμεσα σε εσένα κι εμένα.

14. «Έχω κανονίσει για αύριο»
Κάποιες φορές δεν είμαστε σε φάση για εξόδους και κοινωνικοποιήσεις, οπότε το να λες ότι έχεις κανονίσει μπορεί να σε γλιτώσει εύκολα και αναίμακτα.

 

Κλείνοντας, να πούμε ότι όντως η ειλικρίνεια είναι σημαντικό να υπάρχει σε όλες τις σχέσεις που αναπτύσσουμε. Υπάρχει λόγος, ωστόσο, που η έννοια «λευκό ψέμα» υπάρχει κι είναι και διαδεδομένη. Το να λες την αλήθεια δε σώζει πάντα, κι εκεί είναι που αυτά τα μικρά ψεματάκια μπορούν να μας γλιτώσουν από πολύ, πολύ άβολες καταστάσεις. Δε δείχνουν υποκρισία, απλώς την πρόθεσή μας να μην πληγώσουμε τα αισθήματα του άλλου, κι αυτό είναι οκέι. Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην αλήθεια και τα υγιή ψέματα, τη χρυσή τομή που θα σώσει τη μέρα.

Συντάκτης: Δανάη Π.