Καθώς περνά ο καιρός, η επιβεβαίωση ότι ο χωρισμός με τον άλλον είναι οριστικός, βάζει πλέον το άτομο στη λίστα των «πρώην». Αλλά, υπάρχουν τόσα πολλά που ενώνουν ένα ζευγάρι και που το χωρίζουν που κάποια στιγμή ή θα νιώσει την ανάγκη να μιλήσει για τον οποιονδήποτε λόγο ή θα απομακρυνθεί ανεπανόρθωτα. Παρ’ όλα αυτά, η επικοινωνία μπορεί να είναι αναπόφευκτη ή δελεαστική. Είτε επειδή κάποιο πρόσωπο έχει την ανάγκη να μάθει νέα, είτε επειδή θέλει να δοκιμάσει μια επανασύνδεση ή έστω επειδή θέλει να πάρει κάποια πράγματά πίσω. Το ερώτημα πάντως είναι πώς μπορεί να ξεκινήσει κανείς μια συζήτηση από το πουθενά;
1. Αν θέλουμε επανασύνδεση
Για να πάρουμε μια τέτοια απόφαση πάει να πει πως το έχουμε χιλιοσκεφτεί -μπορεί όχι και πολύ σοφά- και ξέρουμε τι θέλουμε. Την παλιά σχέση. Όπως και να το κάνουμε όμως, μια συζήτηση με πρώην δεν αρχίζει εύκολα. Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλον όμως, μπορούμε να πατήσουμε πάνω σε κάτι που θέλαμε καιρό να κάνουμε, σε κάτι που συζητούσαμε ή κάτι που μας ζητούσε το πρώην ταίρι να κάνουμε κι αμελούσαμε. Έτσι εκείνο θα ξέρει πως το σκεφτόμαστε κι ακόμη επεξεργαζόμαστε τα όσα έγιναν στη σχέση μας. Μερικές φράσεις που θα βοηθήσουν είναι οι εξής:
«Είδα τη σειρά στο netflix που μου ανέφερες συνέχεια. Έπρεπε να είχα ξεκινήσει να τη βλέπω νωρίτερα.»
«Η Κική έχει γενέθλια την Παρασκευή και με κάλεσε. Αν είσαι εκεί, θα ήθελα να πούμε ένα γεια, είχες δίκιο για κάποια πράγματα.»
2. Για να ζητήσουμε συγνώμη
Καθώς περνά ο καιρός από τον χωρισμό μας, όλα αρχίζουν και ξεδιαλύνουν. Όλα φαίνονται πιο καθαρά. Και τα λάθη και τα σωστά μας. Με αυτό τον τρόπο, φτάνουμε σε μια κατάσταση που θέλουμε να απολογηθούμε στον άλλον για τα λάθη που πράξαμε. Επιθυμούμε τη συγχώρεση και πραγματικά νιώθουμε τη μεταμέλεια. Χρειαζόμαστε να μιλήσουμε στο άλλο άτομο, για να του ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα και να βγάλουμε από μέσα μας όσα νιώθουμε. Οι κατάλληλες φράσεις, θα μπορούσαν να είναι:
«Σκέφτομαι ό,τι έχουμε περάσει μεταξύ μας και ομολογώ πως δε φέρθηκα σωστά σε κάποια πράγματα. Θα ήθελα να σου ζητήσω συγνώμη για τη συμπεριφορά μου.»
«Καθόμουν και μιλούσα με την κουμπάρα μου και θυμήθηκα την αντίδραση που είχα στον μεγάλο μας καβγά. Το παρατράβηξα η αλήθεια είναι και δε σου άξιζε τέτοια συμπεριφορά.»
3. Όταν θέλεις να φλερτάρεις με τον άλλον
Θέλεις να φλερτάρεις γιατί βαριέσαι, σου αρέσει ακόμα, σου λείπει το άθλημα, αποσκοπείς σε μια βραδιά πάθους κι ένα σωρό ακόμα λόγους. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρεις πώς να το κάνεις και σε δυσκολεύει η επαναπροσέγγιση. Η λύση είναι πολύ πιο απλή από ό,τι στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Ζήτα να βγείτε, στείλε ένα ραβασάκι, ένα τραγούδι, πρότεινε ένα ωραίο ραντεβού, στείλε ένα spicy μήνυμα.
«Σε σκεφτόμουν αυτές τις μέρες. Θέλεις να πάμε για έναν καφέ;»
«Θα ήθελες να έρθεις για ταινία το βράδυ; Πιστεύω σου έλειψε.»
4. Όταν θέλουμε να δούμε αν όλα είναι καλά
Όσο περνάς χρόνο με έναν άνθρωπο, ό,τι κι αν έχει γίνει μεταξύ σας δε σβήνει τόσο εύκολα. Από ενδιαφέρον και μόνο θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε αν όλα είναι καλά. Όχι επειδή αποσκοπούμε στο παραπάνω, αλλά επειδή πραγματικά θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως όλα είναι εντάξει, πως δε χρειάζεται κάτι, δεν του λείπει τίποτα, πως περνάει όμορφα κι είναι υγιής. Σε τέτοιες φάσεις πάντως περιοριζόμαστε σε μηνύματα που ξεκαθαρίζουν την αγνότητα του ενδιαφέροντός μας:
«Ξέρω πως δεν έχουμε τη σχέση που είχαμε, αλλά ήθελα να σιγουρευτώ πως είσαι καλά.»
«Έχουμε καιρό να τα πούμε. Ελπίζω να περνάς όμορφα. Πώς είσαι;»
Όλα αυτά κι άλλα πολλά είναι οι αιτίες που μας οδηγούν να θέλουμε να επικοινωνήσουμε με ένα κομμάτι του παρελθόντος μας. Μπορεί τις περισσότερες φορές να μην είναι και πολύ καλή ιδέα όλο αυτό, αλλά ποτέ δε γνωρίζουμε που μπορεί να καταλήξει όλο αυτό. Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε με επιτυχία πάντως, είναι να είμαστε διακριτικοί και ειλικρινείς με το παρελθόν μας. Αφού πρώτα θυμόμαστε τον εαυτό μας και τι αυτός χρειάζεται, τι νιώθει, τι αντέχει. Γιατί η επαφή με πρώην, δεν είναι πάντα εύκολη.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου