Καλώς ή κακώς η κάθε σχέση μάς αλλάζει. Ιδανικά, προς το καλύτερο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αυτό δουλεύει κατά μας, και ξαφνικά γινόμαστε κάτι που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουμε. Σύμφωνα με την ψυχολογία, με την πάροδο του χρόνου η συμπεριφορά μας καθώς και οι πράξεις μας επηρεάζονται έμμεσα ή άμεσα από τον σύντροφό μας και την οικειότητα της σχέσης μας. Συγκεκριμένα, μια έρευνα από το Ατλαντικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ισχυρίζεται ότι με τον καιρό υιοθετούμε περισσότερα χαρακτηριστικά των συντρόφων μας, παρά των φίλων μας. Τι συμβαίνει, όμως στην περίπτωση που ο σύντροφός μας είναι νάρκισσος ή εκδηλώνει ναρκισσιστικές συμπεριφορές;

Ο όρος ναρκισσισμός συχνά υποδηλώνει εγωκεντρικές συμπεριφορές, καθώς κι αφορά άτομα που έχουν μια συνεχή ανάγκη για θαυμασμό προς το πρόσωπό τους. Άνθρωποι που πιστεύουν ότι τους διακατέχει μια υπεραξία σε σύγκριση με τους γύρω τους, γι’ αυτό και δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τον θαυμασμό και τη λατρεία προς αυτούς. Μπορούμε να διακρίνουμε έναν Νάρκισσο από τον τρόπο που πλησιάζει τους γύρω του· ο πρωταρχικός στόχος ενός ναρκίσσου είναι να χτυπήσει την αυτοπεποίθησή μας, έτσι ώστε να μπορεί να μας χειραγωγήσει, δημιουργώντας μας μια κρίση ταυτότητας, γεμίζοντάς μας με αμφιβολίες κι ανασφάλειες. Βαθιά μέσα τους, οι Ναρκισσιστές πάσχουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση, γι’ αυτό και έχουν την ανάγκη να υποβιβάζουν τους γύρω τους.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα 8 πράγματα που συμβαίνουν σ’ εμάς, όταν βρισκόμαστε σε σχέση μ’ έναν Νάρκισσο:

 

Η αυτοπεποίθησή μας μειώνεται και πολλές φορές νιώθουμε κατώτεροι

Οι ναρκισσιστές έχουν πάντα δίκιο κι η γνώμη τους είναι πάντα η σωστή. Βραχυπρόθεσμα, αυτό μπορεί να μας εξαντλεί αφού και για το παραμικρό θα καλούμαστε να παλεύουμε. Έτσι, μετέπειτα, αυτές οι συμπεριφορές έχουν ως αποτέλεσμα να μειώσουν την αυτοπεποίθησή μας, αφού δεν «ακουγόμαστε». Πολλές φορές μπορεί να ντραπούμε για κάτι που είπαμε, ή κάναμε, να νιώσουμε άσχημα για την εξωτερική μας εμφάνιση ή ακόμη και κρίνουμε πολύ αυστηρά το ποιοι είμαστε, κάτι που πιθανόν να μη συνέβαινε υπό άλλες συνθήκες.

 

Απομονωνόμαστε από φίλους κι οικογένεια

Σαφέστατα, ένας νάρκισσος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να είναι ο μόνος άνθρωπος στον οποίο στρεφόμαστε, απομακρύνοντάς μας, τόσο από τους φίλους μας, όσο και την παρέα μας, ή την οικογένειά μας. Εντούτοις, αυτό μπορεί να λειτουργήσει κι υπέρ μας, κάποια στιγμή, αφού θέλοντας και μη θα μας υπενθυμίσει την ανάγκη για πιο ουσιαστικές σχεσεις.

 

Χάνουμε την ταυτότητά μας, δημιουργώντας ανασφάλειες για το ποιοι πραγματικά είμαστε

Όταν η αυτοπεποίθησή μας πτοηθεί, παύουμε να είμαστε ανεξάρτητοι. Έχουμε την ανάγκη για μια σταθερή επιβεβαίωση από τον νάρκισσο σύντροφό μας και κάπου εκεί θα υποστούμε μια κρίση ταυτότητας, με τα προσωπικά μας όρια να αλλοιώνονται. Επακόλουθα, θα μας είναι πολύ πιο δύσκολο να εγκαταλείψουμε τον σύντροφό μας, καθιστώντας μας έρμαια της χειραγώγησής του.

 

Παύουμε σταδιακά να θεωρούμε σημαντικές τις δικές μας ανάγκες

Οι Ναρκισσιστές νιώθουν την ανάγκη για ειδική μεταχείριση από τους συντρόφους τους. Ταυτόχρονα θεωρούν ότι οι δικές τους αναγκαίες έχουν προτεραιότητα και συχνά δεν αντιλαμβάνονται καν τις δικές μας αναγκαίες. Επομένως, τα θέλω κι οι επιθυμίες μας, ακόμη και η ελευθερία μας ως δικαίωμα, αναγκάστηκα θα υποβιβαστούν, για να κερδίσουμε τη στοργικότητα και συντροφικότητα για τα οποία πεινάμε, καθώς και να αποφύγουμε πιθανόν διαμάχες.

 

Δυσκολευόμαστε να πούμε όχι, μιας και πιθανόν έχουν καταφέρει να μας χειραγωγήσουν

Οι Ναρκισσιστές βιώνουν τους ανθρώπους σαν όντα/αντικείμενα που υπάρχουν για να τους εξυπηρετούν, γι’ αυτό και δε διστάζουν να εκμεταλλεύονται καταστάσεις. Αν έχουν καταφέρει να μας χειραγωγήσουν, έχουν ξεκάθαρα το τρόπο να πάρουν αυτό που θέλουν, κάνοντάς το πολύ δύσκολο να αρνηθούμε, καταρρίπτοντας έτσι τα όριά μας.

 

Αρχίζουμε να κατηγορούμε τον εαυτό μας για το τι συμβαίνει γύρω μας

Οι άνθρωποι με ναρκισσιστικές συμπεριφορές δεν αποδέχονται ποτέ τις ευθύνες τους. Επομένως, σε μια σχέση αποδίδουν πάντοτε τις ευθύνες στον σύντροφό τους για ο,τι συμβαίνει. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να πέσουμε στο τριπάκι και να υιοθετήσουμε την στάση “εγώ φταίω” γιατί έτσι έχουμε μάθει, ακόμη και σε θέματα που αφορούν τη δουλειά ή τους φίλους μας και δεν έχουν καμία σχέση με το ταίρι μας.

 

Πιθανόν, να εισπράττουμε την καλοσύνη ως εργαλείο

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τον ναρκίσσων είναι ότι χρησιμοποιούν την καλοσύνη ως αντάλλαγμα. Πιθανόν, αυτό να μας κοστίσει την εμπιστοσύνη προς τους συνανθρώπους, μας καθώς και την ύπαρξη της καλοσύνης σε αυτό τον πλανήτη, ακόμη και μετά τον χωρισμό.

 

Βάζουμε πιο συγκεκριμένα κι αυστηρά προσωπικά όρια

Αδιαμφισβήτητα, μια σχέση μ’ έναν νάρκισσο, με την απόφασή μας να λήξει, θα μας διδάξει την αξία της αυτοεκτίμησης και την ευεξία καθώς και το πώς να κρατήσουμε ψηλά τα όρια και τις αξίες μας.

Ομολογώ, πως κι εγώ η ίδια μετά από αυτή την έρευνα έχω εντυπωσιαστεί με το πόσα άτομα γνωρίζω που τα διακατέχουν ναρκισσιστικές συμπεριφορές, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανείς εκ πρώτης. Μια σχέση μ’ έναν Νάρκισσο, λοιπόν, μπορεί όντως να μάς αλλάξει. Εντούτοις, αν καταφέρουμε να επιβιώσουμε και ν’ ανακάμψουμε, θα βγούμε σίγουρα πιο δυνατοί και πιο σίγουροι από ποτέ για τον εαυτό μας.

Συντάκτης: Τόνια Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου