Ένα από τα πιο δύσκολα βήματα σε μια νέα σχέση είναι η συμβίωση με τον άνθρωπό σου. Βέβαια είναι κάτι το μοναδικό επίσης, καθώς μοιράζεσαι τη ζωή σου στα πρακτικά, στα καθημερινά, που είναι και τα πιο ουσιαστικά και βοηθάει στη κατανόηση μεταξύ δύο ανθρώπων. Παρακάτω θα εξηγήσουμε τους λόγους γιατί αξίζει να μείνετε μαζί από νωρίς και τι μπορείτε να ανακαλύψετε τολμώντας το.

 

1. Κερδίζεις χρόνο.

Συνήθως υποστηρίζουμε ότι για να νιώσεις σιγουριά μέσα σε μια σχέση πρέπει να έχεις γνωρίσει κάπως τον άνθρωπό σου. Να τον έχεις μάθει λίγο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμβίωση. Δηλαδή, αποφεύγεις αχρείαστους προβληματισμούς κι αμφιβολίες του τύπου «μπορώ να κάνω το επόμενο βήμα μ’ αυτόν τον άνθρωπο;» και στο τέλος να αποδεικνύεται πως δεν μπορούσες. Η συμβίωση από νωρίς σε βγάζει απ’ αυτό τον κόπο εφόσον αν δεν κάνετε μαζί το μαθαίνεις γρήγορα.

 

2. Η συνήθεια που έγινε λατρεία (ή και όχι)

Με λίγα λόγια, μαθαίνεις πώς ξυπνάει, αν θέλει να μην του μιλάνε το πρωί, αν δε θέλει να μετακινείς τα πράγματά του. Μαθαίνεις ποια είναι η ρουτίνα του, τι ώρες τρώει κι αν θέλει από τις 24 ώρες που μοιράζεστε το ίδιο σπίτι, οι μερικές να είναι αφιερωμένες μόνο στον εαυτό του χωρίς εσένα παρών.

 

3. Μαθαίνεις κι ερωτεύεσαι καινούριες αρετές.  

Σε τι μπορεί να συνεισφέρει μέσα στο σπίτι κι αν είναι διατεθειμένος να το κάνει, να συνεργάζεστε και να αλληλοβοηθιέστε στις δουλειές του σπιτιού, να μοιράζεστε τις υποχρεώσεις, να είναι ο ένας το χέρι του άλλου (κι εκτός κρεβατιού).

 

4. Μπορείς να μάθεις αν είναι σπάταλος.

Αν μπορεί να κρατήσει ένα σπίτι μαζί σου. Πώς διαχειρίζεται τα οικονομικά σας. Για παράδειγμα, αν αφήνει φώτα αναμμένα, κλιματιστικά κλειστά ή ανοικτά, πόσες φορές τρώει απ’ έξω, πόσες μαγειρεύει. Ένα σπίτι δε σημαίνει μόνο το όνειρο και το παραμύθι του να ξυπνάς πλάι στον άνθρωπο που αγαπάς αλλά και η ευθύνη του να το κρατάς και να το συντηρείς.

 

5. Απαλλάσσεσαι από το φαίνεσθαι.

Δηλαδή, δε χρειάζεται να μπαίνεις καθημερινά στον κόπο να είσαι στην τρίχα, να προσποιείσαι πως δεν έχεις ατέλειες εφόσον ο άνθρωπος αυτός σε βλέπει απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ σε όλες σου τις μορφές και φάσεις. Μπορεί ναι μεν να μην υπάρχει το μυστήριο του ραντεβού και η προσεγμένη εικόνα που παρουσιάζεις μόλις γνωρίσεις κάποιον, όμως η μαγεία είναι ότι νιώθεις σαν το σπίτι σου ανά πάσα στιγμή κι είσαι κιόλας.

 

6. Προθέρμανση για οικογένεια.

Αν κι εφόσον εσύ κι ο σύντροφός σου είστε άνθρωποι που επιθυμείτε να δημιουργήσετε στο μέλλον οικογένεια τότε το να μένετε μαζί από νωρίς και να μπορείτε να συνυπάρξετε οι δυο σας στον ίδιο χώρο, είναι ίσως ένδειξη πως είστε ικανοί να βάλετε κι άλλους ανθρώπους σε αυτό το πλαίσιο. Στην προκειμένη περίπτωση να δημιουργήσετε οικογένεια και να κάνετε παιδιά.

 

7. Σε βοηθάει να ωριμάσεις ως άνθρωπος.

Μια τέτοια κίνηση σε βάζει στο λούκι να είσαι υπεύθυνος για κάποια πράγματα. Απογαλακτίζεσαι από τους γονείς σου, θα πρέπει να πας σε ένα σπίτι με τον άνθρωπό σου στο οποίο είτε θα πληρώνετε ενοίκιο και λογαριασμούς, είτε θα πρέπει να το επιπλώσετε παρέα, οι ζημιές δικές σας, το ίδιο κι οι χαρές.

 

8. Αποκτάς κοινό προσωπικό χώρο

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια είναι η έλλειψη προσωπικού χώρου και χρόνου. Οπότε ένα σπίτι για τους δυο σας προσφέρει ιδιωτικότητα ανά πάσα στιγμή και δεν περιμένεις πότε θα συναντηθείτε δυο, τρεις φορές τη βδομάδα.

 

9. Συμβίωση σημαίνει (και) σιγουριά.

Ξέρεις ότι θα γυρίσεις σ’ ένα σπίτι στο οποίο θα σε περιμένει ένας άνθρωπος που θα σου προσφέρει μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα καυτό κρεβάτι, παρέα. Αυτά είναι τα σημαντικά πράγματα κι επίσης δεν ξεροσταλιάζεις πάνω από ένα τηλέφωνο.

 

10. Μηδενισμός απόστασης.

Μπορεί το ταίρι σου να ζει σε άλλη πόλη, άλλη χώρα. Οπότε σίγουρα η συμβίωση είναι μια τέλεια λύση για να μπορείς να βλέπεις τον άνθρωπό σου οπότε θέλεις. Δίχως αναμονές. Επίσης είναι γνωστό ότι η αρχή μιας σχέσης διακατέχεται από ενθουσιασμό και ανυπομονησία, πράγματα που μπορούν να αλλοιωθούν λόγω απόστασης. Άρα ο μηδενισμός αυτής, διατηρεί τη σπίθα της αρχής της σχέσης.

 

Ναι, βεβιασμένες αποφάσεις ίσως να μην είναι πάντα ιδανικές. «Το γοργόν και χάριν έχει» όμως μερικές φορές αφού το «προσέχω για να έχω» δε σημαίνει πάντα βιασύνη. Όταν μιλάμε για μια σχέση ανάμεσα σε δύο άτομα που ξέρουν τι θέλουν και πού βαδίζουν, δε χρειάζεται να περάσει πολύς καιρός για να είναι σίγουροι για τα κοινά βήματά τους.

Συντάκτης: Δημήτρης Καλαλές
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου