Στην καθημερινότητά μας καλούμαστε να τα βγάλουμε πέρα, να ανταποκριθούμε σε όσα περισσότερα μπορούμε σε σύντομα χρονικό διάστημα, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ειδικά σε ό,τι αφορά την επαγγελματική εξέλιξη συνήθως καταβάλουμε πολύ κόπο και χρόνο για ένα τουλάχιστον ικανοποιητικό αποτέλεσμα, για παραπάνω χρήματα, καλύτερα ωράρια, προαγωγή, αναγνώριση στον χώρο εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες φορές τα πράγματα δεν έρχονται όπως θέλουμε.
Έχει τύχει σε όλους και μάλιστα ουκ ολίγες φορές να έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας, να έχουμε βρει κι άλλες ώρες στο εικοσιτετράωρο (γιατί ως γνωστόν αυτές που έχει δε φτάνουν ποτέ), να έχουμε εργαστεί με σκληρά, αλλά το αποτέλεσμα να μη δικαίωσε την προσπάθειά μας. Εκείνη τη φάση είναι σαν να καταρρέει ο κόσμος μας κι η απογοήτευση είναι δικαιολογημένη. Η αλήθεια είναι πως μένουμε με την απορία γιατί παρά την τόση δουλειά που ρίξαμε, στο τέλος δε βγήκε αυτό που θέλαμε και αναρωτιόμαστε τι μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά.
Στάνταρ απάντηση δεν υπάρχει, αλλά με μια πιο ήρεμη ματιά ίσως μπορέσουμε να δούμε τι έφταιξε. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για συνδυασμό πολλών πραγμάτων. Το άγχος φυσικά είναι ένα από αυτά, γιατί όπως και να το κάνουμε όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ μπορεί να σαμποτάρεις τον εαυτό σου στην αναμπουμπούλα της προσπάθειας. Ίσως λόγω βιασύνης και πίεσης χρόνου φτάνουμε σε επιλογές που στο τέλος δεν αποδεικνύονται κι οι καλύτερες. Είναι αυτά τα μικρά πραγματάκια που γίνονται αυτόματα, δε σκεφτόμαστε πως μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο και μόνο στο τέλος αντιλαμβανόμαστε τη σημασία τους.
Άλλος λόγος που μπορεί να μην έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα παρ’ όλο που προσπαθήσαμε στο μέγιστο είναι οι συγκυρίες. Υπάρχουν περιπτώσεις που θέλουμε να κάνουμε τόσα για να πετύχουμε, αλλά μας λείπουν οι δεξιότητες ή τα σύνεργα. Εδώ, ορισμένοι θα πουν πως μπορούσαμε να είχαμε φροντίσει να μάθουμε. Βέβαια, δε συγκρίνεται η τύχη του πρωτάρη με τα αποτελέσματα του έμπειρου, αφού υπάρχουν κάποια σκαλοπάτια που πρέπει να ανέβουμε για να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο γνώσεων. Άλλες συγκυρίες που μπορεί να κάνουν κάτι να μην ευοδώσει είναι το timing. Αχ, αυτό κι αν έχει καταστρέψει αρκετό κόσμο, γιατί όσο και να το γελάμε τελικά ο συγχρονισμός έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για πολλά τεκταινόμενα.
Ένα απ’ τα σημαντικά κομμάτια του παζλ είναι και η βοήθεια. Όταν δεν τα αναλαμβάνεις όλα μόνος και οι δουλειές μοιράζονται, μπορείς να φτάσεις πιο γρήγορα στον στόχο. Πολλές φορές κάποιοι δηλώνουν πως τα κατάφεραν κι όμως ξεχνούν τους αφανείς ήρωες που βρίσκονται πίσω απ’ την επιτυχία. Για παράδειγμα, ένα καλό βιβλίο είναι σίγουρα αποτέλεσμα του συγγραφέα αλλά συνέβαλε και ο επιμελητής και ο εκδότης και άλλοι τόσοι που ασχολήθηκαν μέχρι να φτάσει το τελικό προϊόν στο ράφι. Πολλές φορές, λοιπόν, μπορεί εμείς να βάλαμε τα δυνατά μας, αλλά να μην αρκούσε μόνο η δική μας προσπάθεια για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Καθένας έχει τον δικό του τρόπο να προσπαθεί να πετύχει αυτό που θέλει. Ακόμα και μετά από μια αποτυχία, μπορεί κανείς να δει πιο καθαρά τα κενά του και να τα καλύψει με την πρώτη ευκαιρία. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα εμφανιστούν πολλές ευκαιρίες στον δρόμο μας που υπόσχονται να μας βοηθήσουν να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Σημαντικό είναι ό,τι κι αν γίνει να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Κι όταν κάτι πάει στραβά, να κάτσουμε να τα βάλουμε κάτω, να εντοπίσουμε τα λάθη μας, ώστε να τα προλάβουμε την επόμενη φορά και να μπορέσουμε να κάνουμε καινούρια.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.