Τα δώρα θα είναι πάντα μια πολύ καλή ευκαιρία να δείξουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας. Εν μέρη σκοπός είναι να προκαλέσουν εντύπωση και ευχαρίστηση στον παραλήπτη, ακόμη και αν είναι μικρά. Η αλήθεια όμως είναι, ότι δε δίνουν όλοι την ίδια αξία ή/ και σημασία στα δώρα, γιατί δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη γι’ αυτά. Υπάρχουν άνθρωποι που τρελαίνονται στην σκέψη και μόνο ενός δώρου που έλαβαν χωρίς καν να το περιμένουν ή που περιμένουν τα Χριστούγεννα σαν μικρά παιδιά για να λάβουν κάποιο δώρο. Από την άλλη υπάρχουν και άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι τα δώρα είναι ανούσια υλικά αγαθά και αδιαφορούν για την ύπαρξή τους.
Τα δώρα έχουν συχνά συμβολικό χαρακτήρα. Μπορεί να υποδηλώνουν πόσο καλά γνωρίζουμε τον παραλήπτη, πόσο ενδιαφερόμαστε για τις ανάγκες του, πως είμαστε εκεί για εκείνον, πως τον εκτιμούμε. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνα τα δώρα που είτε αγοράστηκαν σκοπίμως για να πικάρουν και να περάσουν ένα μήνυμα όχι ιδιαίτερα ευχάριστο, είτε άθελά του ο αποστολέας φάνηκε αγενής ίσως και κακοπροαίρετος.
Ας δούμε λοιπόν 7 δώρα που θεωρούνται από κλισέ και κακόγουστα μέχρι και άξεστα:
-Βιβλίο μαγειρικής σε κάποιον που απεχθάνεται να μαγειρεύει:
Αυτό θα μπορούσε να γίνει και για πλάκα και να εμφανιστεί μετά το πραγματικό μας δώρο. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τον άλλο τόσο καλά για να σκεφτείς πως ένα τέτοιο δώρο ίσως δεν έχει την απήχηση που περίμενες, γιατί δεν αρέσει σε όλους το μαγείρεμα. Ένα τέτοιο δώρο θα μπορούσε να έχει και ιδιαίτερα σ3ξιστικό χαρακτήρα αν προορίζεται για κάποια γυναίκα. Έπειτα αν προορίζεται για το σύντροφό μας ή για κάποιον που γνωρίζουμε καλά, ίσως να φανούμε ιδιαίτερα κακοπροαίρετοι, καθώς ο παραλήπτης θα θεωρήσει πως προσπαθούμε εμμέσως να του πούμε πως πρέπει να μάθει να μαγειρεύει ή πως δε μαγειρεύει καλά. Και στις 2 περιπτώσεις, το μόνο σίγουρο είναι πως οι αντιδράσεις δε θα είναι θετικές. Οπότε, βιβλίο μαγειρικής, απορρίπτεται.
– Δώρα δώρων:
Αυτό και αν υποδηλώνει ανοιχτά, ότι δεν έχω ξοδέψει ούτε χρόνο, ούτε χρήμα. Ειδικά αν η συσκευασία είναι παλιά, η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει εδώ και καιρό, είναι κάτι πολύ γενικό, άοσμο και άχρωμο, ή το χειρότερο αν η κάρτα ή κάποια αφιέρωση μέσα στο δώρο γράφει το όνομά μας ή το όνομα κάποιου άλλου. Και δεν υπάρχει πιο ντροπιαστικό πράγμα από το να καταλάβει ο άλλος ότι αυτό ήταν δώρο που αρχικά προοριζόταν για αλλού και του το παρουσιάζεις και ως κάτι το οποίο αγόρασες εσύ, για να βγεις από την υποχρέωση. Απορρίπτεται λοιπόν και αυτό.
– Ρούχα γυμναστικής ή συνδρομή σε γυμναστήριο σε άτομο που δε γυμνάζεται:
Δεν είμαστε όλοι fitness gurus, ούτε γουστάρουμε όλοι τη γυμναστική. Ναι, είναι καλό για την υγεία μας, το ξέρουμε, σιγά το νέο που μας είπατε. Εμείς θέλουμε να πεθάνουμε πιο γρήγορα από τριγλυκερίδια και μπιροκοίλια, τι θέλετε; Αυτό το δώρο είναι ξεκάθαρα αφορμή για καβγά, οπότε αν αυτός είναι ο απώτερος σκοπός, τότε μόνο εγκρίνεται.
– Ρούχα σε μεγαλύτερο νούμερο:
Με αυτό ή δηλώνουμε ξεκάθαρα στον άλλον πως αγοράσαμε ό,τι βρήκαμε μπροστά μας για να ξεμπερδεύουμε ή εμμέσως του λέμε πως έχει παχύνει. Τουλάχιστον ζητήστε κάρτα αλλαγής, μην ξεφτιλιστείτε τελείως!
– Ζυγαριά:
Τελευταίο δώρο που αφορά τα κιλά, το υπόσχομαι! Αλλά στη ζυγαριά μπαίνει Χ και θέλω να το εμπεδώσουμε όλοι, εκτός αν πρόκειται για ζυγαριά κουζίνας, που και πάλι οριακά είμαστε να μας τη φέρουν στο κεφάλι. Δηλαδή, θέλετε να μας πείτε πως πήραμε κιλάκια.
– Προϊόντα αντιγήρανσης:
Στην περίπτωση αυτή, το δώρο μπορεί να έχει αγοραστεί με την καλύτερη και αθωώτερη των προθέσεων, αλλά για τις αντιδράσεις από τους παραλήπτες εγώ δεν εγγυώμαι. Δηλαδή, αν θεωρήσουν πως τους λέτε με έμμεσο τρόπο πως έχουν γεράσει ή έχουν κάνει ρυτίδες, μη σας φανεί παράξενο!
– Σετ με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα:
Εδώ δε λέμε έμμεσα στον άλλον πως βρωμάει η ανάσα του, του το δηλώνουμε ξεκάθαρα. Καμία δικαιολογία του τύπου «εγώ νοιάζομαι για την υγεία σου» δεν μας σώζει.
Πριν αποφασίσουμε να κάνουμε ένα δώρο λοιπόν, ας είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε το στοιχειώδη σεβασμό και ενδιαφέρον για τον παραλήπτη, αλλιώς ας μην το πάρουμε καν. Καλύτερο το τίποτα από κάτι προσβλητικό. Ακόμα καλύτερο, το χαμόγελο που βλέπουμε ζωγραφισμένο στο πρόσωπο του άλλου, όταν είναι ευχαριστημένος με το δωράκι μας.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά