Η εξεταστική είναι από μόνη της ένα μαρτύριο, οποιονδήποτε μήνα. Η εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, όμως, hits different. Ανελέητη ζέστη, air-condition αδιαφορώντας για τον επικείμενο λογαριασμό του ρεύματος, stories στη θάλασσα από όσους τυχερούς έχουν τελειώσει, ήλιος που σε προκαλεί να βγεις έξω να τον χαρείς, και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται για πάντα. Κι εσύ, είσαι μπροστά από συγγράμματα, σημειώσεις και διαφάνειες στο e-class, να καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή που προτίμησες να πας για καφέ ή να κοιμηθείς, αντί να πας στη διάλεξη αυτού του μαθήματος που ήξερες από την αρχή ότι είναι δύσκολο, όμως δεν έκανες και τίποτα γι’ αυτό.

Το διάβασμα σού φαίνεται βουνό και η μέρα της εξέτασης πλησιάζει γιατί τα άφησες και πάλι για τελευταία στιγμή, μιας και «λειτουργείς καλύτερα υπό πίεση». Δεν είσαι ο μόνος. Αυτή είναι η ζωή του 90% των φοιτητών σε κάθε εξεταστική περίοδο. Γι’ αυτό είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σου όλη τη σοφία μου και να σου δώσω ό,τι τιπς έχω για να καταφέρεις να επιβιώσεις και σε αυτή την εξεταστική.

 

1. Βάλε πρόγραμμα

Δεν το λέω με την κοινότοπη «είχα πρόγραμμα» έννοια, αλλά με την έννοια του γράφω σε ένα χαρτί τι ακριβώς θα κάνω κάθε μέρα. Αυτό που κάνεις, είναι να σημειώνεις αυτά που πρέπει να γίνουν σε κάθε μάθημα και να ορίζεις ποιο μέρος της ύλης θα καλύψεις την κάθε μέρα. Έτσι, όταν ξεκινάς το διάβασμα, θα ξέρεις ακριβώς ποια είναι αυτά που θα έχεις να κάνεις, και δε θα πηγαίνεις βλέποντας και κάνοντας.

 

2. Μην αφήνεις εκκρεμότητες

Είναι πολύ σημαντικό να είσαι τυπικός στο παραπάνω πρόγραμμα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Αν χρειαστείς παραπάνω χρόνο από ό,τι υπολόγισες για κάτι, δεν πειράζει. Είναι καλύτερο να ολοκληρώνεις οτιδήποτε κάνεις, από το να αφήνεις εκκρεμότητες που θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα στο μέλλον.

 

3. Φτιάξε λίστα

Δεν υπάρχει πιο satisfying συναίσθημα -αναφορικά με το διάβασμα πάντα, μην υπερβάλουμε- από το να διαγράφεις tasks που ολοκληρώνεις από μία μακροσκελή λίστα.

 

4. Φύτεψε εικονικά δέντρα

Στο ίδιο πλαίσιο με πριν, υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές που σου δίνουν τη δυνατότητα να φυτέψεις ένα δέντρο κάθε φορά που ολοκληρώνεις κάποια υποχρέωση. Έτσι, στο τέλος της ημέρας, μπορείς να δεις πόσες ώρες διάβασες και πόσα διαλείμματα έκανες, να δεις τι πήγε λάθος και να το διορθώσεις την επόμενη φορά.

 

5. “Study with me” βιντεάκια

Αν είσαι τύπος που του αρέσει μεν να διαβάζει με παρέα, αλλά ταυτόχρονα, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί όταν βρίσκεται με κόσμο, τότε κάτι που ίσως βοηθήσει είναι να βάλεις να παίζει στο background κάποιο “Study with me” βίντεο. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσεις και πάλι να ρυθμίσεις τον χρόνο διαβάσματος και τα διαλείμματά σου, αν δεν έχεις τη διάθεση να γίνεις οικολόγος πράσινος.

 

6. Οραματίσου αυτό που έρχεται

Καλοκαιράκι, παραλία, ποτάρες με τους φίλους, θάλασσα. Σκέψου ότι η εξεταστική είναι το μόνο που σε χωρίζει από αυτή την πολυπόθητη ζωή. Μπορείς, λοιπόν, να διαβάζεις με γνώμονα αυτή τη σκέψη: ασχολείσαι με αυτό που σε χωρίζει από το πραγματικό καλοκαίρι, για να τελειώνεις και να μπορείς ελεύθερα και χωρίς τύψεις, να κανονίσεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές.

 

7. Βγαίνε συχνές μικρές βόλτες

Το να κλειστείς στο σπίτι, σε μία προσπάθεια να διαβάζεις από το πρωί μέχρι το βράδυ προκειμένου να βγει η ύλη, δεν είναι η λύση. Αυτό μπορεί εύκολα να λειτουργήσει αντίστροφα, και να σου γυρίσει boomerang. Γι’ αυτό, φρόντισε να βγαίνεις σύντομες και τακτικές βόλτες. Μία βόλτα στο τετράγωνο, στον φούρνο της γειτονιάς ή στο supermarket μπορούν να κάνουν τη δουλειά.

 

8. Μην υποκύπτεις σε ό,τι σου έρχεται στο μυαλό

Για κάποιον λόγο, που θα παραμείνει για πάντα ένα άλυτο μυστήριο, η εξεταστική είναι η περίοδος που ξαφνικά έχουμε όρεξη να κάνουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από το να διαβάσουμε. Θέλουμε να κάνουμε γενική στο σπίτι, το οποίο έχει να καθαριστεί από την τελευταία φορά που μας επισκέφτηκε το συνεργείο καθαρισμού (aka μαμά) πριν κάνα δίμηνο, σκεφτόμαστε να φτιάξουμε εκείνο το ένα συρτάρι που έχει μέσα εκατό χιλιάδες άσχετα πράγματα, μέχρι και τη δική μας επιχείρηση με κεριά σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε, στις στιγμές πραγματικής απελπισίας. Αυτό που έχω να προτείνω είναι, πρώτον, να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό είναι μία σειρήνα που προσπαθεί να σε αποτρέψει από το να διαβάσεις, και, δεύτερον, να γράφεις σε μια λίστα αυτά που σκέφτεσαι και να τα κάνεις σε κάποιο διάλειμμά σου.

 

9. Σημείωσε όσα σε μπερδεύουν

Συγκέντρωσε αυτά που σου φαίνονται πιο δύσκολα, ή σε μπερδεύουν λίγο παραπάνω, και διάβασε μόνο αυτά το πρωί πριν δώσεις το μάθημα. Το να σηκωθείς από τα χαράματα εκείνη την ημέρα προσπαθώντας να διαβάσεις όσα περισσότερα μπορείς, δεν πρόκειται να βοηθήσει.

 

10. Βρες τις ώρες σου

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τι τύποι είμαστε και να πράττουμε αναλόγως. Αν, για παράδειγμα, είσαι βραδινός τύπος, μην επιχειρήσεις να σηκωθείς από τις 9 ρυθμίζοντας δέκα διαφορετικά ξυπνητήρια και πατώντας snooze σε κάθε ένα από αυτά. Αν, από την άλλη, είσαι πρωινός τύπος, τότε μπορείς να το εκμεταλλευτείς στο έπακρο. Μπορείς να σηκώνεσαι ακόμα και από τις 5, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του να είσαι ξύπνιος την ώρα που ο κόσμος κοιμάται και όλα είναι ήρεμα.

Συντάκτης: Δανάη Π.