Το φλερτ σήμερα έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Πιο πάνω; Πιο κάτω; Όπως το πάρει κανείς, όμως τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν πια τα social media. Μηνύματα, βιντεάκια, τραγουδάκια, αστείες εικόνες κι άλλα τέτοια παρόμοια, είναι το μέσο που χρησιμοποιούμε για να φλερτάρουμε. Φυσικά, δεν παύει να μας νοιάζει αυτό το καταραμένο το like ή καρδούλα στο instagram και το match στο Tinder, χάνοντας την «κανονική» έννοια του φλερτ, που είναι η επαφή και τα βλέμματα που υπόσχονται πολλά.

Αλλά, αφού το πολεμήσαμε, γκρινιάξαμε γι’ αυτό και το διακωμωδήσαμε, εν τέλει το συνηθίσαμε το διαδικτυακό φλερτ. Και μέσα από αυτό και τη διαδικτυακή απόρριψη. Γιατί, όση ανασφάλεια και να αισθανόμαστε πίσω από ένα πληκτρολόγιο, ποτέ δε θα συγκριθεί με τον κρύο ιδρώτα μιας απόρριψης από κοντά. Από το «θέλω να σε δω» φτάνουμε ή μας φτάνουν στο «διαβάστηκε» κι η εξαφάνιση μπορεί άνετα να θεωρηθεί το νέο «πήγε για τσιγάρα και δε γύρισε ποτέ».

Μάλιστα, είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με μια ξαφνική κι απροειδοποίητη εξαφάνιση, που πολλές φορές δε μας αφορά να μάθουμε τον λόγο που συνέβη. Ωστόσο, για τις φορές που μας νοιάζει, η απάντηση μπορεί να είναι η εξής, πέραν της προφανούς ξενέρας που οκ. δεν έχει επιπλέον μετάφραση:

 

1. Επέστρεψε ο/η πρώην

Όσο και να το γελάμε, όταν επιτέλους έχουμε πάρει μια απόφαση κι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη ζωή μας (έστω κι όπως- όπως), εμφανίζεται πρώην με ένα απλό «θέλω να μιλήσουμε» και τα αλλάζει όλα. Και δυστυχώς τότε είναι που λέμε ή άντε στο καλό ή έλα να τελειώνουμε. Και στις δύο περιπτώσεις θέλουμε να συνέλθουμε λίγο, διότι κάποιες φορές δεν το περιμένουμε, ειδικά αν τελείωσε άδοξα η σχέση. Και φυσικά τη νύφη θα πληρώσει η πιο πρόσφατη γνωριμία.

 

2. Δεν ήταν ειλικρινής για την προσωπική ζωή που έχει

Πόσες φορές έχει τύχει το άτομο που μιλάμε να είναι σε σχέση ή να μιλάει ταυτόχρονα και με άλλα; Έτσι, εξαφανίστηκε μια ωραία νύχτα, γιατί απλά ήθελε να ξεσκάσει και να μιλήσει με κάποιο άλλο άτομο, πέραν από το ταίρι, για να τραβήξει λίγο τα βλέμματα ή να νιώσει μια σπίθα. Αλλά, κατά τ’ άλλα, καλό παιδί.

 

3. Βαρέθηκε/ δε θεώρησε ότι αξίζει τον κόπο

Το να πούμε πως βαρεθήκαμε ένα άτομο είναι αρκετά προσβλητικό για την ύπαρξή του. Μπορεί ωστόσο να συμβεί και να νιώσεις μια αμηχανία, από τις σιωπές, τα αδιάφορα θέματα συζήτησης, τα καθόλου κοινά ενδιαφέροντα. Ε και τότε, πόσο να το κουράσεις ή γιατί να γίνεις αγενής; Απλώς εξαφανίζεσαι.

 

4. Ήθελε μια καβάτζα

Όλοι, ελεύθεροι, χωρισμένοι, ακόμα και δεσμευμένοι (που δεν είναι μονογαμικοί απαραίτητα) θέλουν μια καβάτζα. Έτσι είναι η νοοτροπία αυτή. Όταν βαρεθούμε να τριγυρίζουμε, να έχουμε να πάμε σε ένα άτομο που μπορεί να μας περιμένει, διότι έχει καψούρα μαζί μας (όπως πιστεύουν). Κι όποτε θέλουμε φυσικά να φεύγουμε.

 

5. Δεν μπορούσε να αποφασίσει

Μπορεί να λέμε για πλάκα ή για να φύγουμε από τη δύσκολη θέση πως είμαστε μπερδεμένοι, αλλά υπάρχουν κι άτομα εκεί έξω που όντως δε θέλουν σχέση τη συγκεκριμένη περίοδο, ή θέλουν κι αισθάνονται πως δεν μπορούν να την υποστηρίξουν, ή τέλοσπάντων ψυχολογικά δεν είσαι σε καμία σταθερότητα. Έτσι, μιλούν και φλερτάρουν μήπως αρχίσουν να βρίσκουν ξανά τους ρυθμούς τους, αλλά ως εκεί.

Υπάρχουν πολλά ακόμα δεδομένα που δε σκεφτόμαστε, επειδή δε μας έχουν τύχει ακόμα, και πιθανότατα όσοι είναι οι άνθρωποι άλλοι τόσοι θα μπορούσαν να είναι κι οι λόγοι. Αν κάποιος μας αφήνει στο «διαβάστηκε», ας τον αφήσουμε κι εμείς κι ας πάμε παραπέρα. Αρκεί αν κι όταν επιστέψει να μη δώσουμε συνέχεια. Αν είναι κάτι θα γίνει. Και θα γίνει από την αρχή κι όχι με πίεση ή από τύχη. Διότι, ένα μήνυμα μπορεί να ξεκινήσει μια κατάσταση, αλλά το πραγματικό παιχνίδι γίνεται με τα μάτια. Από κοντά.

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου