Τους συναντάς κάθε μέρα. Με διαφορετικά πρόσωπα, αλλά ίδιες συνήθειες.  Έχεις φτάσει στο σημείο να τους ψυχολογείς μάλιστα από τον τρόπο που κάθονται, κινούνται, κοιτάζουν. Στο μυαλό σου στήνεις ιστορίες, πλάθεις σενάρια ποιοι είναι και που πηγαίνουν, τι κάνουν στη ζωή τους. Είναι οι τύποι που συναντάς στο μετρό, τον ηλεκτρικό, το λεωφορείο. 

 
Ποιοι είναι λοιπόν οι πιο συνηθισμένοι τύποι που συναντάμε στα ΜΜΜ.

 
Οι βιαστικοί

Είναι εκείνοι, που θα σε σπρώξουν για να μπουν και να βγουν πρώτοι. Χρησιμοποιούν πάντα την αριστερή λωρίδα στις κυλιόμενες και αλίμονό σου αν ξεχαστείς και σταθείς εκεί. Θα ξεροβήξουν, θα σε κοιτάξουν στραβά και θα σου πουν με θράσος κάντε στην άκρη. Μόλις δε ακούσουν το ήχο του συρμού, θα κάνουν κατοστάρι σε εφτά δευτερόλεπτα και θα βάλουν χέρια, πόδια και χαρτοφύλακα για να κρατήσουν τη πόρτα ανοιχτή και να μπουν.

 
Οι κοιμισμένοι

Κοιμούνται παντού. Ακόμα και σε εστιατόρια, παραλίες, πόσο μάλλον μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι λίγο η κίνηση, που τους νυστάζει, λίγο το ταρακούνημα που τους νανουρίζει και να το βλέμμα έγινε βαρύ και τα βλέφαρα κλείσανε. Χτυπάνε το κεφάλι τους στο τζάμι, που στηρίζονται-άραγε δεν πονάνε- και άμα λάχει ρίχνουν και κανένα ροχαλητό σε τόσο υψηλά ντεσιμπέλ, που ξυπνούν και οι ίδιοι. Ενίοτε, ξυπνάν σε λάθος στάση, πόλη και άμα είναι πολύ κουρασμένοι και νομό.

 
Οι μη μου άπτου

Έχουν μπει στα μέσα από σπόντα και ανάγκη. Κανονικά τους έπρεπε λιμουζίνα με προσωπικό οδηγό. Ένεκα κρίσης και κακοτυχίας στριμώχνονται μαζί με άλλους ταλαίπωρους, όπως τους αποκαλούν σε βαγόνια. Θα προσπαθήσουν να μην ακουμπάνε τους συνεπιβάτες μη τυχόν λερωθούν, θα βγάλουν το υγρό μαντηλάκι να σκουπίσουν το σημείο που θα κρατηθούν και από μέσα τουν θα σιχτιρίζουν για την άτιμη κοινωνία. Απαραίτητό τους αξεσουάρ το μπλαζέ υφάκι.

 
Οι διαβαστεροί

Κρατούν το βιβλίο ή την εφημερίδα ανά χείρας και στρώνονται στο διάβασμα από το πρώτο δευτερόλεπτο. Τι πιο ωραίο για να περάσεις δημιουργικά τη χαμένη ώρα του μετρό; Ωστόσο, κύριε μάζεψε λίγο την φυλλάδα μέσα από την μούρη του διπλανού και εσύ κοπελιά από το να διαβάζεις βιβλίο όρθια, κρατήσου λίγο, μη βρεθείς χαλκομανία στην πόρτα.

 
Οι ομιλούντες στο κινητό

Όλοι βαριούνται είναι γεγονός. Κανείς δε λέει, πάω μια βόλτα στο μετρό, να διασκεδάσω. Αλλά τι σου φταίνε οι υπόλοιποι, να σε ακούν, που μιλάς στο κινητό σου για ώρα; Είναι το λιγότερο ενοχλητικό και ασεβές να κακαρίζεις, να κουτσομπολεύεις και να ανταλλάσσεις συνταγές για γεμιστά. Μάλιστα, αν είναι σε στάση μετρό και χτυπήσει το τηλέφωνό τους φωνάζουν, είμαι στο μετρό δυνατά για να το καταστήσουν σαφές και στους υπολοίπους επιβάτες το χώροβστον οποίο βρίσκονται. Μέσα σε αυτή τη κατηγορία εντάσσονται και εκείνοι που γενικώς μιλάνε δυνατά με τη παρέα τους λες και έχουν ενσωματωμένη ντουντούκα στο λαιμό.

Τα ζεύγη 

Ζευγαράκια συναντάς παντού, πόσο μάλλον μέσα στο μετρό, που γυρνάνε από ρομαντικές βόλτες. Και τι πιο φυσιολογικό να συνεχίσουν τα σιροπιάσματα εκεί μέσα; Ακούς τα ματς μουτς των φιλιών, ψιθυριστά λόγια που καμιά φορά διατυπώνονται λίγο πιο φωναχτά και ανακοινώνουν τη συνέχεια, μη μείνει και κανείς με την απορία, αν έδεσε το γλυκό. Ήμαρτον, λίγη υπομονή παιδιά.

 
Εκείνος που παραμιλά

Άγραφος νόμος είναι, πως σε κάθε διαδρομή, θα μπει κάποιος που παραμιλά, πετάει ατάκες ξεκάρφωτες και καταριέται θεούς και δαίμονες. Προσπαθεί εις μάτην, να πιάσει συζήτηση με κάποιον, κάποια στιγμή απελπίζεται και κατεβαίνει για επόμενο βαγόνι πιο γουρλίδικο.

 
Είναι πραγματικά ατελείωτος ο κατάλογος. Άνθρωποι διαφορετικοί, κουρασμένοι, σκυφτοί ή χαμογελαστοί, σκεπτικοί ή αδιάφοροι, ήσυχοι ή φασαριόζηδες, όλοι υπάρχουν και όλους τους συναναστρέφεσαι. 

Εσύ ποιος τύπος είσαι;

Συντάκτης: Εύα Αροτσίδου