Τα Βραβεία Χορν, γνωστά και ως «χρυσός σταυρός» για τους άνδρες, αποδίδονται κάθε χρόνο σ’ έναν ανερχόμενο θεατρικό ηθοποιό. Για όσους δε γνωρίζουν, το βραβείο δίνεται από τον προηγούμενο βραβευμένο στον επόμενο, εις μνήμη του ηθοποιού Δημήτρη Χορν. Ο Δημήτρης Χορν μέχρι και σήμερα, λοιπόν, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και γι’ αυτό η Πολιτεία του απέδωσε τον Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α’, σύμβολο πλέον των βραβείων. Το βραβείο απονέμεται ετήσια στην κορυφαία θεατρική ερμηνεία από έναν νέο άντρα ηθοποιό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βραβεία έχουν θεσμοθετηθεί από τον Σταμάτη Φασουλή και χρηματοδοτούνται από τον Γιάννη Χορν, αδελφό του Δημήτρη.
Έχουν περάσει δυο δεκαετίες από τότε και στα βραβεία συναντάμε τον Δημήτρη Ήμελλο, τον Αργύρη Ξάφη, τον Χρήστο Λούλη, τον Θανάση Αλευρά, τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, τον Γιώργο Τσουρή. Κάποιοι απ’ αυτούς αν και τότε ήταν πρωτονερχόμενα ταλαντούχα ονόματα, με την πάροδο των χρόνων είναι δικαιωματικά πλέον από τα μεγάλα ονόματα στην γκάμα των Ελλήνων ανδρών ηθοποιών που είχαν την τιμή να λάβουν το βραβείο Χορν.
Ο Δημήτρης Ήμελλος ήταν ο πρώτος νέος ηθοποιός που το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο Χορν για την ερμηνεία του στην παράσταση «Φρεναπάτη» του Τ. Κούνσερ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Διομήδη Φωτιάδη, καθώς και της Ακαδημίας Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας του, σκηνοθετικού τμήματος του Λεονίντ Χέιφιτς. Ο Ήμελλος έχει στην πλάτη του μια μεγάλη ποικιλία συμμετοχών από θεατρικές παραστάσεις και ταινίες στη μεγάλη οθόνη, καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές. Ανάμεσά τους οι σειρές «Με λένε Βαγγέλη», «Ου Φονεύσεις», «Η ζωή εν τάφω» και η πιο πρόσφατη και ευρέως γνωστή «Σασμός».
Ο επόμενος ηθοποιός που τιμήθηκε με το βραβείο Χορν, το 2002 ήταν ο Αργύρης Ξάφης. Ο Ξάφης είναι ένας εξίσου καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου που τιμήθηκε με το βραβείο για τον ρόλο του στη θεατρική παράσταση «Το στρίψιμο της Βίδας». Ο Ξάφης είναι από τους ηθοποιούς που έχει λάβει κορυφαίες κριτικές για τη συμμετοχή του σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, ενώ παράλληλα έχει βραβευθεί και από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου το 2011 με το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στην ταινία «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα».
Περνάμε τώρα στον Χρήστο Λούλη, έναν από τους πιο πετυχημένους ηθοποιούς της γενιάς του -κατά τη γνώμη μου. Απόφοιτος του Ελληνικού Θεάτρου Τεχνών με αρκετές συμμετοχές σε παραστάσεις τόσο του Εθνικού Θεάτρου καθώς και σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Στη μικρή οθόνη τον πρωτογνωρίσαμε μέσα από τις σειρές του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, «Η ζωή μας μια βόλτα», «Κλείσε τα μάτια» και «Δυο μέρες Μόνο». Το 2003 τιμήθηκε με το βραβείο Χορν, καθώς και με το Βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου το 2008 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία «Σκλάβοι στα δεσμά τους».
Στη συνέχεια πάμε στον Θανάση Αλευρά, ο οποίος το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο Χορν για τον ρόλο του στην παράσταση «Ήρωες», της Ελένης Γκασούκα. Απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» με εξαιρετικές συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις, ανάμεσα στις οποίες «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Εξυπερύ, καθώς και «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή.
9 χρόνια αργότερα, το 2017, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής λαμβάνει το βραβείο Δημήτρη Χορν, ενώ αποτέλεσε υποψήφιος και το 2014. Ο Μπιμπής είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του θεάτρου τέχνης καθώς και τελειόφοιτος στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει στις πλάτες του ένα μακρύ βιογραφικό από συμμετοχές στο θέατρο τόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης, ενώ παράλληλα μετράει αρκετές συμμετοχές και στη μικρή οθόνη και τον κινηματογράφο.
Θα κλείσω με τον τελευταίο ηθοποιό που τιμήθηκε με το βραβείο Χορν, που δεν είναι άλλος από τον πολυτάλαντο Γιώργο Τσουρή για την ερμηνεία του στο έργο «170 τετραγωνικά». Ο Τσουρής βρίσκεται στο θέατρο από κούνια, μιας και έχει μεγαλώσει με μπαμπά και παππού ηθοποιό. Από παιδί έχει δει χιλιάδες πρόβες καθώς και κείμενα, ενώ τώρα ο ίδιος είναι σε θέση να πλάθει τις δικές του ιστορίες και να τις αποτυπώνει στο θέατρο. Παράλληλα, μετράει και τρεις δίσκους ως μουσικός καθώς και δυο μεταφράσεις ως συγγραφέας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τους προ αναφέροντες και μέσα σ’ αυτές τις δυο δεκαετίες έχουν τιμηθεί με το βραβείο «Δημητρη Χορν» και οι Κώστας Βασαρδάνης, Νίκος Καρδώνης, Γιάννος Περλέγκας, Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου, Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Λάλος, Χάρης Φραγκούλης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Νιάρρος, καθώς και ο Μιχάλης Συριόπουλος.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.