Σε μια παράφραση της γνωστής παροιμίας, θα μπορούσαμε άνετα να πούμε πως «αντί να έχεις γείτονα κακό καλύτερα να βγει το μάτι σου». Τι κι αν πλέον με τους γείτονές μας δεν έχουμε άμεση επαφή, μιας και η ζωή στην πόλη κάνει πολύ εύκολη την αποξένωση., εντούτοις, ένας γείτονας έχει τη δύναμη να μετατρέψει τη διαμονή μας σε ένα χώρο/σπίτι σε ευχάριστη εμπειρία ή, αν θέλει, μπορεί να μας κάνει και τη ζωή ποδήλατο. Ιδανικά, όλοι εκεί έξω ψάχνουμε για τον τέλειο γείτονα, που, αν είμαστε τυχεροί, στην πορεία θα εξελιχθεί σε κολλητάρι -ή κι έρωτα καμιά φορά- και θα μας προσθέσει στη ζωή του, όπως κι εμείς στη δική μας. Άλλωστε, κάπως έτσι ξεκίνησαν και κάποιες σχέσεις ζωής, από μια καλή γειτνίαση. Εμείς, έχουμε βρει τα καλύτερα τιπς για να βρεθείς πρώτος στη λίστα του ιδανικού γείτονα.
Να σέβεσαι τις ώρες κοινής ησυχίας (αλλά και γενικώς μην κάνεις φασαρίες)
Θεωρητικά, θα μου πεις, ο καθένας σπίτι του είναι, ό,τι θέλει κάνει, κι ας είχε καλύτερη μόνωση το κτίριο. Παρ’ όλα αυτά, όπως και να το κάνουμε, όταν γυρνάς κομμάτια από τη δουλειά και το μόνο που έχεις στο νου είναι ποτέ θα βρεθείς ανάσκελα στον καναπέ, αλλά η διπλανή αποφασίζει να κάνει γενική στις 11 το βράδυ, δεν μπορεί να έχει και την απαίτηση να είναι ιδιαίτερα αγαπητή.
Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά
Πρακτικά οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ελάχιστοι, αλλά το να διατηρείς ένα καλό επίπεδο καθαριότητας εμπνέει κι έναν σεβασμό. Τόσο προς το πρόσωπό σου, όσο και για τον διπλανό. Σκέψου απλά να βιάζεται ο γείτονας να πάει στο γραφείο και να πέφτει πάνω στις σακουλές σκουπιδιών που έχεις αφήσει απέξω εδώ και 3 μέρες ή τα παπούτσια σου στον διάδρομο. Πώς να το κάνουμε, δε λέει.
Να είσαι κατανοητικός
Έρχεται ο γείτονας να σε ενημερώσει ότι θα κάνει ένα παρτάκι γιατί έχει πατήσει τα 30, και ζητάει τη συγκατάθεσή σου για τον χαμό που θα γίνει. Η απάντηση που θέλει να ακούσει είναι «καλά να περάσετε, χιλιόχρονος, πιείτε και μια γύρα στην υγειά μου» κι όχι «η μουσική ως τις 12 το πολύ να κλείσει» ή στη χειρότερη να του κατεβάσεις αστυνομία με το καλησπέρα σας. Έτσι και αλλιώς, μια φορά γίνεται κάνεις 30.
Κάλεσε να δείτε ένα ματς παρέα ή πάρε ένα κομμάτι από το φρέσκο κέικ που έχει τρυπήσει τη μύτη όλης της πολυκατοικίας
Αυτά τα μικρά κι απλά πάντα κάνουν τη διαφορά. Η σκέψη και μόνο αρκεί, για να εκφράσει κάνεις τη συμπάθειά του ή να πάρει το θάρρος και να επιδιώξει μια σχέση βασισμένη στο «βοήθα με να σε βοηθώ».
Τα κομπλιμέντα δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν
Κι όχι δεν εννοώ να τους γλείφεις από πάνω μέχρι κάτω, αλλά τα κομπλιμέντα, όταν είναι αληθινά, είναι μια απόδειξη καλοσύνης. Έτσι, μια φράση τύπου «υπέροχα τα λουλούδια στο μπαλκόνι σου» δεν κοστίζει τίποτα και σού κερδίζει πόντους.
Άφησε ένα σημείωμα
Αν είσαι στην αρχή της γνωριμίας, και δεν ξέρεις πώς να προσεγγίσεις τα γειτονάκια σου, μπορείς να αφήσεις ένα σημείωμα να τους ενημερώσεις ότι οργανώνεις ένα to know as better ή για να δώσεις κάποια στοιχεία επικοινωνίας. Επίσης, αν δεν έχεις το θάρρος να ζητήσεις την ανταλλαγή επαφών, το να δώσεις τα δικά σου στοιχεία είναι σημαντικό έτσι ώστε να γνωρίζει πως αν ποτέ χρειαστεί κάτι, ξέρει πού μπορεί να σε βρει, γεγονός που φανερώνει τόσο ευγένεια όσο και συμπόνια για τον συνάνθρωπο.
Μην αφήνεις φέσια
Κανένας δεν τα πηγαίνει καλά με έναν γείτονα τζαμπατζή που δεν πληρώνει κοινόχρηστα κι επειδή οι πολυκατοικίες βγάζουν συνέχεια χρέη, το να είσαι τακτοποιημένος με τις υποχρεώσεις σου κάνει και τις δουλειές να τρέχουν γρηγορότερα. Plus, θα σε αγαπά η διαχείριση κι αυτό μόνο σε καλό θα σου βγει.
Θεωρητικά, μια απλή ήρεμη συμβίωση είναι αρκετή εν μέρει. Εντούτοις, ένας κάλος γείτονας πέρα από ότι μπορεί να σου φανεί χρήσιμος ή μπορεί και να γίνει ο τέλειος φίλος, παρέχει και μια ασφάλεια, ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι μπορείς να πάρεις ένα τηλέφωνο και θα είναι εκεί για εσένα. Γίνε αυτός ο γείτονας, δεν είναι πραγματικά καθόλου δύσκολο.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου