Ο βήχας κι ο έρωτας δεν κρύβονται, λένε. Η αλήθεια είναι ότι όταν είμαστε ερωτευμένοι εκπέμπουμε μια αλλιώτικη ενέργεια. Τα μάτια μας λάμπουν από ευτυχία, έχουμε μονίμως ένα εκνευριστικό χαμόγελο για κάποιους που φτάνει μέχρι τα αυτιά κι ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω μας, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να μας το κλέψει. Είμαστε μονίμως σε ένα κόσμο δικό μας, που πετάμε αντί να περπατάμε και ζούμε σε μια μέθη, χωρίς να μας απασχολεί κανείς και τίποτα, εκτός από το άτομο που ευθύνεται για την κατάσταση έκστασής μας. «Έρως ανίκατε μάχαν» έλεγαν οι παλιοί και μάλλον είχαν δίκιο.

Αν και η ακριβής ερμηνεία για το τι εστί έρωτας δεν έχει προσδιοριστεί 100%, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να εξηγήσουν πώς και τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας αποτυπώνοντας τον έρωτα και τις λειτουργίες του βιοχημικά. Από επιστημονικής άποψης και σύμφωνα λοιπόν με την ερευνήτρια Έλεν Φίσερ του Kinsey Institute στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, υπάρχουν σωματικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά που συσχετίζονται με την κατάσταση του έρωτα. Επομένως, εάν δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο είμαστε ή δεν είμαστε ερωτευμένοι, ίσως τα συμπτώματα που ακολουθούν να μας ξεδιαλύνουν την εικόνα.

 

1. Mood Swings

Οι εναλλαγές στη διάθεση όταν είμαστε ερωτευμένοι είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο, που συχνά θυμίζουν συμπεριφορές ανθρώπων με διαταραχές, ή χρήστες ουσιών. Σύμφωνα με τη Φίσερ ο έρωτας μπορεί να παρομοιαστεί και με μια εξάρτηση, οπότε παίρνοντας τη δόση σου νιώθεις ευφορία και ψυχική ανάταση, ενώ χωρίς αυτή ενεργοποιείται το στερητικό σύνδρομο.

 

2. Μειώνεται η αντικειμενική κρίση

Όταν ερωτευόμαστε, υπάρχουν περιοχές του εγκεφάλου που απενεργοποιούνται ή υπολειτουργούν. Η μειωμένη δραστηριότητα στον μετωπιαίο φλοιό, για παράδειγμα, μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα και τις κρίσεις. Αυτό εξηγεί γιατί αρχικά οι άνθρωποι μπορεί να είναι τυφλοί μπροστά στα ελαττώματα του ατόμου με το οποίο είναι ερωτευμένοι.

 

3. Οι σκέψεις μας αποκτούν ιδεοψυχαναγκαστικό χαρακτήρα

Ο έρωτας σύμφωνα με έρευνες παρουσιάζει έλλειψη συγκέντρωσης σε θέματα που δεν αφορούν αυτόν, ενώ αντίθετα τείνουμε να γινόμαστε εμμονικοί με την ιδέα του κι όσα αυτός περιλαμβάνει. Έχει υπολογιστεί ότι το 85% της μέρας ενός ερωτευμένου, καταναλώνεται σε σκέψεις για τον έρωτά του.

 

4. Αίσθημα εξάρτησης

Αν και είναι κάτι που πιθανόν όλοι γνωρίζουμε, συχνά οι ερωτευμένοι παρουσιάζουν σημάδια συναισθηματικής εξάρτησης όπως είναι η ζήλια, ο φόβος για απόρριψη και η κτητικότατα. Η εξάρτηση και η επιθυμία αυτή, προσομοιάζει το αίσθημα που έχουν άτομα εξαρτημένα στην κοκ@ΐνη.

 

5. Ευθυγραμμίζουμε προτεραιότητες κι ενδιαφέροντα

Αν και «τα ετερώνυμα έλκονται» οι περισσότερες έρευνες ανέδειξαν ότι υπάρχει έλξη ανάμεσα σε άτομα που έχουν κοινά, πράγμα που μας κάνει να επανεξετάζουμε τα ενδιαφέροντα και την καθημερινότητά μας για να συμβαδίζουν με αυτά του ατόμου που έχουμε στο πλάι μας.

 

6. Γινόμαστε πιο παρορμητικοί και ριψοκίνδυνοι

Σύμφωνα με τη Φίσερ, οι άνθρωποι που δηλώνουν ερωτευμένοι συχνά έχουν μειωμένη κρίση απέναντι στην αυτοπροστασία και μπορεί να βρουν τον εαυτό τους ανεξέλεγκτο, να γίνουν παράτολμοι, απρόσεκτοι ως και να θέσουν σε ρίσκο τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

 

7. Υπομανία

Η υπομανία εμφανίζεται στα πρώτα στάδια μιας παθιασμένης ερωτικής αγάπης και συνοδεύεται από ένα διάστημα ανεβασμένης ενέργειας και διάθεσης. Η αυτοπεποίθηση βρίσκεται στα ύψη, ενώ το άτομο παρουσιάζει μείωση στις αναστολές και στον ύπνο.

Και επειδή ο έρωτας και να θέλεις δεν κρύβεται, η επιστήμη έχει αποδείξει και τα συμπτώματα που φανερώνουν ότι την έχουμε πατήσει για τα καλά!

Συντάκτης: Τόνια Κωνσταντίνου