Στη σχέση με τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει βιώνουμε αρκετές διαφορετικές καταστάσεις και στιγμές. Άλλες μπορεί να είναι πολύ έντονες, άλλες πιο γλυκές, άλλες μέσα στην ταλαιπωρία ή στη χαρά. Όσο περισσότερα περνά το ζευγάρι, τόσο φαίνεται αν και κατά πόσο μπορεί να αντέξει στον «χρόνο». Εννοείται πως πάντα θα υπάρχουν και συγκρούσεις σε μια σχέση, είτε πρόκειται για κάτι σοβαρό, είτε όχι. Ένα συναίσθημα που έχουμε νιώσει όλοι -έστω μια φορά- στη σχέση μας είναι το αίσθημα της αδικίας.
Παρεξηγήσεις μπορεί να υπάρχουν πολλές, ειδικά πάνω στην ένταση της ημέρας. Είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε με το ταίρι τι μας αρέσει και τι μας ενοχλεί, να εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας ή τα παράπονά μας, όπως και τι θα θέλαμε να ήταν διαφορετικό. Κάποια πράγματα ορισμένες φορές τα παραλείπουμε, στην προσπάθειά μας να αποφύγουμε εντάσεις, πιστεύοντας ότι δεν παίζουν και πολύ σημαντικό ρόλο. Όμως, εκεί είναι που το χάνουμε και τα παίρνει όλα η μπάλα. Οφείλουμε να επικοινωνούμε στο ταίρι τις σκέψεις μας, ειδικά όταν το αφορούν άμεσα.
Όσο όμως κι αν είμαστε πρόθυμοι να ακούμε τι ενοχλεί το ταίρι μας, ή ακόμα και να τροποποιούμε κάποια πράγματα στη στάση μας ή τη συμπεριφορά μας για να κυλήσει πιο ομαλά το μεταξύ μας, άλλο τόσο μας ενοχλεί η αδικία προς το πρόσωπό μας. Μας πειράζει να νιώθουμε πως ο/η σύντροφός μας δεν εκτιμά την προσπάθειά μας, πως μας κατηγορεί για κάτι και έχει βγάλει συμπεράσματα χωρίς να ακούσει καν τη δική μας άποψη επί του θέματος, γιατί αυτό ισοδυναμεί κατά κάποιο τρόπο με έλλειψη επικοινωνίας και κατανόησης. Κι επειδή συνήθως όταν νιώθουμε πως μας αδικούν, έρχεται θύελλα αντιδράσεων, πριν ξεκινήσουμε να λειτουργούμε αμυντικά, ας σκεφτούμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τη θέση μας με επιχειρήματα, ώστε να δώσουμε και στον άλλο να καταλάβει ποιο ήταν το λάθος του.
Όταν μας αδικούν, το πρώτο που νιώθουμε είναι να μας πνίγει το δίκιο. Πολλές φορές αντιδρούμε παρορμητικά, χωρίς να έχουμε διάθεση για διάλογο, ώστε να λυθεί η όποια παρεξήγηση. Εκεί είναι που πρέπει να περιμένουμε να ακούσουμε πρώτα τι έχει να μας πει ο άλλος, ώστε να κάνουμε σε κουβέντα και να εξηγήσουμε πώς έχουν τα πράγματα απ’ τη δική μας πλευρά. Ακόμα και όταν το ταίρι βρίσκεται σε ένταση κι εμείς ένα βήμα πριν τη μεγάλη έκρηξη, καλό είναι να δίνουμε χρόνο και να συζητάμε. Φυσικά, σε κανέναν μας δεν αρέσει η αδικία και το να βρισκόμαστε υπόλογοι για κάτι που δεν έχουμε κάνει. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό -και το ξέρουμε οι περισσότεροι, γιατί όλο και κάποια φορά έχουμε βρεθεί στη συγκεκριμένη θέση.
Όταν αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε τις στιγμές που νιώθουμε πως επικρατεί εις βάρος μας αδικία στη σχέση, θα μπορούσε να πει κανείς πως θα μπορέσουμε να λύσουμε πολλά απ’ τα θέματα που προκύπτουν σ’ αυτή. Ο εγωισμός κάποιες φορές πρέπει να μένει στην άκρη, ώστε να μιλάμε, να υποστηρίζουμε τη θέση μας και να διεκδικούμε, δίνοντας στον άλλο να καταλάβει. Συχνά αυτό δεν είναι εύκολο, όμως η επικοινωνία είναι απαραίτητη για να πετύχει μια σχέση. Κι αν το ταίρι σου σε κάνει συχνά να νιώθεις άσχημα ή να έρχεσαι σε θέση αμυντική, μήπως αυτό πάει να πει πως κάτι μεταξύ σας δε λειτουργεί;
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.