Σε όλες τις σχέσεις υπάρχει εκείνο το επίπεδο που πρέπει να περάσουμε για να δείξουμε στον άλλον το πόσο πολύ τον εμπιστευόμαστε ή πόσο πολύ τον θέλουμε. Και κάπως έτσι -προσπαθώντας να το ξεπεράσουμε-, καταλήγουμε να ακολουθούμε μια σειρά από πράξεις αυθορμητισμού -ή και ελαφριάς βλακείας-, οδηγώντας μας έτσι, στη διαδικασία να σαμποτάρουμε τη σχέση που προσπαθούμε να χτίσουμε. Βιαζόμαστε να προχωρήσουμε, κάνουμε λάθη γινόμαστε παρορμητικοί, τα κάνουμε λίγο μπάχαλο και δεν ξέρουμε τι έφταιξε. Παρακάτω, θα δούμε πιο συγκεκριμένα τους τέσσερις πιο συχνούς λόγους, που αντί να μας βγάλουμε από τη δύσκολη θέση, μας οδηγούμε σε μια χειρότερη.
1. Δίνουμε κωδικούς και τηλέφωνα στον άλλον
Η αλήθεια είναι πως όλοι έχουμε μπει στη διαδικασία να σκεφτούμε τι μπορεί να κρύβει ο άλλος στο κινητό του ή γενικά στις δικές του συσκευές-πράγματα. Κι όχι, το ότι δεν ξέρεις ακόμη τον κωδικό ενός κινητού, δε σημαίνει πως σε έχει κάνει περικοκλάδα. Καλό είναι μες στη σχέση να υπάρχει και μια ιδιωτικότητα. Δεν είναι ανάγκη να είναι όλα στη φόρα. Πάντως αν αποφασίσετε να δώσετε ο ένας στον άλλον κωδικούς και τηλέφωνα, τότε να είστε έτοιμοι γιατί κάποια πράγματα μπορεί να παρεξηγηθούν από τον άλλον, ακριβώς επειδή δε γνωρίζει όλα τα δεδομένα. Εκεί είναι που η διάθεση χαλάει, ακόμα και για κάτι τελείως ασήμαντο κι η σχέση βαλτώνει.
2. Αφήνουμε τη γνώμη των αγαπημένων μας ανθρώπων να μας επηρεάσει
Οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι είναι οι άνθρωποι που εμπιστευόμαστε περισσότερο κι ίσως η γνώμη τους να μετρά για εμάς λίγο παραπάνω. Υπάρχουν όμως και φορές που δε γνωρίζουν όλα τα στοιχεία ενός συμβάντος ή δε γνωρίζουν τον άλλον τόσο καλά όσο εμείς. Εκεί οι παρεξηγήσεις δίνουν και παίρνουν, ειδικά αν το αγαπημένο μας πρόσωπο έχει διαφορετικές ιδέες κι όνειρα. Καλό είναι λοιπόν να δείχνουμε στο ταίρι ότι δεν επηρεαζόμαστε τόσο εύκολα κι η άποψή μας για εκείνο δεν αλλάζει. Επίσης είναι σημαντικό να βάλουμε σε παρέα, γονείς, μπατζανάκηδες όρια. Επειδή τους ανεχόμαστε εμείς, δε σημαίνει πως μας το οφείλει κι ο άλλος.
3. Δίνουμε οικειότητα σε άτομα που δεν πρέπει
Όταν για παράδειγμα ένας γονιός θέλει να βοηθήσει τα παιδιά σε μια δουλειά, αλλά δεν είναι και τόσο υπεύθυνος ή δεν αξίζει τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη, υπάρχει πρόβλημα. Γιατί στο τέλος, που δεν πάνε όλα όπως θα έπρεπε, υπάρχουν αντιπαραθέσεις για το ποιος μπορεί να φταίει ή τι θα μπορούσε να είχε γίνει. Και κάπως έτσι γίνεται κι όταν επιλέγουμε να δώσουμε τα κλειδιά του σπιτιού που μένουμε σ’ έναν γονιό που δεν έχει όρια, που θα μπουκάρει μέσα Κυριακή πρωί ή θα τον βρείτε σπίτι γυρνώντας από τη δουλειά. Οπότε, λίγη προσοχή με την ιδιωτικότητα. Με το ταίρι πρέπει να νιώθουμε ασφάλεια μες στο σπίτι, να το αισθανόμαστε αυστηρά δικό μας.
4. Κρύβουμε τα πράγματα που μας ενοχλούν
Last, but not least, η επικοινωνία σε όλες τις μορφές. Όταν κάτι μας ενοχλεί, το λέμε. Πιάνουμε τον άλλον με ωραίο τρόπο και συζητάμε. Όταν όλα αυτά τα κρατάμε μέσα μας και δεν τα εκφράζουμε, έχουν τη δυνατότητα κάποια στιγμή να μας πνίξουν και να φτάσουμε εκεί που δεν υπάρχει γυρισμός. Είναι ένα αυτοσαμποτάζ κι αυτό και μάλιστα από τα μεγαλύτερα, γιατί χωριό χωρίς επικοινωνία δε γίνεται. Και γενικότερα δεν είναι δυνατόν να είσαι σχέση και να συμπεριφέρεσαι λες κι είσαι μόνος. Είναι πολύ σημαντικό να εκφράζεσαι -όταν όλα πηγαίνουν λάθος κι όταν όλα κυλάνε τέλεια.
Μέσα σε μια σχέση πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και επικοινωνία λοιπόν. Όταν όλοι έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τους δικούς τους ρυθμούς, τότε υπάρχει κι ο σεβασμός ανάμεσα στο ζευγάρι -αλλιώς καταπατάται. Δε χρειάζονται τρίτα άτομα για να μας πουν αυτό που βλέπουμε, αλλά εμείς γνωρίζουμε από άλλη πλευρά. Χρειάζεται θέληση, τσαγανό, καψούρα.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου