Mέσα από την καθημερινότητά μας, μαζεύουμε ιδέες, γνώση και εμπειρίες. Πολλές φορές βέβαια, λόγω της ανθρώπινης τάσης, μπορεί να ξεχνάμε τα κεκτημένα μας, να μην υπολογίζουμε τα όσα έχουμε ήδη διδαχτεί μέσα από τις στιγμές μας και να ψάχνουμε ξανά νέα μαθήματα να μας καθοδηγούν. Όταν όμως έρχεται η ώρα για δημιουργία κι εύρεση καινούριων ιδεών, για τον οποιονδήποτε λόγο, όπως γραφή, εργασία ή ακόμη και η οργάνωση κάποιου γεγονότος, τότε ξεκινούμε να ψάχνουμε σε όλα τα κατάστιχά μας διάφορες πρωτότυπες -κι όχι μόνο- ιδέες για να μπορέσουμε να εντυπωσιάσουμε, ή έστω να βγάλουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Είναι αυτό που λέμε «ιδεοθύελλα» ή αλλιώς “brainstorming”. Δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει, ειδικότερα όταν όσα σκάνε πρώτα-πρώτα στο μυαλό μας μάς φαίνονται ίδια και πολλές φορές χιλιοειπωμένα. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να μας πιάσει πανικός και να θεωρήσουμε πως αποτύχαμε, ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως όλη η λογική του brainstorming βασίζεται και λίγο στις «κακές» ιδέες που θα πέσουν στο τραπέζι. Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν ένα πρωτότυπο και ικανοποιητικό αποτέλεσμα, μπορούμε να ακολουθήσουμε ορισμένες τεχνικές και μικρά tips. Πάμε να τα δούμε;

 

 

1. Σκεφτόμαστε έξω από τη ζώνη άνεσής μας

Μπορούμε να δώσουμε ιδέες που εμείς δε θα κάναμε ποτέ, που αν ήταν καθαρά στο χέρι μας θα απορρίπταμε με τη μία αφού δεν προτιμούμε ή ίσως φοβόμαστε να πράξουμε. Εκείνες τις ιδέες που αμφισβητούμε αν θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε. Ίσως αυτό να μην είναι και ιδιαίτερα άνετο σαν ιδέα. Θέλει προπόνηση. Πρέπει για κάποιο διάστημα να σκεφτούμε διαφορετικά. Να μπούμε στη θέση του θέματος και να πούμε τρόπους που θα μας βάλουν ακόμα πιο βαθιά στις -κάπως τρομαχτικές- ρίζες του. Με αυτόν τον τρόπο όμως και μαθαίνουμε καλύτερα εμάς και μπορούμε να αναθεωρήσουμε κάποια θέματα που μας δυσκόλευαν ή μας κρατούσαν πίσω.

 

2. Ένα ποτήρι κρασί και χαλάρωση

Όταν δημιουργούμε ένα άνετο περιβάλλον για εμάς, αισθανόμαστε ασφάλεια και αίσθημα πληρότητας. Μην κάνεις brainstorming την ώρα που είσαι στο γραφείο κι έχεις μια στοίβα εκκρεμότητες στο συρτάρι δίπλα σου. Περίμενε να πας σπίτι, βάλε ένα ποτήρι κρασί, κάνε λίγη γυμναστική αν αυτό αδειάζει το κεφάλι σου ή φρόντισε να έχεις ακούσει λίγη μουσική πριν ξεκινήσεις. Έτσι, χαλαρώνουμε, μειώνεται το άγχος και οι ιδέες έρχονται μόνες τους. Όταν δεν πιεζόμαστε, όλα είναι πιο άνετα.

 

3. Μολύβι και χαρτί

Ό,τι μας έρχεται στο μυαλό κατευθείαν το γράφουμε. Μπορεί να φαίνεται άβολο, να σκεφτόμαστε πως μας τρώει χρόνο ή κόβει τη ροή της σκέψης μας. Ίσως δυσανασχετούμε και λίγο επειδή δε μας φαίνεται ιδιαίτερα δημιουργικό, αλλά μόλις τελειώσουμε και δούμε ξανά τι έχουμε ακουμπήσει στο χαρτί μας, θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες, να βελτιώσουμε και να διαμορφώσουμε το τελικό αποτέλεσμα.

 

4. Σκέψου εσένα

Ως πηγές ιδεών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα προσωπικά μας βιώματα, το παρόν, τα όσα κρύβονται στα βαθύτερα σημεία μας και τα όσα ποτέ δεν είπαμε επειδή πιστεύαμε ό,τι δε θα ακούσει κανείς. Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε περίεργα ή χιουμοριστικά γεγονότα. Καθώς συνδυάζονται όλα αυτά μαζί, δημιουργείται μια καινούρια ιδέα ή ένα πρωτότυπο έργο που αξίζει κανείς να διηγηθεί με τον τρόπο ενός παραμυθιού ή μιας παρουσίασης.

 

5. Σκέψου όμως και τους άλλους

Είμαστε με μια παρέα, με φίλους ή συγγενείς. Καθώς ακούμε και παρατηρούμε τι ακριβώς λένε, θα μπορέσουμε να βάλουμε τον εγκέφαλό μας σε μονοπάτια που δεν είχε ξαναμπεί. Θα μπορέσουμε να παραδειγματιστούμε και να βρούμε από το πουθενά μια καινούρια ιδέα. Μπορούμε ακόμη και να ρωτήσουμε. Να ενώσουμε μυαλά κι από θύελλα ιδεών να το κάνουμε κανονική καταιγίδα. Και μπορεί η τελική «νικητήρια» ιδέα, εκείνη που θα κάνει τη διαφορά, να είναι είτε δική τους, είτε δική μας, είτε ένας μοναδικός συνδυασμός των δύο.

Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω, μέσα σε λίγα λεπτά δε θα μπορούμε να βάλουμε τις σκέψεις μας σε μια σειρά. Και ίσως το πρώτο brainstorming που θα κάνουμε να είναι για να βρούμε κι άλλους τρόπους ώστε να γίνουμε πιο εφευρετικοί, να βρούμε όλα εκείνα τα μικρά πραγματάκια που δουλεύουν καλύτερα για εμάς προσωπικά. Πρέπει να καταλάβουμε πως ιδέες πάντα υπάρχουν μέσα μας, αλλά χρειάζονται το κατάλληλο σπρώξιμο για να μπορέσουν να βγουν προς τα έξω. Θα εκπλαγούμε και οι ίδιοι από τα όσα μπορούμε να σκεφτούμε. Πόσες φορές δεν έχει τύχει να πούμε «όταν ξεκίνησα δεν είχα τίποτα, ούτε που περίμενα όλα αυτά να φανούν χρήσιμα». Ναι, κι όμως. Όλα μπορούν να φανούν χρήσιμα, με τα κατάλληλα «μαγικά» εργαλεία.

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη