Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το επίπεδο της δυσκολίας ανεβαίνει κατακόρυφα, όταν στην εξίσωση μπαίνουν οι συνισταμένες χάσμα γενεών και πράγματα που έχουν σχέση με την τεχνολογία. Τότε η συζήτηση αρχίζει να μοιάζει σαν να γίνεται ανάμεσα σε κάποιον που μιλάει Κινέζικα ενώ ο άλλος ξέρει μόνο Αραβικά, ή με το βαθμό κατανόησης που είχα εγώ στην ώρα των μαθηματικών από την εποχή του γυμνασίου κι ύστερα.
Γιατί όλοι κάποια στιγμή έχουμε βρεθεί να καταβάλλουμε φιλότιμες προσπάθειες για να εξηγήσουμε στους παππούδες μας, το πώς λειτουργούν οι καινούργιες οικιακές συσκευές. Ειδικά η χρήση του φούρνου στις ηλεκτρικές κουζίνες με τα πάνω, κάτω, γκριλ κι αέρας θα μπορούσε άνετα να γίνει νούμερο για επίδειξη, όπως αυτές που κάνουν οι αεροσυνοδοί για τις εξόδους κινδύνου μέσα στο αεροπλάνο.
Τα πράγματα αρχίζουν να ζορίζουν ακόμα περισσότερο, μόλις καθίσετε να δείτε τηλεόραση. Άντε τώρα να μεταφράσεις όλες εκείνες τις εκπομπές που έρχονται με κοπιαριστούς ξένους τίτλους σε σιδηρόδρομο ή να εξηγήσεις τι σημαίνει και τι ρόλο έχει ο coach στα διάφορα ριάλιτι. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και όταν παρελαύνουν οι διάφοροι τρίτο-τέταρτοι αστέρες μπροστά στην οθόνη κι εσύ πρέπει να ξέρεις να κατονομάσεις και τους ίδιους, αλλά και τα τραγούδια τους.
Το πιο δύσκολο κομμάτι, όμως, είναι αναμφίβολα η κατηγορία κινητό τηλέφωνο. Σε πρώτη φάση ξεκινάς με το να αναλύσεις τι είναι το pin. Στον επόμενο τόνο λες για το πότε πρέπει να πληκτρολογηθεί και το γράφεις σε χαρτάκι για να υπάρχει έτοιμο και να μην μπλοκαριστεί η συσκευή. Και πάνω που έχουν γίνει τα πρώτα βήματα και βλέπεις φως στην άκρη του τούνελ, έρχεται η στιγμή να μιλήσεις για το σήμα και το χαμηλή μπαταρία και το παιχνίδι κάπου εκεί είναι ήδη χαμένο.
Παρόμοια προβλήματα με διαφορετικά πράγματα συναντάς και με τους γονείς σου. Σε αυτό το σημείο τη θέση του κινητού ως άλλος κύβος του Ρούμπικ, παίρνει απλά ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Πόσες και πόσες φορές έχεις βρεθεί να μιλάς για δεξιά – αριστερά κλικ και κόκκινα τετραγωνάκια με χι στο πάνω δεξιά τμήμα της οθόνης;
Κι εκεί που πιστεύεις ότι τις βασικές γνώσεις τις έχουμε στο τσεπάκι, έρχεται η γειτόνισσα, η φίλη, η συγγενής να πει ότι έκανε Facebook. Δε χρειάζεται βέβαια να σου αναλύσω τη συνέχεια, αφού όχι μόνο φτιάχνεις με τις ώρες mail και προφίλ, αλλά πρέπει να κάνεις και κανονική δίωρη διάλεξη για την επισήμανση και την κοινοποίηση.
Το pin της παραπάνω περίπτωσης αντί για το κινητό τηλέφωνο γίνεται τώρα για τις πιστωτικές κάρτες και τα ΑΤΜ. Ενώ το πλέον δύσκολο κομμάτι ήταν η επεξήγηση του επίγειου ψηφιακού σήματος κι η αγορά αποκωδικοποιητή. Γιατί έπρεπε ταυτοχρόνως και να τους πείσεις πως χωρίς αυτόν αύριο δε θα έπαιζαν τα τηλεοπτικά κανάλια και δεν το κάνουν μόνο και μόνο για διαφήμιση και να μας φάνε τσάμπα λεφτά.
Όσο, όμως, κουραστικό κι αν ακούγεται μερικές φορές όλο αυτό, έχει και τα θετικά του στοιχεία, όπως τη χαρά του να το παίξεις έστω και για λίγο παντογνώστης, άλλωστε το έχουμε μέσα μας οι άνθρωποι το δασκαλίστικο.
Γι’ αυτό, λοιπόν, πρόσφερε απλόχερα τη βοήθειά σου και μην ξεχνάς ότι η ζωή ρόδα είναι και γυρίζει. Σε λίγα χρόνια θα βρεθείς εσύ να ζητάς από κάποιον τα φώτα του, που ως τότε πολύ πιθανόν είναι να ανάβουν με φωνητική αναγνώριση και λήψη δείγματος DNA.
Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Τριγώνη: Πωλίνα Πανέρη