Το να μετακινείσαι με μετρό στην Ελλάδα (Θεσσαλονικείς προετοιμαστείτε, σας έρχεται) ίσως είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα στον πλανήτη – εντάξει υπερβάλλουμε λίγο, αλλά όπως και να το κάνουμε είναι σχεδόν β@σανιστικό αυτό το ατέλειωτο «περίμενε». Είναι ασφυκτικά γεμάτο το 95% των φορών, αναδύεται μία καθόλου ευχάριστη μυρωδιά που εντείνεται ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι και, μέσα σε όλα αυτά, δεν έχεις και σήμα για να σκρολάρεις στο Instagram, να μιλάς με το αμόρε και, γενικά, να σκοτώνεις κάπως την ώρα σου. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ για να σου προτείνουμε εννιά τρόπους για να περάσει κάπως ανώδυνα αυτή η διαδρομή.

 

1. Παίξε offline

Φρόντισε να εφοδιάσεις το κινητό σου με πάσης φύσεως παιχνίδια για όλες τις ώρες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχεις τσεκάρει ότι τα παιχνίδια λειτουργούν offline. Δεν καταλαβαίνεις τι σπάσιμο είναι να θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάποια εφαρμογή και να αναγκάζεσαι να στηρίζεσαι στην πιθανότητα να βρεθείς στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή ώστε να έχεις σήμα.

 

2. Πάρε μαζί σου ένα ζευγάρι ακουστικά

Το κλασικό αγαπημένο και το πιο σύνηθες: μουσική, podcasts, audio books και ό,τι άλλο μπορείς να ακούσεις offline στο κινητό σου. Εδώ η προνοητικότητα είναι το κλειδί, οπότε φρόντισε όσο βρίσκεται στην επιφάνεια της γης να δημιουργήσεις playlists με τους αγαπημένους σου δημιουργούς για τις δύσκολες ώρες του υπόγειου σιδηρόδρομου.

 

3. Ταξίδεψε στις σκέψεις σου

Αν είσαι λίγο σαν εμένα, τότε μπορείς εύκολα να χαθείς ανά πάσα στιγμή στις σκέψεις σου. Μπορείς να σκέφτεσαι από τη λίστα του supermarket μέχρι εκείνο τον τύπο που σου άνοιξε την πόρτα του ασανσέρ μια τυχαία Τετάρτη πριν δύο χρόνια. Φτιάχνεις ολόκληρους κόσμους στο μυαλό σου μέσα στους οποίους χάνεσαι και μπορεί να περάσουν ώρες μέχρι να επιστρέψεις στην πραγματικότητα. Αν τώρα είσαι πολύ σαν εμένα, τότε φρόντισε να ρίχνεις τακτικές ματιές στον πίνακα με τις στάσεις γιατί ειδάλλως έχεις σοβαρές πιθανότητες να χάσεις τη στάση σου και να το συνειδητοποιήσεις όταν θα είναι πια πολύ αργά.

 

4. Γίνε ένας άλλος Ξενάκης

Είτε το έχεις με τη γραφή είτε όχι, είναι ευεργετικό από πολλές απόψεις το να γράφεις πράγματα για τη μέρα σου, τι έκανες, πώς ένιωσες, τι πήγε καλά και τι όχι, κάτι σαν journal. Μια καλή στιγμή λοιπόν να το κάνεις αυτό είναι όταν βρίσκεσαι στο μετρό, χωρίς παρέα και σήμα, με βάρκα την ελπίδα. Να σημειωθεί κάπου εδώ ότι ο Στέφανος Ξενάκης από αυτό ξεκίνησε και κατέληξε να πουλάει εκατομμύρια αντίτυπα του βιβλίου του, το «Δώρο» (btw είναι εξαιρετικό βιβλίο, το προτείνω ανεπιφύλακτα).

5. Κρυφάκουσε τους γύρω σου

Ξέρω ότι το να κρυφακούς είναι, επιεικώς, κατινιά. Όμως υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» αποτελώντας την εξαίρεση που επιβεβαιώνει αυτόν τον κανόνα. Όταν λοιπόν βλέπεις την κουκίδα στον πίνακα να μετακινείται από στάση σε στάση με ρυθμούς χελώνας και οριακά θέλεις να βάλεις τα κλάματα από τη βαρεμάρα, τότε έχεις άφεση αμαρτιών στο να ακούσεις τις συζητήσεις των γύρω σου. Δε φαντάζεσαι πόσα διαμαντάκια συζητούνται καθημερινά στα μέσα μεταφοράς.

 

6. Κάνε υποθέσεις για τους γύρω σου

Ένα παιχνίδι που κάποτε μου πρότεινε μια φίλη και έκτοτε δεν έχω σταματήσει να παίζω, είναι το να κάνω υποθέσεις για το επάγγελμα και τη ζωή των ανθρώπων γύρω μου. Αυτό το παιχνίδι είτε θα το θεωρήσεις τεράστια βλακεία είτε θα το λατρέψεις, δεν υπάρχει μέση λύση. Αυτό που κάνεις είναι να παρατηρείς προσεκτικά κάποιο άτομο (ιδανικά χωρίς να νομίζουν ότι τους stalkάρεις)και να προσπαθείς να μαντέψεις το επάγγελμά τους με βάση το παρουσιαστικό τους, τη στάση του σώματος, τον τρόπο που μιλάνε και όποιο άλλο στοιχείο μπορεί να μαρτυρήσει κάτι για τη ζωή τους.

 

7. Βιβλία

Μην είσαι από αυτούς που κάνουν πως διαβάζουν μόνο και μόνο για να φαίνονται και καλά φιλοσοφημένοι. Μπορείς, αντ’ αυτού, να διαβάσεις όντως κάποιο βιβλίο ώστε να περάσεις την ώρα σου ευχάριστα και δημιουργικά. Υπάρχουν χιλιάδες βιβλία πολλών διαφορετικών ειδών, ξένα και ελληνικά. Σίγουρα θα βρεις κάτι που να σου ταιριάξει έστω και για τις δύσκολες ώρες της μετακίνησης. Και να θυμάσαι, το περιεχόμενο του βιβλίου δεν κάνει το διάβασμα. Μπορείς να διαβάσεις από Collen Hoover μέχρι Brecht, χωρίς να δίνεις σημασία σε όσους κρίνουν τα πιο ανάλαφρα βιβλία, και γενικότερα άντε και παρατήστε μας.

 

8. Κάνε επανάληψη

Αν είσαι μαθητής ή φοιτητής, μπορείς να αξιοποιήσεις τον χρόνο που περνάς στο μετρό κάνοντας επανάληψη το μάθημα της ημέρας ή την ύλη του διαγωνίσματος. Αν πάλι δεν ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες ή αν -πολύ απλά- δεν έχεις όρεξη να διαβάζεις όσο είσαι στριμωγμένος και οριακά μπορείς να ανασαίνεις, feel free να ακολουθήσεις κάποιον από τους προηγούμενους τρόπους ή ό,τι άλλο εξυπηρετεί εσένα στο να κάνεις κάπως υποφερτή την κάθε διαδρομή σου.

 

9. Κάνε διαλογισμό

Δεν έχεις αρκετό χρόνο για αυτοσυγκέντρωση; Η ώρα που περνάς στο μετρό είναι ιδανική για να πάρεις λίγο χρόνο να καθαρίσεις από τις σκέψεις, να επικεντρωθείς στην αναπνοή και να ρυθμίσεις τα επίπεδα του στρες, εκείνες τις βαρετές και ατέλειωτες ώρες του πήγαινε – έλα στη δουλειά. Άσε που όταν φτάσεις στον προορισμό σου θα έχεις «καθαρίσει» από όλη την ένταση που μαζεύτηκε, συν του ότι είναι ένα τασκ να γίνεις ένας σύγχρονος γκουρού, στις περιπτώσεις που είσαι σαν σαρδέλα σε στενές επαφές πρώτου τύπου με χιλιάδες αγνώστους.

 

Αγαπημένο Αττικό Μετρό….

Συντάκτης: Δανάη Π.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη