Στη σημερινή εποχή, έχουμε συναντήσει ανάμεσά μας πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες. Ανάλογα με το δικό μας, επιλέγουμε αυτόν που είναι πιο κοντά σ’ αυτό που μας ταιριάζει και θέλουμε. Δεν παύουν όμως, να μας έλκουν διαφορετικά πράγματα.

Σύμφωνα με τη συμπεριφοριστική μέθοδο ψυχοθεραπείας υπάρχουν τέσσερα στοιχεία που συνθέτουν τη δυναμικότητα ενός χαρακτήρα:

 

1.Ο κυριαρχικός

Ο κυριαρχικός χαρακτήρας είναι το πιο δυναμικό κομμάτι μας. Χρησιμοποιεί ό, τι μέσα διαθέτει, όπως γοητεία, εφευρετικότητα, γνώση, κοινωνικότητα, για να μπορέσει να πετύχει το σκοπό του. Συνήθως τέτοιοι χαρακτήρες γίνονται παρεμβατικοί προς άλλους, πλεονέκτες κι εγωιστές. Φυσικά έχουν και τα θετικά τους, όπως δημιουργικότητα κι ευκολία λόγου. Στη δουλειά τους διαπρέπουν.

 

2. Ο εξωστρεφής

Ο εξωστρεφής χαρακτήρας είναι η καρδιά κάθε παρέας. Μπορεί να είναι λίγο ανοργάνωτος (έως πολύ) και απρόσεκτος αλλά είναι λατρευτός για κάθε τι που κάνει. Τα άτομα αυτά θέλουν μονίμως προσοχή, αλλιώς νιώθουν πως δεν τους αγαπά κανείς. Όσο για δουλειά, οι δημόσιες σχέσεις είναι η περιοχή τους. Μπορούν να κάνουν τα πάντα με το λόγο τους.

 

3. Ο συγκαταβατικός

Ο συγκαταβατικός χαρακτήρας είναι ο ήρωάς μας. Είναι αυτός που ακούει τα πάντα και δε μιλάει, παρά μόνο όταν δεν αντέχει άλλο. Είναι ο καλύτερος ακροατής και ψυχολόγος της παρέας, ειδικά όταν έχει κέφια. Στη δουλειά του συχνά μπορεί να γίνει το «θύμα», γιατί δεν παίρνει απόφαση να μιλήσει για ό, τι τον ενοχλεί και τον πιέζει. Μέχρι να γίνει το «μπαμ» φυσικά. Είναι φοβερός σε πρότζεκτ που αφορούν την ομαδική δουλειά.

 

4. Ο προσεκτικός

Ο προσεκτικός χαρακτήρας είναι ο μαθηματικός μας. Είναι αυτός, που σε ένα πρόβλημά μας, θα κοιτάξει όλες τις εκδοχές που μπορεί να έχει το ζήτημα και όλες τις πιθανές του λύσεις. Αναλύει μέχρι αηδίας τα πάντα, γι’ αυτό και δίνει την καλύτερη εκδοχή. Συνήθως είναι ρεαλιστές και ειλικρινείς αυτοί οι άνθρωποι. Μπορεί να μας σπάσουν λίγο τα νεύρα, αλλά με ό, τι και αν καταπιαστούν, αργά ή γρήγορα το φέρνουν εις πέρας και μάλιστα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

 

Όλοι μας έχουμε χαρακτηριστικά και από τους τέσσερις. Αυτός που κυριαρχεί περισσότερο, είναι εκείνος που μας καθορίζει καθημερινά. Βέβαια, καμιά φορά το πράγμα αλλάζει. Μέσα από τις αναλογίες υπάρχουν και άνθρωποι που είναι συμπαγείς. Συχνά κρατούν απόκοσμο χαρακτήρα και είναι αρκετά άκαμπτοι στις απόψεις τους. Κρατούν ένα πρόσωπο, που δε δηλώνει αμέσως το ακριβές συναίσθημα που βιώνουν, χωρίς να λέει κανείς πως είναι ψεύτικοι. Πολλοί λένε πως είναι οι πιο αληθινοί άνθρωποι που μπορούμε να γνωρίσουμε, απλώς προτιμούν να το δείχνουν με το δικό τους τρόπο. Έχουν δική τους αίσθηση του χιούμορ, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιόρρυθμο, παρ’ όλα αυτά μπορούν να καταλάβουν και την πιο περίεργη ατάκα. Νιώθουν πιο πολλά απ’ όσα νομίζουμε και το μυαλό τους παίρνει απίστευτες στροφές. Το ερώτημα όλων είναι γιατί επιλέγουν αυτό τον τρόπο έκφρασης;

Όλοι μας γνωρίζουμε πως η παιδική ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξή μας. Είναι ο λόγος από τον οποίο πηγάζουν οι επιλογές μας, ο τρόπος που φερόμαστε και μιλάμε. Τα άτομα αυτά, θα μπορούσε να πει κανείς πως δεν έζησαν εύκολα παιδικά χρόνια, ίσως γι’ αυτό κι αναγκάστηκαν να διαμορφώσουν διαφορετικές πιο ανελαστικές αναλογίες στο δυναμισμό τους. Παρ’ όλ’ αυτά μπόρεσαν με το δικό τους τρόπο να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις και να αντιμετωπίζουν τα πάντα με λίγο διαφορετικό χιούμορ. Η πίεση τούς δίδαξε να σκέφτονται πριν μιλήσουν, ψάχνοντας την κατάλληλη στιγμή για να εκφράσουν το κάθε τους συναίσθημα.

Με το πέρασμα των χρόνων έγιναν πιο σκληροί με τους γύρω τους, αλλά και με τον εαυτό τους. Συχνά χρειάζονται χρόνο για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις παρέες τους, γιατί προτιμούν να διαβάζουν τους άλλους και μετά να αρχίζουν να δένονται μαζί τους. Παρεξηγούνται εύκολα από τον περίγυρό τους, εξαιτίας της απόκοσμης και ιδιόρρυθμης στάσης τους. Δυσκολεύονται να εμπιστευτούν, αλλά αν δουν πως δεν έχουν κάτι να φοβηθούν, γίνονται χαλί να τους πατήσεις. Το κακό είναι πως ξεγράφουν μόνιμα όσους τους πειράξουν και τους πληγώσουν. Έχουν στρέψει τα ποσοστά σε ένα τείχος που τους προστατεύει.

Στις σχέσεις τους ωστόσο, γίνονται άλλοι άνθρωποι, όπως οι περισσότεροι δυναμικοί άνθρωποι. Όση αγάπη και τρυφερότητα μπορεί να ζητήσει το άλλο τους μισό, άλλο τόσο θα του δώσουν χωρίς απαραίτητα να ζητήσουν ανταλλάγματα. Είναι εξαιρετικά καλοί ακροατές και έτοιμοι να δώσουν λύση σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει. Έχοντας, όμως τις δικές τους ανασφάλειες, μπορούν εύκολα να πέσουν από τα ψηλά στα χαμηλά.

Στη δουλειά τους πάλι, μπορούν να κάνουν τα πάντα, αρκεί να βρίσκονται σε ένα ευνοϊκό για εκείνους περιβάλλον. Προσπαθώντας να μειώσουν την ένταση και την πίεση, βρίσκουν τους πιο περίεργους και ξεκαρδιστικούς τρόπους για να το καταφέρουν. Αυτό δε σημαίνει πως μπορούν να κάνουν και φιλίες μέσα από το χώρο εργασίας. Επιθυμούν τις περισσότερες φορές να δουλεύουν μόνοι, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποδώσουν καλύτερα.

Οι δυναμικοί άνθρωποι, αν και συχνά δεν το δείχνουν, χρειάζονται αγάπη, ενδιαφέρον και χρόνο για να μπορέσουν να δείξουν αυτό που κρύβουν τόσο καλά μέσα τους. Είναι σαν πολύτιμοι λίθοι, που απ’ έξω είναι τόσο σκληροί και απαραβίαστοι κι από μέσα είναι τόσο λαμπεροί. Εσένα άραγε πού κυμαίνονται τα ποσοστά σου;

 

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου